Uutisoimme eilen, keskiviikkona, Mestarien liigan tv-oikeuksista Suomessa. MTV tiedotti, että Mestarien liiga jatkaa C Morella aina vuoteen 2024 saakka. SuomiFutis-sivuston gallupissa selvisi, että suomalaiset futisseuraajat ovat olleet melko pettyneitä C Moren Mestarien liiga -lähetyksiin.

UEFA:n alaiset Euroopan seuraturnaukset, Mestarien liiga ja Eurooppa-liiga, siirtyivät C Morelle kaudeksi 2018-19. Sitä ennen Suomessa tv-oikeuksia hallinnoi NENT Group, jonka alaisuudessa ovat Viasatin kanavat sekä suoratoistopalvelu Viaplay.

Ensi kaudella eurooppalaiset seurajoukkueturnaukset ovat yhä C Moren kanavilla, mutta kaudesta 2021-22 Eurooppa-liiga ja uusi Euroopan konferenssiliiga siirtyvät Viasatille. Mestarien liiga ja UEFA Super Cup pysyvät C Morella ainakin vuoteen 2024 saakka.

Liverpool juhli viime kauden päätteksi Mestarien liigan voittoa. Kuva: Getty Images.

Kysyimme futisseuraajilta Suomen suurimmassa jalkapalloaiheisessa Facebook-ryhmässä, Jalkapallon Olohuoneessa, kuinka tyytyväisiä he ovat olleet C Moren Mestarien liiga -lähetyksiin. Jalkapallon Olohuoneessa on yli 17 100 jäsentä. Tulokset puhuvat puolestaan. Kehittämisen varaa riittää, sillä enemmistö äänen antaneista oli vähintäänkin pettynyt tv-lähetyksien tasoon.

Kysely julkaistiin keskiviikkona aamupäivällä ja torstai-iltapäivään (kello 16) mennessä ääniä oli annettu 413. Kyselyssä oli mahdollisuus antaa ääni asteikolla 1-5. Jokainen henkilö pystyi äänestämään kyselyssä vain kerran, eli käytännössä yksi ääni merkitsee yhtä henkilöä.

Asteikon numeroäänet tarkoittivat seuraavaa:

 • 1 = Todella pettynyt
 • 2 = Pettynyt
 • 3 = Ajoittain tyytyväinen, ajoittain pettynyt
 • 4 = Tyytyväinen
 • 5 = Erittäin tyytyväinen

Gallupin tulokset

Gallupin tuloksia. Kuva: Näyttökuva Facebook-ryhmä Jalkapallon Olohuoneesta.

413 annetusta äänestä peräti 213 oli pettynyt (2) C Moren Mestarien liigan tv-lähetyksiin. Todella pettyneitä oli vain 23, mutta yhteensä vähintään pettyneitä oli äänestäneistä 236, mikä on noin 57 prosenttia annetuista äänistä. Toisin sanoen useampi kuin joka toinen on ollut vähintään pettynyt.

Tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä oli 74 (tyytyväisiä 28 ja erittäin tyytyväisiä 46), mikä on noin 18 prosenttia.

Iso osa äänesti olleensa ajoittain tyytyväinen ja ajoittain pettynyt (119 ääntä). Eli noin 29 prosenttia äänestäneistä pitää C Moren lähetyksiä kohtalaisen hyvinä, mutta parantamisen varaakin löytyy.

Gallupin tulokset
 • Pettyneitä (2) 51,6 prosenttia
 • Ajjoittain tyytyväisiä, ajoittain pettyneitä (3) 28,9 prosenttia
 • Erittäin tyytyväisiä (5) 11,1 prosenttia
 • Tyytyväisiä (4) 6,8 prosenttia
 • Todella pettyneitä (1) 5,6 prosenttia.

Luvut pyöristetty lähimpään desimaaliin. Yhteenlaskettu prosenttimäärä ylläolevista prosenttiluvuista 104 prosenttia.

Parannusehdotukset

Kysyimme gallupin ohessa myös perusteluja äänille. Varsinkin ottelulähetysten studio-osuus sai kritiikkiä.

– Tuotanto on jäljessä muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Studio-osuudet lapsellisia ja harvoin päästään kiinni pelin ytimeen. Välillä myös pelaajien ja joukkueiden tuntemus hataralla pohjalla, Matti kommentoi.

– Studio-osuudet olleet pettymyksiä, muuten ok, Janne kirjoittaa.

