Asiantuntija vahvisti KTP:n kovan ratkaisun olevan oikeutettu – seuraukset voivat olla hurjia: ”On mahdollista, että muut seurat tekevät nyt samoin”

© Kuva: Pekka Mäntylä
Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Koronavirus iskee kovalla kädellä suomalaisten jalkapalloseurojen talouteen. Kymen Sanomat kertoi, että Ykkösessä pelaava KTP on päättänyt lopettaa pelaajien palkanmaksun ja lomauttaa vakituiset työntekijät. Asiantuntijan mukaan päätös on oikeutettu.

KTP:n kapteeni David Ramadingaye kertoi, että pelaajat eivät ole vielä hyväksyneet seuransa tekoa, vaikkakin ymmärtävät tilanteen vakavuuden. Pelaajilla on myös aitoa halua auttaa seuraansa ja keskusteluja on käyty hyvässä hengessä.

Ramadingaye kertoi, että pelaajat ovat olleet yhteydessä pelaajayhdistykseen mahdollisten jatkotoimien osalta.

– Olemme saaneet seuralta tiedon asiasta, mutta emme ole hyväksyneet mitään. Olemme yhteydessä pelaajayhdistykseen ja toimimme sieltä saatavien ohjeiden mukaan, Ramadingay kertoi Kymen Sanomille.

Urheilun oikeuskysymyksiin perehtynyt lakimies Erkko Meri kertoi torstai-aamupäivällä SuomiFutis-sivustolle, että vallitseva tilanne antaa KTP:lle mahdollisuuden radikaaleihin ratkaisuihin.

– Työsopimuslaki mahdollistaa palkanmaksun keskeyttämisen tilanteessa, jossa työnteko on estynyt työnantajasta riippumattomasta syystä. Työsopimuslaissa käytetään yhtenä esimerkkinä poikkeuksellista luonnontapahtumaa. Lain esitöissä on tuotu esille, että esteenä on oltava yllättävä ja poikkeuksellinen tapahtuma. Koronavirusepidemian voidaan mielestäni katsoa olevan tällainen tapahtuma, Meri kertoi SuomiFutis-sivustolle.

– Esteen ollessa käsillä työntekijällä on oikeus saada palkkaa enintään 14 päivältä. Koronavirusepidemian voidaan katsoa olevan sellainen työnantajasta riippumaton este, joka voi antaa työnantajalle mahdollisuuden palkanmaksun keskeyttämiseen.

Jalkapallon pelaajayhdistys linjasi vielä viime tiistaina, että sopimusten purkamiseen ei olisi perusteita. Tilanne muuttui, kun hallitus päätti ottaa valmiuslain osittain käyttöön.

– Vielä viikko sitten, kun olemassa oli vain Palloliiton suositus, tämän tilanteen soveltaminen oli vielä kyseenalaista. Nyt, kun valmiuslaki on tullut voimaan ja siitä on seurannut erilaisia rajoituksia, on nähdäkseni selvää, että esimerkiksi pelaajien ja valmentajien työntekomahdollisuus on merkittäviltä osin estynyt ja nimenomaan työnantajasta riippumattomista syistä.

– Lisäksi poikkeusoloissa suositeltiin esimerkiksi urheilupaikkojen ja -tilojen sulkemista.

SuomiFutis-sivuston saamien tietojen mukaan myös Jalkapallon pelaajayhdistyksessä ollaan sitä mieltä, että KTP:llä on tässä tilanteessa oikeus keskeyttää palkanmaksu. Näin ollen KTP:n pelaajille viesti voi olla ikävä, mutta selkeä.

Vielä on mahdotonta sanoa, mitä seurauksia tällaisella ennakkotapauksella on muihin seuroihin. Jos KTP:n on mahdollista lopettaa palkanmaksu, se tarkoittaa käytännössä sitä, että muutkin seurat voivat seurata KTP:n esimerkkiä.

– Kyllä se on mahdollista. Myös Palloliiton ohjeistukset viittaavat tähän. Keskeytys on mahdollista toistaiseksi, mutta tietysti tilanteet voivat muuttua nopeasti ja työnteon este lakkaa. Tämä riippuu täysin koronavirustilanteen kehittymisestä. Joissakin seuroissa pelaajat ovat jääneet nyt vuosilomalle.

Hallituksen linjauksen mukaisesti valmiuslaki otettiin osittain käyttöön 13.4. saakka. Sen jälkeen muutoksia voi tulla nopeastikin.

– Mikäli poikkeusoloja koskevia linjauksia muutetaan 13.4., tilanteen työoikeudellinen arviointi voi muuttua, Meri muistutti.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS