Milloin pelit Euroopan suurkentillä jatkuvat? – Tältä huippusarjojen nykyiset suunnitelmat näyttävät

© Kuva: Getty Images

Maaliskuussa 2020 kaikki Euroopan merkittävimmät jalkapallosarjat jouduttiin keskeyttämään koronaviruspandemian takia.

Osa kesken jääneistä sarjoista on tämän jälkeen päätetty lopettaa kokonaan, mutta osa on jo jatkanut tai vahvistanut jatkavansa pelejä tulevien viikkojen aikana.

Tältä tilanne näyttää tällä hetkellä.

Englanti

Norwich pyrkii taistelemaan tiensä pois putoamisviivan alta. Kuva: Getty Images

Englannin Valioliigassa joukkueet palasivat pienryhmäharjoituksiin viime viikolla. Joukkueet ovat harjoitelleet 5-10 pelaajan ryhmissä ilman kontakia, ja keskiviikkona seurojen on määrä äänestää harjoitusten seuraavasta vaiheesta.

Keskeytynyt kausi haluttaisiin käynnistää uudelleen kesäkuun puolessa välissä. Valioliiga on tiettävästi valmis joustamaan sen paluupäivämäärän kanssa, joka on asetettu alustavasti kesäkuun 12. päivälle.

Englannin Mestaruussarjassa joukkueet aloittavat pienryhmäharjoitukset tällä viikolla. Kummallakin sarjatasolla seurojen pelaajat ja työntekijät testataan koronan varalta kahdesti viikossa. Tähän saakka Valioliigassa on ilmennyt kahdeksan positiivista koronatapausta, Mestaruussarjassa kaksi.

Italia

Turvatarkastus ennen Sassuolon ja Brescian ottelua maaliskuussa. Kuva: Getty Images

Serie A -joukkueet ovat palanneet Englannin tavoin pienryhmäharjoituksiin. Suurin osa seuroista haluaisi kauden jatkuvan 13. kesäkuuta, osa 20. kesäkuuta. Italian hallitus tulee antamaan luvan sarjakauden jatkamisesta toukokuun lopulla.

Keskeneräinen kausi yritetään saadan päätökseen 20. elokuuta, jotta Coppa Italia voidaan viimeistellä elokuun loppuun mennessä. Kausi 2020-21 pyritään käynnistämään syyskuun alussa, Italian jalkapallopäättäjät ovat vahvistaneet.

Jos Serie A -kausi joudutaan keskeyttämään uudelleen, liitto aikoo etsiä toisen tavan lopullisten sijoitusten määrittämiseksi. Yhtenä vaihtoehtona pidetään pienimuotoista play-off-turnausta, jolla selvitetään esimerkiksi seuraavan kauden europelipaikat.

Espanja

Real Madridin Eden Hazard on kuntoutunut loukkaantumisestaan ottelutauon aikana. Kuva: Getty Images

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez ilmoitti viime viikolla, että keskeytynyt kausi on lupa käynnistää uudelleen 8. kesäkuuta alkavalla viikolla. La Ligan tavoitteena on jatkaa kautta 12. kesäkuuta.

La Ligan presidentti Javier Tebas on sanonut, että pelejä pyritään pelaamaan joka päivä, jotta kausi 2019-20 saadaan mahdollisimman nopeasti päätökseen.

Seurat Espanjan kahdella korkeimmalla sarjatasolla palasivat aiemmin tässä kuussa pienryhmäharjoituksiin. Joukkueilla on lupa aloittaa harjoittelu ilman ryhmärajoituksia viimeistään 1. kesäkuuta.

Ranska

PSG kruunattiin jälleen kerran mestariksi. Kuva: Getty Images

Paris-Saint Germain kruunattiin seitsemättä kertaa viimeisen kahdeksan vuoden aikana Ranskan mestariksi, kun Ligue 1 -kausi päätettiin lopettaa kokonaan koronaviruspandemian takia.

Kauden suunniteltiin alun perin jatkuvan 17. kesäkuuta, mutta lopulta Ranska seurasi Hollannin näyttämää esimerkkiä ja ilmoitti päättävänsä kauden ennenaikaisesti. Ranskan pääministeri Edouard Philippe linjasi, ettei urheilutapahtumia saisi järjestää edes suljettujen ovien sisällä ennen syyskuuta.

