Kausi 2019-2020 tulee jäämään historiaan kautena, kun ensimmäisen kerran Euroopan Cupin tai Mestarien liigan historiassa välierävaiheessa nähdään kaksi seuraa Ranskasta. Paris Saint-Germain raivasi tieltään Atalantan ja Lyon kaatoi lauantaina lähes sensaatiomaisesti Manchester Cityn.

Isolla rahalla kasattu PSG on hallinnut Ranskan kansallista liigaa ja cup-kilpailuja mielin määrin, mutta haaveet euromenestyksestä ovat kaatuneet vuodesta toiseen turhan aikaisin. Tänä vuonna PSG selviytyi välierävaiheeseen ensimmäisen kerran 25 vuoteen.

Euroopan jalkapalloilussa on puhuttu klassisesti TOP 4 -liigoista (Englanti, Espanja, Italia, Saksa), mutta viime vuosikymmenellä yleistyi tapa puhua laajemmin TOP 5 -liigoista. Tällöin joukkoon liitettiin Ranskan Ligue 1.

Sarjaa, jossa PSG kävelee vuodesta toiseen helppoon mestaruuteen, on kuitenkin pilkattu termillä ”Farmers league”, joka kääntyy suomeksi vaikkapa ”puulaakisarjaksi” tai ”höntsäsarjaksi” – tai kirjaimellisesti ”maajussien liigaksi”. Tavallaan Ligue 1:n voi nähdä myös kasvattajasarjana, sillä isommat liigat ostavat usein Ligue 1 -seuroista läpilyöntiään tekeviä pelaajia.

PSG:n supertähti Kylian Mbappé oli joka tapauksessa välittömästi hereillä, kun Lyon pudotti puolivälierissä ennakkosuosikki Manchester Cityn. Ranskalaishyökkääjä twiittasi ytimekkäästi ”Farmers League”, ja liitti mukaan leikkisän hymiön. Päälle hän antoi virtuaalisesti ansaitut aplodit Lyonin joukkueelle.

Kylian Mbappé

@KMbappe
FARMERS LEAGUE 🤡

👏🏽👏🏽👏🏽 @OL

Ligue 1 oli viidestä suuresta liigasta ainoa, jonka sarjakausi jäi pelaamatta loppuun koronapandemian vuoksi. Pitkän pelitauon jälkeen PSG ja Lyon kuitenkin näyttivät, mihin Ranskan parhaat seurat pystyvät. Nyt oli ”farmiliigalaisten” vuoro nauraa.