Yhdysvaltalaismediassa kerrottiin huhtikuussa lisätietoja FIFA:n harjoittamasta korruptiosta koskien Venäjän vuoden 2018 ja Qatarin vuoden 2022 MM-kisahakuja (lue lisää). Pitkään jatkuneissa tutkimuksissa löytyi lisänäyttöä isännyyksien myöntämisestä lahjusten voimin, ja saaga on jatkumassa oikeustuomioistuimessa.

UEFA:n entinen puheenjohtaja Michel Platini on nyt arvostellut ankarasti FIFA:n nykyistä puheenjohtajaa Gianni Infantinoa. Ranskalaisen mielestä FIFA:n nykyjohto ei voi jättää huomiotta, jos järjestön todistetaan myöntäneen Qatarille kisat korruption avulla. Platini ei kuitenkaan usko, että Infantino veisi arabimaalta isännyyttä pois.

– On perusteltua pohtia, että jos äänestystä manipuloitiin ja lahjuksia maksettiin, FIFA ei voi katsoa toisaalle. Tarvitaan tiettyä moraalista autoriteettia kyseenalaistamaan petoksella toteutettua äänestystä. Infantinolla ei kuitenkaan ole kunniaa eikä etiikkaa, jota FIFA:n puheenjohtajalta vaadittaisiin sellaisten päätösten tekemiseen, Platini sanoi L’Illustrén haastattelussa.

Platini pidätettiin viroistaan UEFA:n ja FIFA:n johtotehtävissä toukokuussa 2018 korruptiosyytösten vuoksi. Hänelle annettiin kahdeksan vuoden toimitsijakielto FIFA:n tehtäviin, mutta myöhemmin sitä lyhennettiin neljään vuoteen. Nyt FIFA vaatii kuitenkin Platinia palauttamaan kiistellyt kaksi miljoonaa Sveitsin frangia (1,9 miljoonaa euroa), jotka hänelle maksoi FIFA:n edellinen puheenjohtaja Sepp Blatter.

– Miksi FIFA odotti näin pitkään pyytäessään, että palauttaisin rahat? Ensinnäkin he tietävät, että se maksu oli täysin laillinen – FIFA:n puheenjohtajan, johtokunnan ja talouskomission hyväksymä, Platini väittää.

– Rahojen palautuspyyntö on Infantinon tapa yrittää piilotella totuutta. Hän on suuri manipuloija ja täysin tietoinen siitä, että tämä on ainoa tapa pitää yleinen mielipide minun vastaisenani. Siviilioikeus ratkaisee tämän kysymyksen ja panee tälle asialle pisteen.

Platini kokee olevansa salaliiton uhri. Tuolla salaliitolla haluttiin estää häntä pääsemästä FIFA:n puheenjohtajaksi ”ylivoimaisella äänten enemmistöllä” vuonna 2016.

– Kaikki tietävät sen (että olisin voittanut vaalit). Infantino, joka oli pääsihteerini UEFA:ssa, tietää sen paremmin kuin kukaan.

– Kuitenkin, kuten monet lehtiartikkelit ovat paljastaneet, hän näytti muuttaneen kantaansa taatakseen, että minut suistetaan puheenjohtajauralta.

Platini nosti haastattelussa esiin myös kaksi Infantinolle läheistä lakimiestä, Sveitsin yleisen syyttäjän Michael Lauberin sekä FIFA:n lakiosaston johtajan Marco Villigerin, joka on Gianni Infantinon lapsuudenystävä.

– Suurin ongelma on, että Lauber ja Infantino luulevat olevansa koskemattomia ja lain yläpuolella, Platini latasi.

Platinin mielestä Lauberin täytyy olla tietoinen siitä, että hän on ”ylittänyt punaisen viivan”, viitaten miesten epävirallisiin tapaamisiin virkatehtävien ulkopuolella. Infantinoa hän vaatii eroamaan tehtävästään.

– Ongelma on kuitenkin, että Infantinosta tuli FIFA:n puheenjohtaja sattuman kautta. Hän on opportunisti, eikä hänellä ole mitään erityistä legitimiteettiä. Siksi hän tekee kaikkensa säilyttääkseen paikkansa.

– Minä en halua revanssia tai kostoa. Ainoa vahva kannustimeni on toive oikeuden toteutumisesta, Platini päätti.

Lähde: Cope