Ligue 1 -kauden päättymisestä raivostunut Olympique Lyonnais on vaatinut päätöksen kääntämistä ja pelien jatkamista. Seuran terävät vaatimukset eivät kuitenkaan ole herättäneet myötätuntoa sarjan johtoportaan sisällä.

Saksa

Lukas Hradecky on torjunut Bayer Leverkusenin kahteen voittoon pelien jatkuttua tyhjille katsomoille. Kuva: Getty Images

Saksan Bundesliiga ja Bundesliiga 2. käynnistyivät uudelleen 16. toukokuuta, ja takana on nyt kaksi menestyksekästä viikonloppukierrosta.

Otteluissa pelaajien täytyy pitää turvaväli joukkuetovereihin maalituuletusten yhteydessä, eivätkä kannattajat saa saapua katsomoon tai edes stadionin läheisyyteen. Vaihtopenkillä istuvien pelaajien ja apuvalmentajien on puolestaan käytettävä hengityssuojaimia.

OTA SARJAN UUTISET, TULOKSET JA LIVE-STREAMIT HALTUUN SUOMIFUTIKSEN BUNDESLIIGA-SIVULTA

Hollanti

Hollannin pääsarja Eredivisie oli ensimmäinen Euroopan huippusarja, joka päätettiin keskeyttää kokonaan koronaviruksen takia.

Toisin kuin esimerkiksi Ranskassa, Eredivisie ei päättänyt kruunata mitään joukkuetta kauden 2019-20 mestariksi. Sarjakauden keskeytyessä ykkössijalla oli Ajax, joka johti AZ Alkmaaria maalieron turvin. Mikään joukkue ei myöskään tule putoamaan sarjatasoa alemmas, tai nousemaan sieltä ylemmäs.

Belgia

Belgian pääsarja Belgian Pro League on päätetty keskeyttää kokonaan. Jokainen joukkue ehti pelata saman verran pelejä (29) tällä kaudella, ja mestariksi kruunattiin 15 pisteen sarjajohtoa pitänyt Club Brugge.

Huuhkaja-puolustaja Jere Urosen edustama Genk sijoittui sarjataulukossa seitsemänneksi.

Portugali

Portugalin hallitus on antanut maan pääsarjalle luvan jatkaa Primeira Ligan pelejä aikaisintaan 30. toukokuuta.

Portugalin toiseksi ylin sarjaporras ollaan kuitenkin päätetty tämän kauden osalta kokonaan, minkä seurauksena Nacional ja Farense nousevat ensi kaudeksi pääsarjatasolle.

Skotlanti

Skotlannin jalkapalloliitto ilmoitti aiemmin tässä kuussa, että keskeytynyt pääsarjakausi on päätetty tuoda kokonaan päätökseen.

Celtic kruunattiin Skotlannin Valioliigan mestariksi yhdeksättä kertaa peräkkäin. Kyseessä oli seuran 51. sarjamestaruus. Hearts putosi puolestaan Skotlannin Mestaruussarjaan toista kertaa vuoden 2014 jälkeen.

Skotlannissa pelanneiden suomalaisten Glen Kamaran (Rangers), Niko Hämäläisen (Kilmarnock, laina) ja Miko Virtasen (Arbroath FC, laina) pelit tulivat täten myös tämän kauden osalta päätökseen.

Tanska

Tanskan Superliiga potkaistaan uudelleen käyntiin 28. toukokuuta. Tanskan jalkapalloliitto odottaa kauden päättyvän 29. heinäkuuta mennessä.

Sarja tulee jatkumaan 21. ottelukierroksen viimeisellä ottelulla – AGF Aarhus vastaan Randers – joka jouduttiin alun perin siirtämään myöhempään ajankohtaan.

Ensimmäisellä täydellä ottelukierroksella Oliver Antmanin Nordsjaelland vierailee Silkeborgissa, Markus Halstin, Joni Kaukon ja Pyry Soirin Esbjerg isännöi Aalborgia ja Tim Sparvin Midtjylland saa vieraakseen Horsensin.