Merkittävistä eurooppalaisista jalkapallosarjoista kausi 2019-2020 on julistettu päättyneeksi Belgiassa, Hollannissa ja Ranskassa – kaikissa näissä maan hallituksen päätöksellä. Kaikkialla muualla suunnitellaan tohinalla pelien jatkamista viimeistään kesäkuussa. Saksan Bundesliigassa aiotaan pelata jo tulevana lauantaina.

Kaikkia jalkapallon ystäviä päätös ei kuitenkaan miellytä. Nyt satoja eurooppalaisia kannattajaryhmiä on julkaissut yhteisen julkilausuman nimellä ”United Supporters of Europe”. Mukana on niin pienempien kuin todella suurtenkin seurojen kannattajaryhmiä. Mainittakoon esimerkkeinä vaikkapa Juventuksen, Napolin, Real Sociedadin, Bayern Münchenin, Real Valladolidin, Sevillan ja Valencian faniryhmät.

Selvästi suurin osa kannattajaryhmistä on italialaisia tai espanjalaisia. Näitä kahta maata COVID-19 onkin runnellut erityisen pahasti.

Kannanoton aluksi muistutetaan, että julkinen terveydenhoito tulee kaiken muun edellä arvojärjestyksessä, ja siksi päätös keskeyttää sarjat olikin järkevä. Tulevien viikkojen suunnitelmat jatkaa pelaamista järkyttävät kuitenkin faniryhmiä.

– Aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut, joissain korruptoituneissa rakennuksissa saatiin hullu idea jatkaa pelien pelaamista ilman kannattajia. Minkä nimissä?

– On perusteltua ajatella, että kentän valtaavat taloudelliset intressit ja rahan ylivalta ajaa jälleen kerran ihmiselämän edelle.

Kannanotossa toivotaan lakattavan kuuntelemasta ”liike-elämän susia” ja muistutetaan siitä, että yleisö ja kannattajat ovat suositun lajin keskeinen tekijä. Siksi allekirjoittaneet ultraryhmät toivovatkin päätöksen pyörtämistä.

– Vetoamme voimakkaasti UEFA:an ja kansallisiin liittoihin, jotta ne pysäyttäisivät jalkapallosarjat siihen saakka, kunnes yleisö voi taas täyttää katsomot riskeeraamatta terveyttään.

[readmore from=Koronavirus]

– Taistelemme yhdessä päästäksemme taas katsomoihin rinta rinnan, jakamaan iloja ja suruja ja laulamaan rakkauttamme. Ei jalkapallolle ilman katsojia! Ei jalkapallolle rahan orjana!

Kannattajaryhmittymän koko julkilausuma ja lista mukana olevista faniryhmistä löytyy tämän linkin takaa.