UEFA:lta tiukka linjaus europaikkojen suhteen – Belgia vaarassa jäädä ulos, entä miten käy Veikkausliigan?

© Kuva: Getty Images

UEFA on tehnyt linjauksia siihen, miten kauden 2020-21 europaikat tullaan jakamaan. UEFA:n tahtotila on se, että kaudet pelattaisiin loppuun tavalla tai toisella, jotta esimerkiksi pääsy Mestarien liigaan tai Eurooppa-liigaan voitaisiin varmistaa urheilullisin perustein.

UEFA:n johtoryhmä kokoontui torstaina kuulemaan asettamiensa työryhmien ehdotuksia europaikkojen jakamisesta. Ehdotuksia olivat työstämässä UEFA:n kanssa eurooppalaisten seurojen järjestö (ECA), eurooppalaisten sarjojen (EL) ja Euroopan pelaajajärjestö (FIFPRO Europe).

UEFA haluaa, että sarjat ja sellaiset turnaukset, joissa jaetaan europaikkoja (esimerkiksi maiden cup-turnaukset), pelataan loppuun. Kuitenkin niin, että ykkösprioriteettina on ihmisten terveys.

Tällä hetkellä monessa maassa on vaarana se, että kautta ei vain ehditä pelaamaan kokonaisena loppuun. UEFA ehdottaa, että silloin paremmuusjärjestys selvitettäisiin mahdollisesti jollain toisella formaatilla. Epäselväksi jäi vielä se, että mikä tämä mahdollinen toinen formaatti voisi olla.

Perusajatuksena on kuitenkin se, että europaikat jaettaisiin urheilullisin perustein, joten esimerkiksi seurarankingin perusteella ei europaikkoja näillä näkymin tulla jakamaan. Medioissa on myös pyöritelty mahdollisina vaihtoehtoina pistekeskiarvoa sekä kauden ensimmäisen puolikkaan pisteitä. UEFA:n tuorein linjaus ei kuitenkaan ota suoraan kantaa siihen, mikä tapa olisi oikea.

Joissain maissa tilanne voi myös olla se, että yhtäkään peliä ei enää kaudella 2019-20 pelata. Esimerkiksi Hollannissa ja Belgiassa liigat on keskeytetty kokonaan. UEFA varoitti jo aiemmin Belgian liigaa siitä, että kauden keskeyttäminen saattaa johtaa belgialaisten seurojen sulkemiseen europeleistä.

Hollannin kohdalla tilanne on toinen. Lopullista päätöstä kauden päättämisestä ei ole vielä tehty, mutta Hollannin hallitus antoi vahvan signaalin siitä, että kausi pitäisi lopettaa kokonaan. Hollannin liiga sen sijaan totesi ensin keskustelevansa UEFA:n kanssa siitä, mitä sarjan kannattaisi tehdä.

Liverpool voitti viime keväänä Mestarien liigan kukistamalla Tottenhamin loppuottelussa 2-0. Kuva: Getty Images

UEFA antoi torstain päätteeksi myös linjauksen siitä, millä reunaehdoilla kausi on niin sanotusti luvallista päättää. Ensimmäinen vaihtoehto on se, että kauden lopettaminen pohjautuu viralliseen kieltoon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että maan hallitus linjaa sen, ettei pelejä voida pelata ennen seuraavan kauden aloittamista. Hollannin tilanne on lähellä tätä ensimmäistä vaihtoehtoa.

Toinen vaihtoehto koskettaa mahdollisesti myös Veikkausliigaa. Kauden päättäminen tai pelaamatta jättäminen on mahdollista, jos se pohjautuu ylitsepääsemättömään taloudelliseen ongelmaan. Käytännössä siis joko sarja tai seurat kokisivat pelaamisen tuottavan mittavia taloudellisia ongelmia.

Suomen kohdalla esimerkiksi ilman yleisöä koko kauden pelaaminen voisi tuottaa seuroille valtavat tappiot, koska tv-sopimuksesta tulevat rahat eivät korvaa lipputuloja. Näin ollen kausi saattaisi jäädä kokonaan pelaamatta, ja se olisi UEFA:n silmissä oikeutettua.

Mikäli kautta ei pelata loppuun tai se jäisi esimerkiksi Suomen tapauksessa kokonaan pelaamatta, europaikat tulee UEFA:n mukaan jakaa ”objektiivisella, läpinäkyvällä ja syrjimättömällä tavalla”. UEFA linjaa myös, että sillä on järjestävänä tahona mahdollisuus tarkistaa ja arvioida, onko kauden ennenaikaisella päättämisellä ollut tarpeeksi hyvät perusteet, onko europelijaot tehty edellä määrätyllä tavalla ja onko europelijaoilla suuren yleisön hyväksyntä.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.