Studio-osuuksia on pääasiassa vetänyt juontaja Ile Uusivuori. Lähetysten toisena juontajana on nähty Toni Immonen. Asiantuntijoina studiossa on nähty Suomen entisiä huippujalkapalloilijoita, kuten Sami Hyypiä, Mikael Forssell, Mika Väyrynen, Antti Niemi sekä Petri Pasanen.

– Studiot todella väkinäisen oloisia.. Niin isännän osalta kuin myös kommentaattoreiden.. Mutta varsinkin isännän osalta, aikamoinen myötähäpeä aina välillä. Ihan kuin ei ois hajuakaan mistä puhuu tai ei ole treenattu ollenkaan, Anssi kritisoi.

C Moren studiossa on nähty Suomen kärkipään asiantuntijoita. Kuva: C More.

– Vieraat hyviä. Panoraama hyvä. Isäntä pitäisi ikävä kyllä vaihtaa, Taneli kommentoi viitaten Panoraamalla suoratoistopalvelu C Moren puolella nähtyyn panoraama-lähetykseen, jossa on voinut seurata kaikkia otteluita samanaikaisesti.

– Ile Uusivuori sopii loistavasti jonkin Masked Singerin juontajaksi, mutta jalkapallostudion juontajana ei onnistu. Jos rooliksi on annettu tehdä komediaa, niin sekin menee pieleen. Ei toimi. Santiago Bernabéun ja Camp Noun sekoittaminen ja muut mokat ovat vieneet uskottavuuden. Toni Immonen on hyvä, Tero arvioi.

Otteluita on selostanut muun muassa Tuomas Virkkunen, Antero Mertaranta, Niki Juusela, Tero Karhu, Lauri Kottonen sekä esimerkiksi Kim Kallström. Kommenteista päätellen Viasatilta C Morelle Mestarien liigan mukana siirtynyt Virkkunen on tehnyt hyvää työtä.

– Iso palanen puuttuu asiantuntijatiimistä kun Pasia (Rautiaista) ei ole. Virkkunen luo selostajana mahtavaa fiilistä otteluihin. Enemmän kaipaa eloa studioon ja muihin otteluihin mitä Virkkunen ei selosta, Jimi kirjoittaa.

– Virkkunen on loistava, muilla ei kovin hääviä tekemistä, Aapo totesi.

– Tuntuu että moni selostaja on lähtenyt selostamaan peliä kuin soitellen sotaan. Ei tunneta pelaajia ja jopa pelipaikatkin ihan hukassa. Virkkunen pelastaa paljon muttei kaikkea, Thomas kommentoi.

Sen sijaan esimerkiksi Antero Mertaranta sekä Niki Juusela saavat kritiikkiä osakseen.

– Juusela ja Mertaranta täysin väärässä paikassa selostajina ja välillä pelaajien nimetkin on kaksikolta hukassa. Hyvä kun muistavat joukkueet, jotka ovat kentällä, Esa kirjoittaa.

– Virkkunen on luunkova, muiden selostukset aiheuttavat tuon tuostakin myötähäpeää. Mertaranta pysyköön lätkäpuolella, aivan katastrofiselostaja futiksessa, Ismo vaati.

– Muuten ok, Mertarannan vuoksi joutuu joskus katsomaan ilman ääntä. Jalkapallo ei ole hänen lajinsa, Tero kommentoi.

UEFA on alustavasti suunnitellut, että Mestarien liigan jatkopelit jatkuisivat elokuussa. Jatkopelit keskeytyivät koronaviruspandemian vuoksi maaliskuussa. Osa neljännesvälierien toisista osaotteluista on vielä pelaamatta. Puolivälieriin sen sijaan paikkansa ovat jo varmistaneet saksalainen RB Leipzig, espanjalainen Atlético Madrid, italialainen Atalanta sekä ranskalainen Paris Saint-Germain.

Neljännesvälierien toiset osaottelut ovat vielä pelaamatta seuraavissa ottelupareissa. Ensimmäinen osaottelu pelattiin ensin mainitun seuran kotikentällä.

 • Napoli – Barcelona
  • 1. osaottelu 1-1
 • Real Madrid – Manchester City
  • 1. osaottelu 1-2
 • Chelsea – Bayern München
  • 1. osaottelu 0-3
 • Lyon – Juventus
  • 1. osaottelu 1-0

Eräs kommentoija totesikin osuvasti, että suurin toive olisi, että jalkapallo pääsisi pian jatkumaan.

– Tällä hetkellä ei paljon tulis mieleen arvostella C Moren, Viasatin tai minkään muun lähetyksiä… Niin järjetön ikävä näitä pelejä, että aivan sama kunhan sais jostain jotain laatufutista katsoa, Perttu totesi osuvasti.