Näkökulma: Tänään piti olla se suuri päivä! Tällä kokoonpanolla Suomi olisi voinut avata historiallisessa EM-debyytissä

© Kuva: Juha Tamminen

Tänään kesäkuun 13. päivänä Suomen A-maajoukkueen historiallisen hetken piti koittaa. Huuhkajien oli tarkoitus avata historiansa ensimmäinen EM-turnaus alkulohkon ottelulla Kööpenhaminassa Tanskaa vastaan.

Suomalaisen tuurin mukaisesti kohtalo puuttui peliin ja koronaviruksenakin tunnettu pirulainen Covid-19 sysäsi koko maailman pandemian armoille. Urheilusarjojen pysähtyessä kuukausiksi myös EM-kisat siirtyivät vuodella eteenpäin kesälle 2021 saakka.

SuomiFutis kokosi potentiaalisen avauskokoonpanon, jolla Huuhkajat olisivat voineet lähteä arvokisadebyyttiinsä.

Maalivahti

Lukas Hradecky (Bayer Leverkusen)

Huuhkajien kiistaton ykköskassari torjui karsinnoissa maalilla viimeistä Kreikka-peliä lukuunottamatta jokaisessa ottelussa. 30-vuotias Hradecky pelaa toista kauttaan Saksan Bundesliigassa Bayer Leverkusenin ykköstorjujana ja myös Mestarien liigaa tuli koettua lohkovaiheessa ensimmäistä kertaa. 192-senttinen hyvänä refleksitorjujana tunnettu ”Luke” tulee olemaan yksi kisamenestyksen tukipilareista myös vuoden kuluttua.

Topparit

Paulus Arajuuri (Pafos FC)

Arajuuri on noussut Markku Kanervan alaisuudesssa puolustuksen johtajaksi. Periksiantamaton toppari otti syksyllä rohkean harppauksen vastaan ja Tanskan kentät vaihtuivat Kyprokseen konkarin siirryttyä Pafos FC:n riveihin. Luo hyvänä pääpelaajana pelotteen erikoistilanteissa.

Joona Toivio (BK Häcken)

32-vuotias Toivio oli Arajuuren topparipari suurimman osan karsinnoista. Kamppailee avausminuuteista Sauli Väisäsen kanssa. Saa paljon vastuuta vapaapotkujen antajana.

Laitapuolustajat

Jere Uronen (Genk)

Belgian pääsarjassa Genkiä useamman vuoden edustanut Uronen on kunnossa ollessaan vasempana laitapuolustajana selkeä ykkösvaihtoehto. Lihasvamma vainosi viime vuonna, jonka myötä neljä karsintapeliä jäi väliin. Lopuissa otteluissa 25-vuotias turkulainen rehkikin täydet minuutit.

Jukka Raitala (Montreal Impact)

Raitala oli loukkaantumisesta toivuttuaan selkeä avauksen mies oikealle laidalle karsinnoissa. Monipuolinen puolustaja sai täydet 90 minuuttia yhteensä viidessä karsintaottelussa. Seurajoukkue Montreal Impactissa vastuuta on tullut myös topparin paikalla. 31-vuotias Raitala nimettiin myös helmikuussa MLS-seuran kapteeniksi. Kilpailuttajana Örebrota edustava Albin Granlund.

Keskikenttäpelaajat

Pyry Soiri (Esbjerg)

Molemmille laidoille sopiva Soiri löi itsensä läpi Huuhkajissa edellisissä MM-karsinnoissa. Maali Kroatian verkkoon sai tuolloin runsaasti mediahuomiota myös Islannissa sen autettua pohjoismaan selviytymään turnaukseen. Minuutit olivat tuolloin loppumetreillä kentälle astuneen Soirin ensimmäiset A-maajoukkueessa. Menneissä EM-karsinnoissa Soirin rooli oli jo vakiintunut ”Riven” sapluunassa ja Esbjergin pelaaja maalasi kerran Armeniaa vastaan. Karsintojen mieleenpainuvin onnistuminen nähtiin kuitenkin kisapaikan ratkaisseessa Liechstenstein ottelussa, kun Soiri loi tyylikkään esityön Teemu Pukin 2-0-maaliin.

