Kun Persianlahdella sijaitseva aavikkovaltio ja jalkapallokääpiö Qatar sai yllättäen oikeuden järjestää vuoden 2022 jalkapallon MM-turnauksen, muuttui futismaailmassa jotain pysyvää. Qatar voitti joulukuussa 2010 pidetyssä kisaisännyysäänestyksessä USA:n äänin 14-8 äänestyksen viimeisellä kierroksella. Ei kestänyt kauaa ennen kuin isännyyden saamisesta korruption ja lahjusten voimin alkoi ilmaantua ensin huhuja ja myöhemmin todisteita.

Nyt newyorkilaiset syyttäjät ovat paljastaneet uusia yksityiskohtia lahjuksista, joita Qatarin kerrotaan maksaneen FIFA:n komitean jäsenille näiden äänien saamiseksi. Asiasta kertoo Guardian.

Rikostutkijoiden mukaan lahjuksia saivat ainakin paraguaylainen Nicolás Leoz, joka toimi tuolloin Etelä-Amerikan maanosaliitto CONMEBOL:in puheenjohtajana, Brasilian jalkapalloliiton entinen puheenjohtaja Ricardo Teixeira, sekä entinen Pohjois- ja Keski-Amerikan maanosaliitto CONCACAF:in puheenjohtaja Jack Warner.

Warnerin kerrotaan saaneen viiden miljoonan dollarin lahjuksen, jotta hän äänestäisi Venäjän vuoden 2018 MM-kisaisännyyden puolesta. Venäjän kisaisännyydestä päätettiin samassa yhteydessä Qatarin kisojen kanssa, ja molempia isäntävalintoja ovat varjostaneet massiiviset korruptioepäilyt. Warnerin lahjusten epäillään tulleen kymmeneltä eri peiteyhtiöltä, joiden kotipaikat olivat muun muassa Anguillalla, Kyproksella ja Brittiläisillä Neitsytsaarilla.

Venäjän MM-isännyyden puolesta äänestäminen toi myös Guatemalan jalkapalloliiton puheenjohtaja Rafael Salguerolle miljoona dollaria lahjuksina. Salguero myönsi vuonna 2018 syyllisyytensä petokseen ja rahanpesuun. Viime elokuussa kuollut Leoz ei koskaan joutunut oikeuden eteen vastaamaan rikossyytteisiin, eivätkä ole joutuneet myöskään Trinidad & Tobagolta kotoisin oleva Warner tai brasilialainen Teixeira.

– Eduntavoittelu ja lahjukset ovat olleet kansainvälisessä jalkapalloilussa syväänjuurtunut ja tavallinen käytäntö vuosikymmenien ajan, FBI:n New Yorkin toimiston apulaisjohtaja William F. Sweeney Jr. kommentoi tiedotteessa.

– Vastaajat ja heidän vehkeilyynsä osallistuneet mädättivät kansainvälisen jalkapalloilun hallintoa ja liiketoimia lahjuksillaan ja voitelurahoillaan, ja osallistuivat rikollisiin petoksiin, jotka aiheuttivat merkittäviä vahinkoja jalkapalloilulle.

[readmore from=Korruptio]

Syytteet Yhdysvaltain oikeuslaitokselta saivat myös kaksi entistä 21st Century Foxin johtohenkilöä, Hernán López ja Carlos Martínez. Heidän epäillään maksaneen CONMEBOL:in vastuuhenkilöille lahjuksia, jotta TV-yhtiö sai vuonna 2011 lähetysoikeudet vuosien 2018 ja 2022 MM-turnauksiin. Myöhemmin FIFA myönsi Foxille myös vuoden 2026 MM-kisojen TV-oikeudet ilman minkäänlaista kilpailutusta.

Korruptiosyytteisiin joutuu vastaamaan myös espanjalainen Gerard Romy, jonka kerrotaan maksaneen kolmen miljoonan dollarin lahjuksen Cayman-saarilta kotoisin olevalle Jeffrey Webbille, CONCACAF:in entiselle puheenjohtajalle. Lahjuksessa oli kyse Karibian alueen MM-karsintojen media- ja markkinointioikeuksista. Webb myönsi syyllisyytensä useissa korruptiosyytöksissä marraskuussa 2015 ja odottaa tuomionsa lukua.