Kerroimme lauantaina julkaistussa jutussamme, miten Bundesliigan ottelupäivän rutiinit muuttuvat, kun sarja palaa parin kuukauden koronavirustauolta ensi lauantaina. Turvaväleistä huolehditaan, kasvomaskeja käytetään, joukkuekuvia ei oteta ja palloja desinfioidaan. Kaikki on tarkkaan aikataulutettu.

Rajoitukset eivät kuitenkaan koske ainoastaan otteluvalmisteluja. Myös siitä, mitä kentällä tapahtuu reilun 90 peliminuutin aikana, on esitetty etukäteen toiveita. Kehotukset koskevat tällä saralla ennen kaikkea maalituuletuksia. Bundesliigaorganisaatio DFL on tiedottanut seuroja ja pelaajia näistä kirjallisesti.

Joukkueen yhteinen maalijuhlinta, läpsyt ja yläfemmat sekä halaukset ovat ”kiellettyjen toimintojen” listalla. Sen sijaan lyhyt kyynärpää- tai jalkakontakti sallitaan tuuletuksissa.

ZDF sportstudio

@sportstudio
Das Hygienekonzept der @dfl_official für die #Bundesliga wurde lang und breit diskutiert. Aber wie genau soll das denn jetzt auf dem Platz funktionieren?

#zdfsport #fussball #covid_19 #corona #DFL

– On ehkä realistista olettaa, että maaleja juhlitaan näinä aikoina toisin kuin tavallisesti, kun ollaan hyvin lähellä toisiaan, Saksan maajoukkueen lääkäri Tim Meyer totesi Sport1:lle.

Varsinaisista säännöistä tai kielloista ei ole kyse, vaan pelaajille on annettu korona-ajan suosituksia. Myös DFL:n toimitusjohtaja Christian Seifert kuitenkin toivoo, että kontakteja välteltäisiin maalituuletuksissakin.

– Toivon, että pelaajat ajattelevat kaikkea ja harjoittelevat jo koronatuuletuksia. Luonnollisesti turvaetäisyyksineen, jos se jotenkin onnistuu. Sen päättävät sitten pelaajat kentällä, Seifert totesi.

[readmore from=Bundesliiga]

– Tiedämme, että kentällä ja myös joukkueharjoituksissa tulee myös vartalokontakteja. Sitten näemme, millaisia tuuletuksia näemme.

Tuuletusten lisäksi myös ”torikokouksia” ja sylkemistä kehotetaan välttämään. Koska yleisöä ei katsomossa ole, on keinotekoinen tunnelman rakentaminen muulla tavoin sallittua. Joukkueen hymnin saa kentälle astelun aikana soittaa, ja samoin maalilaulut sallitaan. Katsomoa seurat voivat halutessaan täyttää pahvisilla ”faneilla” tai kannatusplakaateilla ja banderolleilla.