Pelaajayhdistykseltä painava vetoomus seuroille – esimerkkinä Hongan radikaali ratkaisu

© Kuva: Juha Tamminen

Koronaviruspandemian lykättyä ainakin kuukausilla kotimaisen sarjajalkapalloilun kauden alkua, suomalaisseurat ovat yhtäkkiä taloudellisesti hyvin ahtaalla. Vaikutukset heijastuvat suoraan myös pelaajiin.

Ensimmäisenä tai ainakin ensimmäisten joukossa Ykkösessä pelaava KTP ilmoitti keskeyttävänsä pelaajien palkanmaksun. Veikkausliigan SJK puolestaan tiedotti sopineensa pelaajien kanssa yhteisymmärryksessä tilapäisestä palkkojen alennuksesta. Tiistaina MTV Urheilu uutisoi Hongan päättäneen keskeyttää pelaajiensa palkanmaksun toistaiseksi. MTV:n juttu aiheesta löytyy täältä.

– Kun on niin paskat sopimukset, että ei voi tehdä mitään. Ei eläketurvaa, eikä kuuluta mihinkään liittoon. Ei pienintäkään apua, johon voisi turvautua. Se on sellainen iso asia, joka pitää tämän jälkeen nostaa esille, Hongan Duarte Tammilehto sanoi jo jokin aika sitten MTV Urheilun haastattelussa.

Jalkapallon Pelaajayhdistys JPY julkaisi keskiviikkoaamuna kotisivuillaan väkevän vetoomuksen suomalaisille jalkapalloseuroille. Se vaatii kannanotossaan seuroilta malttia, jotteivät ne siirtäisi ongelmiaan suoraan pelaajien kestettäväksi.

JPY:n kannanoton mukaan käyttöönotetun valmiuslain myötä osa seuroista on ollut nopealla aikataululla vaatimassa rajuja leikkauksia pelaajien palkkoihin tai palkanmaksun keskeyttämistä. Ilmoituksia on tehty usein yksipuolisesti, kuulematta pelaajia henkilökohtaiseksi. JPY:n näkemyksen mukaan ”tarkoitus on siirtää seuran kulut suoraan pelaajan henkilökohtaiseksi vahingoksi.”

– Tätä pelaajat ja Jalkapallon Pelaajayhdistys eivät voi hyväksyä missään olosuhteissa, vetoomuksessa sanotaan.

JPY muistuttaa, että jalkapalloilijat ovat Suomessa jo lähtökohtaisesti ”tavallisia” työntekijöitä heikommassa asemassa. Vakuutus-, tapaturma- ja eläketurvat eivät ole samalla tasolla.

– Jalkapalloilijat eivät voi kuulua työttömyyskassaan, joten he eivät voi myöskään saada työttömyyden ajalta ansiosidonnaista päivärahaa. Raskaat työnantajatoimet, joista esimerkkinä FC Hongan eilinen ilmoitus palkanmaksun keskeytyksestä, ovat aivan liian hätäisesti tehty ja täysin kohtuuttomia tässä vaikeassa kriisitilanteessa, JPY:n toiminnanjohtaja Markus Juhola kommentoi.

Tiedotteen mukaan eduskunta muuttaa lähiaikoina työsopimuslakia siten, että työnantajalla olisi oikeus lomauttaa määräaikaisessa työsuhteessa työskentelevä työntekijä samoilla edellytyksillä kuin työntekijä, jolla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Päätöksen takana on koronaviruksen aikaansaama taloudellinen hätä.

JPY pelkää tästä koituvan joillekin pelaajille myös mielenterveydellisiä vaikeuksia. Siksi pelaajayhdistys avaakin jäsenilleen Mental Health Online -palvelun.

Myös Veikkausliigan Ilves tiedotti tiistaina aloittavansa seurassa 6.4. yt-neuvottelut.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.