Kun Bundesliiga jatkui tyhjillä katsomoilla lauantaina reilun kahden kuukauden koronatauon jälkeen, kiinnittyi monien huomio hygieniamääräysten noudattamiseen. Vaihtopenkillä istuttiin väljästi turvavälein, kasvomaskit kasvoilla. Borussia Dortmund näytti Ruhrin derbyssä heti mallia siitä, miten korona-aikana tuuletellaan. Maalijuhlissa pidettiin parin metrin varoetäisyyksiä eikä tyhjää ”Keltaista seinää” kiittäessäkään sorruttu ryhmähaleihin.

Toisin oli kuitenkin Hertha Berlinin ottelussa Hoffenheimin kotiareenalla. Vaikka Bundesliigan sarjaorganisaatio DFL kehotti välttelemään fyysisiä kontakteja myös tuuletuksissa, ei Hertha Berliniltä tämä onnistunut. Kiinnostavasti vieläpä juuri Herthalta, jonka nyt jo hyllytetty pelaaja Salomon Kalou rikkoi jo ennen sarjan jatkumista hygieniamääräyksiä Herthan stadiontiloissa.

Hertha Berlin voitti Hoffenheimin 3-0, mutta rikkoi DFL:n 36-sivuista Covid-19 -ohjeistusta, jossa kehotetaan välttämään ”yhteistä juhlintaa, läpsyjä ja halauksia”. 1-0 -maalin yhteydessä Dedryck Boyata antoi Marko Grujicille pusun poskelle. 2-0 -maalin jälkeen Matheus Cunha taputteli Vedad Ibisevicin hikistä pääkoppaa ja otti myös tämän kädestä kiinni. Fyysistä kontaktia tapahtui myös kolmannen maalin jälkeen.

Herthan valmentaja Bruno Labbadia suhtautui rikkomuksiin kuitenkin ylimalkaisesti.

– Tiedän, että kaikki katsovat meitä nyt. Meidät kaikki on kuitenkin testattu kuusi kertaa negatiivisin testituloksin, viimeksi eilen.

– Tunteet kuuluvat jalkapalloon. Muuten pelaamisessa ei ole mitään järkeä. Emme voi estää sitä. Kyse on sitä paitsi vain DFL:n suosituksesta, Labbadia muistutti Sport1:n mukaan.

Labbadia on oikeassa, ja siksi Hertha välttyneekin rangaistuksilta. Kyse on vain kehotuksista, joskin jalkapalloilijoiden toivotaan näyttävän maailmalla esimerkkiä käytöksellään. Olihan esimerkiksi Borussia Dortmundin ja Schalken välinen ottelu kaikkien aikojen katsotuin bundesliigapeli Saksassa.

Myös kentälle sylkäisyllään huomiota herättänyt Vedad Ibisevic antoi myös oman näkemyksensä asiaan.

– Kysyin lääkäriltämme ennen peliä, hyväksytäänkö maali, jos tekee niin (rikkoo hygieniakehotuksia). Se oli minulle kaikkein tärkeintä. Sellaisina hetkinä se on vaikeaa. Tunteet purkautuvat, sillä olemme odottaneet pelilupaa pitkään, Ibisevic puolustautui.

Baijerin osavaltion pääministeri Markus Söder ei suhtautunut Herthan toimintaa suopeasti. Hän uskoo, että DFL tulee kiristämään kontaktimääräyksiään pian.

– Se (Boyatan pusu) ei ollut hyvä juttu. Myös pelaajien täytyy pitää kiinni säännöistä.

– Sarjan jatkamisesta käytiin ankaria keskusteluja. Monet ministerit olivat jatkoa vastaan. Siksi vastustajille ei pitäisi antaa lisää polttoainetta, Söder totesi.

Yleisesti ottaen Söder oli kuitenkin lauantain tapahtumiin tyytyväinen.

– Se meni paljon paremmin kuin odotettiin. Jo etukäteen sen ajateltiin olevan suuri koe. Nyt meidän täytyy vain oppia kokemuksista ja parantaa asioita.

Hertha Berlinin toppari Dedryck Boyata itse kiisti antaneensa Marko Grujicin poskelle pusua. Hän vetosi Instagramissa pelikaverin korvaan kuiskaamiseen.

– Selitin Marko Grujicille erikoistilannetta, kulmapotkua. Se ei ollut pusu tai juhlintaa, tai mitä ikinä väitettiinkään, Boyata kirjoitti.

Sport1:n asiantuntija Marcel Reif ei selitystä niellyt.

[readmore from=Bundesliiga]

– Boyatan selitys on vettä myllyyn niille, jotka keskustelevat jalkapallosta epäasiallisesti, Reif totesi.

– Se ei ollut hyvä juttu. Ne ovat juuri niitä asioita, joita eilen ei tarvittu. Se, että sitä vielä puolustelee, on pahinta, voi mitä tehdä.