Ranskassa syntymässä melkoinen soppa – Ligue 1 vahvisti ikävät uutiset, mutta miten käy cupin tai Mestarien liigan?

© Kuva: Getty Images
Jatkuuko Norwichin alamäki lauantaina? Lue ennakko & lunasta talletusbonus!

Uutisoimme eilen, tiistaina, ranskalaistoimittajien tietoihin perustuen, että Ligue 1 olisi lopettamassa sarjakauden 2019-20 kokonaan. Myöhään illalla Ranskan liiga vahvisti tiedot, mutta lopullisen sinetin asia saa torstaina.

Ranskan pääministeri Edouard Philippe julisti tiistaina, ettei ammattilaisurheilu Ranskassa voi jatkua ennen syyskuuta. Julistus nähtiin selvänä viestinä siitä, että myös Ligue 1 -kausi päättyy siltä seisomalta. Miesten pääsarjan lisäksi päätös koskee Ligue 2:ta, maaotteluita sekä naisten pääsarjaa.

Ranskan liigan hallitus tekee lopullisen päätöksen torstaina pidettävän kokouksensa jälkeen. Kokouksen asialistalla on myös analysoida päätöksen mittavia taloudellisia vaikutuksia ranskalaisseuroille ja -sarjoille.

– Kokouksen jälkeen liigan hallituksen on virallisesti päätettävä kauden 2019-20 lopettamisesta ja kutsuttava koolle LFP:n (Ranskan jalkapalloliiga) yleiskokous.

Ranskan jalkapalloliiton puheenjohtaja Noël Le Graët vahvisti synkät uutiset liigojen osalta. Le Graëtin toiveissa on vielä pelata Ranskan jalkapalloliiton alaiset cup-turnaukset loppuun. Ymmärrettävästi Le Graët ajaa liiton alaisten turnausten pelaamista loppuun.

– Nämä neljä kilpailua (Ligue 1, Ligue 2, Division 1 sekä maaottelut) ovat satavarmasti ohi sarjakauden 2019-20 osalta. Toivon, että pystyisimme pelaamaan Ranskan cupin ottelut loppuun elokuun alussa ennen Ranskan liigacupia ja sen jälkeen kausi 2020-21 voisi alkaa. Mutta tästä ei ole vielä varmuutta, Le Graët totesi Le Télégramme -lehdelle.

Pudotuspeleillä ratkaisu?

Lyonin seurapomo Jean-Michel Aulas uskoo yhä, että kausi voidaan ratkaista urheilullisin keinoin. Aulas ehdottaa kauden ratkaisemiseksi pudotuspelejä.

– Olen tiiviisti lukenut UEFA:n lausuntoja. He haluavat meidän pelaavan kaudet loppuun, vaikka pelaisimmekin sitten pienemmässä formaatissa ja elokuussa. Joten uskon, että vaihtoehto kauden lopettamiselle voisi olla pudotuspelisarja sarjan kärkipään sekä häntäpään joukkueille, ja se voisi tapahtua elokuussa, ehkä jopa heinäkuussa, joka tapauksessa ilman yleisöä. Meidän ei pidä nyt kiirehtiä, Aulas totesi L’Équipe-lehdelle.

UEFA:n kannalta tilanne on hankala. UEFA:n toiveissa on, että sarjakaudet pelattaisiin tavalla tai toisella loppuun, jotta europaikat voitaisiin jakaa urheilullisin perustein. UEFA ilmoitti eurooppalaisille sarjoille, että niiden pitäisi ilmoittaa jatkoaikeista ja aikatauluista toukokuun 25. päivään mennessä.

Aiemmassa ulostulossaan UEFA linjasi myös säännöt, joiden mukaan sarjakausi olisi mahdollista päättää. Ensimmäinen linjaus koski nimenomaan maan hallituksen toimia, joiden pohjalta liigan pelaaminen käytännössä kiellettäisiin.

PSG ulkomaille pelaamaan Mestarien liigaa?

PSG raivasi tiensä Mestarien liigan puolivälieriin kaatamalla Borussia Dortmundin neljännesvälierissä. Toinen osaottelu pelattiin juuri ennen kuin jalkapallo pysähtyi Euroopassa.

UEFA on suunnitellut, että Mestarien liigan jatkopelit pelattaisiin elokuussa. Näin ollen Ranskan hallituksen linjausten mukaan PSG ei voi pelata Mestarien liigan otteluita kotimaassaan vasta kuin mahdollisesti syyskuussa. PSG:n puheenjohtaja Nasser Al-Khelaifi on valmis viemään joukkueensa ulkomaille pelaamaan Mestarien liigan jatkopelejä.

Epäilemättä yksi vaihtoehto on Al-Khelaifin kotimaa Qatar.

– Kunnioitamme Ranskan hallituksen päätöstä. Jos UEFA hyväksyy, pelaamme Mestarien liigaa milloin ja missä se pelataankaan. Jos Ranskassa ei voi pelata Mestarien liigaa, pelaamme ottelumme ulkomailla, varmistaen parhaan mahdollisen lääketieteellisen turvallisuuden pelaajillemme ja henkilökunnallemme, Al-Khelaifi kertoi seuran tiedotteessa.

Kuka maksaa laskun?

Liigojen lopullinen keskeytys on taloudellisesti valtava isku sarjoille ja seuroille. Seurat menettävät lipputulot, mutta sen lisäksi liiga joutunee maksamaan tv-yhtiöille vielä isot sakot siitä, ettei sopimuksia ole noudatettu.

Ranskassa monet seurat ovat jo nyt taloudellisesti ahtaalla. PSG:n kaltaisella rikkaalla seuralla ei välttämättä ole hätää, mutta pienemmät seurat joutuvat tekemään isoja päätöksiä tulevaisuuden suhteen. Eikä helppoa ole pariisilaisseurallakaan, sillä L’Équipen mukaan PSG:n pelaajat eivät ole suostuneet palkanalennuksiin.


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!

Jatkuuko Norwichin alamäki lauantaina? Lue ennakko & lunasta talletusbonus!