Tim Sparv (Midtjylland)

Sparv ei ole keskikentän ketterin tai liikkuvin mies. 33-vuotias kapteeni on kuitenkin Huuhkajien henkinen johtaja, jonka läsnäolo on menestykselle elintärkeää. Karsinnoissa vastuuta irtosi ja vain kolme ottelua jäi välistä. Jälkimmäisen Italia-pelin Sparv oli pelikiellossa varoitustilin täytyttyä. Rotaatiovaihtoehtoja rooliin tarjoavat Esbjergissä kovaan maalivireeseen päässyt Joni Kauko ja HJK:hon palannut Rasmus Schüller.

Glen Kamara (Glasgow Rangers)

24-vuotias Kamara oli yksi karsintojen onnistujista. Työteliäs Rangersin keskikenttäpelaaja ihastutti pallonriistoillaan keskialueella ja kykeni tekemään peliä myös ylöspäin, mistä tilastoihin jäi kaksi maaliin johtanutta syöttöä. Kansojen liigan Kreikka-ottelusta mieleen jäi Kamaran rohkea nousu keskikentän pohjalta rangaistusalueen tuntumaan viimeistelemään vastustajan kirin katkaisseen 2-0-osuman. Onnistumiset Skotlannissa ovat nostaneet Kamaran osalta myös huhuja siirrosta Valioliigaan. Olisi roolissaan koskematon.

Robin Lod (Minnesota United)

Lodin ensimmäinen MLS-kausi Yhdysvalloissa ehti edetä ennen koronaviruksen aiheuttamaa keskeytystä kahden kierroksen verran, mutta laituri ehti siitä huolimatta saada nimensä maalintekotilastoihin. Karsinnoissa Lod pohjusti kolme Huuhkajien maalia ja nousi esille joukkueen pelintekijänä. Peliaikaa kertyi myös täydet 90 minuuttia ensimmäistä Armenia-kohtaamista lukuunottamatta jokaisessa ottelussa, mikä kertoo Kanervan luotosta Lodin kykyihin.

Hyökkääjät

Teemu Pukki (Norwich)

Suomen kiistaton ykköskärki, jonka harteilla leijuu paljon vastuuta tehoista. 10 maalia karsinnoissa iskenyt Pukki ratkaisi osumillaan lukuisia tärkeitä pisteitä Huuhkajille. Ratkaisevassa Liechstenstein-pelissä 30-vuotias valioliigatähti heilutti verkkoja kahdesti. Maalitahti on jatkunut myös ensimmäisellä pääsarjakaudella Norwichissa tasaisesti Pukin naulattua 11 maalia. Teemun vireen on säilyttävä korkealla myös ensi vuonna, jotta Huuhkajat voisivat selvitä lohkostaan.

Joel Pohjanpalo (Hamburg SV, lainalla Bayer Leverkusenista)

Yli vuoden kestäneet loukkaantumisongelmat ovat viimein takana päin. Saksan jatkettua sarjoja Joel Pohjanpalo on ollut uransa parhaassa vireessä. Jälki 2. Bundesliigassa on ollut ällistyttävän hurjaa. Edelliseen 10 peliin Pohjanpalo on rankaissut vastustajiaan seitsemällä maalilla. Erityisesti merkille pantavaa on ollut kyky dominoida ilmatilaa boksissa. Jollelta onkin nähtyä useita näyttäviä puskumaaleja. Target-pelaajana Pohjanpalo täydentäisi Pukin kärkiparina hyökkäyksen puutteita pääpelissä.

Kirjoittaja: Joni Ahokas
Twitter: @AhokasJoni


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.