Mestarien liigassa nähtiin päivälleen vuosi sitten näytös, joka muistetaan vielä vuosien päästä. Liverpool voitti kotikentällään, Anfieldilla, Barcelonan lukemin 4-0 ja eteni Mestarien liigan finaaliin yhteismaalein 4-3.

Ottelun lähtökohdat olivat Liverpoolin kannalta katastrofaalisen synkät. Barcelona oli latonut 3-0-lukemat Camp Noulla. Sen lisäksi Jürgen Klopp joutui jättämään tähdet Mohamed Salahin sekä Roberto Firminon pois kokoonpanosta loukkaantumisten takia.

– Kaksi maailman parhaisiin kuuluvaa hyökkääjää ei ole käytettävissämme huomisiltana, ja meidän täytyy tehdä neljä maalia. Se ei helpota elämäämme, mutta yritämme 90 minuutin ajan juhlistaa Mestarien liiga -taivaltamme ja saada sille kunnollisen lopun, Klopp kertoi ennen ottelua lehdistölle.

Itse ottelu olikin sitten Liverpoolin näytöstä. Salahin ja Firminon ollessa poissa, Divock Origi otti vastuuta tehoista. Origi vei isännät jo seitsemännellä minuutilla 1-0-johtoon. Tauolle mentiin samoista lukemista, joten Barcelonan finaalipaikka näytti vielä varsin todennäköiseltä.

Sitten valokeilaan astui hollantilainen keskikenttäpelaaja Georginio Wijnaldum. Kaksi osumaa kolmeen minuuttiin, ja C Morelle ottelua selostanut Tuomas Virkkunen huusi selostuskopissaan Barcelonan olevan luhistumassa. Virkkunen tiesi mistä puhui.

Liverpool sai 79. minuutilla kulmapotkun, jota asteli antamaan parikymppinen laitapuolustaja Trent Alexander-Arnold. Barcelonan pelaajat asettuivat boksin sisään puolustamaan tilannetta. Neuvoja sateli joka suuntaan, mutta sitten se tapahtui. Herpaantuminen kesti vain pari sekuntia.

Sinä aikana Alexander-Arnold teki kikan, jota ylistettiin seuraavina päivinä lehdissä. Hän lähti kävelemään pois kulmalipulta ikään kuin hän olisi antanut potkuvastuun kulmalipulle laahustaneelle James Milnerille. Kolme nopeaa askelta takaisin pallolle, matala keskitys boksiin ja Origi latasi pallon yläkulmaan.

– Mikä osuma! Divock Origi yllättää Barcelonan puolustuksen täydellisesti, Virkkunen kuvaili.

Xherdan Shaqiri roikkuu sankari Divock Origissa. Kuva: Getty Images.

Moni piti Alexander-Arnoldin tempausta luovuuden kukintona. Jonain ainutlaatuisena ihmeenä. Lopulta selvisi, että kuvio oli täysin suunniteltu. Liverpoolissa oli skoutattu Barcelonan heikko erikoistilannepuolustaminen. Pelaajat eivät keskittyisi tilanteeseen, vaan reagoisivat hitaasti.

– Kokeilemme sitä kulmapotkuvariaatiota tämän tästä harjoituksissa, se oli hyvin harjoiteltu juttu. Se, että se myös onnistui, on tietysti mahtavaa, Origi kertoi ottelun jälkeen.

Tuo ”ihme” vei lopulta Liverpoolin finaaliin, jossa se kaatoi Tottenhamin 2-0 ja juhli Mestarien liigan voittoa 14 vuoden tauon jälkeen. Suurin ihme taisi kuitenkin olla se, että Liverpool todella onnistui voittamaan kivenkovan Barcelonan 4-0-lukemin.

Voit katsoa ottelun maalit alta. Jos et näe videota, voit katsoa sen tästä.

ESPN FC

@ESPNFC
One year ago today, Liverpool pulled off one of the greatest comebacks in UCL history 🔥

(via @ChampionsLeague)