Vesa Salmela oli yksi Turun Palloseuran pelaajista, kun TPS kukisti Internazionalen vuonna 1987 UEFA Cupissa otteluparin ensimmäisessä osaottelussa. Salmela muisteli historiallista voittoa Jälkipeli-sivuston haastattelussa.

Salmela pääsi pelaamaan ottelun loppuhetkillä, kun päävalmentaja Tommy Lindholm vaihtoi Salmelan kentälle.

− Olen yhä kiitollinen Tommylle siitä, että pääsin kentälle. Se oli minulle valtavan iso asia. Oli hienoa huomata kulkeneensa Hirvensalon hiekalta San Siron nurmelle. Ehdin muutaman kerran koskemaan palloonkin. Saimme vielä yhden hyvän hyökkäyksen aikaiseksi, Salmela sanoi.

TPS ei lopulta onnistunut etenemään jatkoon, vaan Internazionale haki Turun Kupittaalta 2−0-vierasvoiton. Turkulaiset voittivat avausosan 1−0 Mika Aaltosen kuuluisalla maalilla.

Internazionale oli kansainvälinen suurseura, TPS puolestaan milanolaisten silmissä piskuinen amatööriporukka. Silti TPS onnistui yllättämään italialaisjätin vieraskentällä.

Lähtökohdat otteluun olivat tietysti valtavan erilaiset. Palomiehenä työskennellyt Salmela lähti aamulennolla Turun lentokentältä joukkueen kanssa Italiaan. Salmela oli ollut töissä juuri ennen lähtöä.

− Aamulla neljän aikaan tuli hälytys. Saimme tiedon, että satama-altaassa on veteen pudonnut ihminen. Menimme nopeasti paikalle ja palolaitoksen sukeltaja löysi vedestä melkein heti nuoren tytön. Oli vielä siinä vaiheessa elossa, mutta en tiedä selvisikö lopulta hengissä sairaalassa, Salmela kertasi.

Salmela muisteli Jälkipelin haastattelussa, että päävalmentaja Lindholmin tiukka asenne siivitti Turun mustavalkoiset voittoon.

− Olin silloin nuori poika ja kyllä yön tapahtumat jäivät pyörimään päähäni. Mutta, kun pääsin täpötäydelle stadionille, niin matsi vei mennessään. Etukäteen ajattelin, keneltä idoliltani voisin pyytää nimikirjoituksen. Lindholmin talvisodan hengessä tehty psyykkaus piti huolen, että ei tullut enää paikan päällä mieleeni nimmareiden saaminen, Salmela sanoi.

Maalin pyssyttäneestä Aaltosesta tuli lopulta ensimmäinen suomalainen, joka teki sopimuksen Serie A -seuran kanssa. Internazionale vaikuttui ja hankki Aaltosen itselleen. Salmelan mukaan suurseuran voittaminen antoi pelaajille uskoa.

− Ottelu antoi minulle valtavasti itseluottamusta. En minä ollut mikään tähtipelaaja, en lapsena enkä aikuisena. Monella tavoite oli päästä pelaamaan maajoukkueeseen ja päästä ammattilaiseksi. Minulla oli ykköstavoitteena päästä pelaamaan Turun Palloseuraan.