Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru on lähettänyt kirjallisen kysymyksen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle koskien esimerkiksi Veikkausliigan yleisörajoituksia. Kiuru toivoo tapauskohtaista harkintaa rajoitusten suhteen.

Uutisoimme viime viikolla Hakan tilanteesta. Hakan toimitusjohtaja Olli Huttunen kertoi SuomiFutis-sivustolle, että seura on myynyt 2 600 kausikorttia tulevalle kaudelle. Nykyisten linjausten mukaisesti kaikki kausikorttilaiset eivät pääse samaan otteluun ainakaan heinäkuussa.

– Onhan se tietynlainen dilemma, että meillä todella on jo 2 600 kausikorttilaista. Se on ihan selvää, että näillä määräyksillä kaikki eivät tule pääsemään samaan aikaan sisään, Huttunen kertoi.

Hallituksen linjausten mukaisesti 500 henkilön raja koskee kaikkia yleisötapahtumia aina heinäkuun loppuun saakka. Asian vahvisti viime viikolla SuomiFutis-sivustolle ministeri Kososen erityisavustaja Silja Silvasti.

– Yli 500 henkilön tapahtumien kielto on voimassa 31.7. asti. Se koskee myös jalkapallopelejä, Silvasti kertoi sähköpostitse.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että heinäkuussa Veikkausliigan otteluihin pääsee stadionille enintään 500 henkilöä. Lukema pitäisi sisällään pelaajat, valmentajat, tuomarit, toimihenkilöt, kameramiehet, median ja katsojat. Selvää on, ettei stadioneille tässä tapauksessa pääse kovinkaan paljon katsojia.

Kansanedustaja Kiuru toivoo, että linjaukseen voitaisiin sisältää tapauskohtaista harkintaa.

– Ottelujärjestäjillä on käytössään erilaisia stadioneita. Samalla stadionilla voi olla lukuisia sisään- ja uloskäyntireittejä sekä useita katsomoja. Niitä voidaan myös jakaa erillisiin osioihin turvaetäisyydet huomioiden. Sama koskee katsomojen ulkopuolisia alueita, Kiuru perustelee nettisivuillaan.

– Lippujen myynti voidaan organisoida vain ennakkomyyntinä tapahtuvaksi. Istumapaikat voidaan tarvittaessa numeroida viranomaisten ohjeistamalla tavalla. Saapuminen ja poistuminen katsomoihin voidaan porrastaa erillisiin aikaikkunoihin, jolloin turvavälien säilyttäminen mahdollistuu. WC-tilojen, kioskien ja sisätilojen käytössä on myös huomioitavissa poikkeustilan vaatimukset viranomaisten ohjeistusta noudattaen, Kiuru jatkaa.

Veikkausliigaseuroille ottelusta saatavat tuotot ovat tärkeitä. Esimerkiksi Ilveksen kohdalla ottelukohtaiset tuotot kattavat 40 prosenttia kassavirrasta. Huttunen kertoi, että Hakan kohdalla osuus on pienempi, mutta merkittävä silti.

– Meillä se on 10-15 prosenttia. Näin ollen ottelutapahtuman merkitys ei ole meille niin iso kuin ehkä jollekin toiselle joukkueelle. Mutta totta kai sillä on meillekin merkitystä.

Kiurun mukaan 500 henkilön rajoituksella on suuri taloudellinen vaikutus veikkausliigaseuroille.

– Yleisömäärillä ja lipunmyynnillä on tärkeä rooli seurojen varainhankinnassa. 500 henkilön ehdoton raja tapahtumaa kohden on taloudellisesti raskas isku. On myös riski, että jo ostettuja kausilippuja joudutaan maksamaan asiakkaille takaisin, Kiuru kirjoittaa.

Kiuru toivoo ministeri Kososelta vastausta seuraaviin kysymyksiin:

  • Onko valtioneuvoston periaatepäätös saamassa ministeriöltä, aluehallintovirastolta tai muilta viranomaisilta tarkemmat soveltamisohjeet?
  • Onko tulevissa ohjeissa mahdollista huomioida paikalliset olosuhteet niin, että yhteen ottelutapahtumaan voidaan ottaa yli 500 henkilöä, mikäli se voidaan tehdä terveysnäkökulma huomioiden?

Voit lukea Kiurun kirjallisen kysymyksen kokonaisuudessaan täältä.

Pauli Kiuru

@KiuruPauli
Kirjallinen kysymys on valmis ministerille. Jättö eduskunnan kansliaan maanantaina. Onko 500 henkeä tapahtuman ehdoton maksimimäärä, vaikka olisi useita katsomoja? Terveys edellä, mutta tapauskohtaista harkintaa.
#Veikkausliiga #fchaka #ilves #kokoomus