”Kun on niin pa*kat sopimukset” – Hongan kapteenilta suorat sanat MTV:lle suomalaisten ammattijalkapalloilijoiden surkeasta asemasta

© Kuva: Juha Tamminen
Lauantaina Minskin derby - käytä hyväksesi vetoidea ja talletusbonus!

Koronavirus on pysäyttänyt Suomessa ammattilaisjalkapallon. Se tarkoittaa todella haastavia aikoja seuroille, jotka elävät hyvin pitkälti kädestä suuhun. Seurojen taloudellinen ahdinko heijastuu luonnollisesti suoraan pelaajiin.

Veikkausliigassa ammatikseen pelaavien pelaajien määrä on ollut kasvussa. Toki edelleen Veikkausliigassa löytyy pelaajia, jotka esimerkikisi opiskelevat tai tekevät osa-aikaista työtä pelaamisen ohella, mutta täysammattilaisuuden trendi on ollut viime vuosina kasvussa. Koronavirus iskee rajusti ammattikseen pelaaviin jalkapalloilijoihin.

Vaikka täysammattilaisia onkin hiljalleen enemmän, se ei tarkoita, että Veikkausliigassa pelaamisella tulisi välttämättä kovinkaan hyvin toimeen. Vuonna 2018 Veikkausliigan keskipalkka oli Sporting Intelligencen maailmanlaajuisen urheiluseurojen palkkaselvityksen mukaan 19 800 euroa vuodessa. Se tekee 1650 euroa kuukaudessa. Vuonna 2018 suomalaisten keskipalkka yksityisellä sektorilla oli Talouselämän mukaan 3691 euroa kuukaudessa. Ero on melkoinen.

Suomessa urheilijoita ei myöskään kelpuuteta työttömyyskassaan, joten esimerkiksi lomautetuilla pelaajilla ei ole mahdollisuutta ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Koronavirusepidemian takia seurojen talous on kovilla, ja seuroissa on jouduttu tekemään koviakin ratkaisuja.

Viime viikolla uutisoimme siitä, kuinka Ykkösessä pelaava KTP lopetti pelaajiensa palkanmaksun. Urheilun oikeuskysymyksiin perehtynyt lakimies Erkko Meri vahvisti SuomiFutis-sivustolle, että valmiuslain käyttöönotto antoi KTP:lle mahdollisuuden radikaaleihin ratkaisuihin.

Selvää on, että kaikilla osapuolilla on tällä hetkellä vaikeaa. Pelaajien asema työmarkkinoilla on erityisen haastava. FC Hongan 30-vuotias kapteeni Duarte Tammilehto kertoi MTV Urheilulle pelaajien vaikeasta tilanteesta, eikä säästellyt sanoissaan.

– Kun on niin paskat sopimukset, että ei voi tehdä mitään. Ei eläketurvaa, eikä kuuluta mihinkään liittoon. Ei pienintäkään apua, johon voisi turvautua. Se on sellainen iso asia, joka pitää tämän jälkeen nostaa esille, Tammilehto sanoi rehdisti MTV Urheilulle.

Suomalainen jalkapallo elää tällä hetkellä poikkeuksellisia aikoja. Jalkapalloa ammatikseen pelaavilla on iso huoli siitä, miten seurat kestävät, ja sitä kautta miten oma talous kestää. Lomautettujen jalkapalloilijoiden on tultava toimeen Kelan peruspäivärahalla tai yleisen työmarkkinatuen avulla.

On myös muistettava, että seurojen taloudelliset haasteet eivät lopu sillä sekunnilla, kun koronavirus on taltutettu. Sen jälkeen alkaa vasta jälleenrakennus. Se voi heijastua jo tällä kaudella tai tulevaisuudessa pelaajien palkkoihin.

– Tiedostetaan, että seurat kärsivät ja kaikki kärsivät. Pelaajat tietävät sen olevan väistämätöntä, että jossain vaiheessa se näkyy meidänkin kukkarossamme. Se on selvä juttu. Kyllä yhteiskunnassa ja tässä maailmassa jokaisen on kannettava kortta kekoon, Tammilehto totesi.

Lue MTV Urheilun juttu aiheesta täältä.

Lauantaina Minskin derby - käytä hyväksesi vetoidea ja talletusbonus!