Saksan Bundesliiga on ensimmäinen jalkapallon huippusarja, jossa pallo pannaan taas peliin koronapandemiatauon jälkeen. Saksan valtionjohto antoi Bundesliigalle luvan jatkaa sarjaa jo pian.

– Keskustelimme jalkapallon Bundesliigasta. Se saa käynnistää ottelutoiminnan toukokuun jälkipuoliskolla määriteltyjä ja testattuja sääntöjä noudattaen, Saksan liittokansleri Angela Merkel kommentoi lehdistötilaisuudessaan.

Ensimmäiset pelit pelataan joko perjantaina 15.5. tai 22.5. Päätöksen ensimmäisestä pelipäivästä tekee torstaisessa täyskokouksessaan Saksan liigaorganisaatio DFL. Yleisöä ei loppukauden aikana stadioneille päästetä. Peliluvan sai pääsarjan ohella myös 2. Bundesliiga.

Jos sarja jatkuu jo 15.5., olisi ensimmäinen ottelu Fortuna Düsseldorf-SC Paderborn. Etenkin Rheinland-Pfalzissa ja Bremenissä on kuitenkin toivottu aloitettavan vasta 22.5. DFL:n uskotaan olevan kallellaan aloittamiseen jo ensi viikon perjantaina. Tämä antaisi pienen pelivaran ottelusiirroille, sillä sarja on tarkoitus pelata loppuun kesäkuun loppuun mennessä.

Sekä Bundesliigaa että 2. Bundesliigaa on pelaamatta yhdeksän täyttä sarjakierrosta, ja jokunen rästipeli päälle.

Maanantaisen Salomon Kalou -skandaalin jälkeen Bundesliigan seurat saavat varautua myös terveysviranomaisten pistokokeisiin harjoituksissaan. Kalou kuvasi Hertha Berlinin stadiontiloissa videon, jossa hän rikkoi useita turvaväli- ja hygieniamääräyksiä. Berliinin senaatin edustaja Martin Pallgen vahvisti asian keskiviikkona Kickerille.

Bundesliigajoukkueet saattanevat joutua noudattamaan tiukkaa karanteenia loppukauden ajan. Joukkueet sijoitetaan mahdollisesti asumaan omiin hotelleihinsa tartuntojen välttämiseksi.

Bundesliigan ja jalkapalloilijoiden erivapauksia pelien jatkumiselle on Saksan urheilupiireissä myös kritisoitu. Kritiikkiä ovat esittäneet muun muassa huippuyleisurheilijat, esimerkiksi kuulantyöntäjä Christina Schwanitz ja keihäänheittäjä Johannes Vetter.

– Jos sarja todella alkaa, myy valtio kansan ja kärsivien ihmisten terveyden jalkapallolle. Se on perverssiä, jalkapallofaninakin tunnettu Vetter totesi WA:n mukaan ennen tehtyä päätöstä.

Liittokansleri Angela Merkelin ja osavaltioiden pääministerin tapaamisessa päätettiin samalla jatkaa Saksan kontaktirajoituksia kesäkuun 5. päivään saakka. Rajoituksia kuitenkin hieman kevennetään. Tähän saakka ulkona on saanut liikkua vain samaan talouteen kuuluvien ihmisten kanssa, mutta jatkossa tapaamisia voidaan tehdä kahden eri talouden jäsenten kesken.

Lisäksi Saksassa seurataan tartuntatilannetta tarkasti. Jos tartuntojen määrä kasvaa taas jyrkästi, tullaan rajoituksia uudestaan kiristämään.

Lähteet: Sport1, WA, Tagesspiegel ja Bild

Juttua on päivitetty 6.5. kello 17.14.