Poikkeuksellinen eurofutiskesä huipentuu Mestarien liigan finaaliin, kun Bayern München ja Paris Saint-Germain ottavat mittaa toisistaan Lissabonin miniturnauksen loppuottelussa sunnuntai-iltana.

Bundesliigan hallitseva mestari lähtee ennakkosuosikkina kamppailuun, jossa PSG:ltä vaaditaan sen kypsintä mahdollista esitystä Bayernin yllättämiseksi ja seurahistorian ensimmäisen Mestarien liigan pokaalin voittamiseksi.

Ennätykset uusiksi?

Bayern München on murskannut kaikenlaisia ennätyksiä tämän kauden Mestarien liigassa, eikä mikään näytä pysäyttävän sen juoksua kohti seuran kuudetta isokorvaista.

Jos se onnistuu vielä kolmesti maalinteossa PSG:tä vastaan, saavuttaa joukkue myös Barcelonan kaudella 1999-20 asettaman 45 täysosuman maaliennätyksen. Saavutus olisi häikäisevä varsinkin siksi, koska Bayern saavuttaisi lukeman vain 11 ottelussa Barcelonan yllettyä siihen 16 pelissä.

Kolme maalia ei kuitenkaan tule helpolla, ja onhan PSG:kin heiluttanut maaliverkkoja myös tiheään tahtiin. Ranskalaisjoukkue on tarkalleen ottaen tehnyt 25 maalia 10 otteluun matkalla sen ensimmäiseen Mestarien liigan finaaliin. Bayernin säälimättömästä hyökkäysvoimasta kertoo kuitenkin se, miten Robert Lewandowski ja Serge Gnabry ovat tehneet jo keskenään 24 maalia osana saksalaisten 42 täysosuman jättisaalista.

Robert Lewandowski on kiistatta maailman paras pelaaja tällä hetkellä. Kuva: Getty Images

Bundesliigan maalikuninkuudenkin voittanut Lewandowski on luultavasti maailman paras maalintekijä tällä hetkellä. Hän johtaa Mestarien liigan maalipörssiä 15 osumalla, minkä lisäksi hän on syöttänyt kuusi osumaa joukkuetovereilleen. Ainoastaan Cristiano Ronaldo – joka teki 17 maalia Real Madridille kaudella 2013-14 – on pystynyt parempaan yhden Mestarien liiga -sesongin aikana.

– Minusta hänen kokonaisvaltainen pelinsä ei ole saanut tarpeeksi arvostusta. Siinä missä Kylian Mbappé ja Neymar ovat sunnuntaina kentällä kaksi maailman lahjakkainta pelaajaa, on maailman paras pelaaja Lewandowski, Bayernin ja Englannin maajoukkueen entinen pelaaja Owen Hargreaves kertoi TalkSportille.

Myöskään historia ei anna PSG:lle suuria lupauksia sunnuntain finaaliin. Ranskalaisseurat eivät nimittäin ole juurikaan menestyneet Mestarien liigassa tai Euroopan Cupissa. PSG oli vasta maan viides finalisti ikinä ja ensimmäinen sen jälkeen kun AS Monaco sai José Mourinhon Portolta selkäänsä vuoden 2004 loppuottelussa. Ainoastaan yksi neljästä aiemmasta finalistista on nostanut pokaalia, ja se oli vuonna 1993 säväyttäynt Marseille.

Saksalaiset sivurajan toisella puolella

Kummankin joukkueen käskyttäjät ovat illan finaalissa saksalaisia. PSG:n Thomas Tuchel ja Bayernin Hansi Flick eivät ole koskaan aiemmin kohdanneet toisiaan päävalmentajina. Viimeksi kaksi saksalaista manageria ottivat mittaa toisistaan vuoden 2013 loppuottelussa, kun Jupp Heynckesin Bayern nujersi Jürgen Kloppin Dortmundin.

– Tämä ei ole sattumaa. Se on vahva todiste siitä, että valmentajien valmennus Saksassa on todella hyvällä tasolla, Saksan valmentajaliiton presidentti Lutz Hangartner kertoi finaalin alla.

FC Bayern Munich

@FCBayernEN
The men behind the teams 🧠

📊 Tuchel 🆚 Flick

#MissionLis6on #UCLFinal #PSGFCB

– Muistan, mitä vuosi sitten kirjoitettiin saksalaisen jalkapallon lamakaudesta (kun yksikään Bundesliiga-seura ei selvinnyt Mestarien liigan puolivälieriin). Nyt kaikki on taas hyvin? Ei se niinkään mene. Ihmisten ei pitäisi elää ääripäissä – mutta hetkestä voi aina nauttia, hän lisäsi.

PSG:lle kaksi tärkeää vahvistusta

Saksalaislehti Bildin mukaan PSG vahvistuu kahdella tärkeällä poissaolijalla, kun maalivahti Keylor Navas ja keskikenttäpelaaja Marco Veratti palaavat sairastuvalta joukkueen vahvuuteen.

Keylor Navas palaa PSG:n maalille. Kuva: Getty Images

Jää nähtäväksi, onko Tuchel halukas heittämään italialaista suoraan avaukseen, sillä Leandro Paredes ja Ander Herrera pelasivat välierässä Leipzigiä vastaan todella vahvan ottelun. Navasista voi puolestaan tulla Mestarien liigan historian ainoa maalivahti, joka on voittanut kilpailun neljä kertaa, minkä takia häntä ei ole varaa jättää finaalista sivuun.

Flick ei sen sijaan aio muuttaa pelitapaansa tai kokoonpanoonsa välierän Lyon-voitosta.

– Olemme saaneet tällä tyylillä tuloksia, emmekä aio juurikaan muuttua. Tärkeintä on, että me pystymme prässäämään vastustajaa, kun meillä on pallonhallinta itsellämme. On myös tärkeää leikata pois kaikki syöttölinjat, eikä vastustajalle voi antaa tilaa syöttää, Flick ennakoi finaalin alla.

Odotetut avauskokoonpanot:

PSG (4-3-3): Navas; Kehrer, Thiago Silva, Kimpembe, Bernat; Marquinhos, Herrera, Paredes; Di María, Neymar, Mbappé.

Bayern München (4-2-3-1): Neuer; Kimmich, Boateng, Alaba, Davies; Goretzka, Thiago; Gnabry, Müller, Perisic; Lewandowski.