Suomen koronavirustilanne on parantunut huomattavasti siitä, mitä se esimerkiksi huhti-toukokuussa oli, ja mitä maaliskuun pahimmissa skenaarioissa pelättiin. Yhteensä koko maassa on torstaina julkaistujen tietojen mukaan sairaalahoidossa 25 koronapotilasta, joista tehohoidossa on neljä. Potilaista 22 on HYKS:n erityisvastuualueella, mukaan lukien kaikki tehohoitopotilaat.

Uusia tartuntatapauksia tiedotettiin torstaina olevan 24. Kaikkiaan COVID-19-tautiin on kuollut Suomessa 325 henkilöä.

Koronavirustilanteen paraneminen on johtanut siihen, että liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia on voitu huomattavasti keventää. Ravintolat saivat avata ovensa viime viikolla ja liikuntapaikat ovat auki. 500 henkilön yleisötapahtumat ovat toistaiseksi kiellettyjä heinäkuun loppuun saakka, mutta silläkin saralla saatiin torstaina merkittävä kädenojennus, kun 1.7. alkaen päätettiin sallia yli 500 henkilön pääsy katsomoihin ”erityisjärjestelyin” (lue lisää).

Yhteiskunta palaa siis pienin askelin kohti normaalia. Epidemiaa ei ole kuitenkaan kokonaan taltutettu, ja valtionjohto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL muistuttavat edelleen säännöllisesti hygienian, turvavälien ja fyysisten kontaktien välttämisen merkityksestä.

Tässä tarkoituksessa valtioneuvosto julkaisi torstaina myös twiitin, jossa ääneen pääsevät suomalaiset eri lajien huippuvalmentajat. Videolla esiintyvät jalkapallon parista Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva ja Palloliiton huippujalkapallopäällikkö Marianne Miettinen. Lisäksi kehotuksia kansalle jakavat jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen, koripallovalmentajat Lea Hakala ja Henrik Dettmann sekä sulkapallovalmentaja Anu Nieminen.

– PukkiParty pystyyn! Mutta pienemmällä porukalla, valtioneuvoston twiitissä pohjustetaan.

– Tää matsi on mennyt hiton hyvin, Kanerva kehuu heti ensimmäisessä spiikissään ja kannustaa pian tämän jälkeen tsemppaavasti:

– Jaksaa, jaksaa!

Sitten valmentajat kehottavat yksissä tuumin ”etäilemään” ja jatkamaan meidän taktiikalla.

– Pidetään se käyrä matalana, Miettinen ja Kanerva muistuttavat.

– Oma tontti, oma tontti, oma tontti, ”Rive” piirtelee sitten taktiikkataululleen.

Valtioneuvosto | Statsrådet

@valtioneuvosto
#PukkiParty pystyyn! Mutta pienemmällä porukalla.

JAKSAA, JAKSAA SUOMI!

Anu Nieminen, Lea Hakala, Jukka Jalonen, Henrik Dettmann, Markku Kanerva ja @MarianneMiettin esittelevät kesän voittavan pelikirjan.

@Huuhkajat @leijonat @HelmaritFI @basketfinland

#Suomitoimii #yhdessä

Toivottavasti valmentajien yhteinen tsemppiviesti tavoittaa kansan. Jos pandemia ja epidemia talttuu entisestään, kenties loppukauden aikana voidaan yleisörajoituksista luopua jo kokonaan. Jalkapalloväelläkin on asiassa suuri vastuu ja tilaisuus.