Jalkapallomaailma odottaa nyt henkeään pidätellen, miten tapaus Lionel Messi vielä päättyykään. Useat espanjalaistoimittajat vakuuttelivat tiistaina, että Messi oli lähettänyt seuralleen FC Barcelonalle kirjallisen siirtopyynnön – tai pikemminkin toiveen purkaa sopimuksensa.

Mikään yksinkertainen ilmoitusasia siirtotoiveen toteuttaminen ei kuitenkaan ole. 33-vuotiaalla Messillä on Barcelonan kanssa sopimus, joka kattaa vielä kauden 2020-2021. Sen ulosostohinta on muhkeat 700 miljoonaa euroa. Siis 478 miljoonaa euroa enemmän kuin Neymarista maksettu ME-siirtosumma. Käytännössä rahamäärä, jota yksikään seura ei tule maksamaan.

Miksi Barcelona sitten luopuisi kapteenistaan, keulakuvastaan, ylivoimaisesti parhaasta pelaajastaan ja fanien suurista suosikista? Ja mitä aseita Messillä olisi siirtotoiveensa läpi saadakseen?

Kiistan keskiössä on Messin viimeisimpään jatkosopimukseen rustattu poikkeuspykälä. Se salli Messin lähteä minkä tahansa kauden päättyessä seurasta ilmaiseksi, jos hän niin tahtoo. Nyt ilmeisesti tahtoo.

Barcelonan kausi päättyi vajaat kaksi viikkoa sitten Mestarien liigan katastrofaaliseen 2-8 -puolivälierätappioon Bayern Münchenille. Nöyryytyksen jälkeen Messi ja hänen pelikaverinsa Luis Suárez ja Jordi Alba – kaikki perheineen – vetäytyivät vuoristoon nollaamaan tappiota ja pohtimaan syntyjä syviä.

Messin osalta pohdinnat johtivat siihen, että hän totesi mittansa olevan täynnä. Maiseman on aika vaihtua. Päätökseen kenties myötävaikutti hyvän ystävän Luis Suárezin kylmäkiskoinen kohtelu. Niinpä Messi päätti todeta seurajohdolle ”kiitti, mulle riitti”.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee tiettävästi se, että sopimuksen yksipuolinen purkupykälä umpeutui 10. kesäkuuta. Jalkapallokauden piti olla tuolloin jo päättynyt, mutta koronaviruspandemia muutti kaiken. Koska La Ligaan ja europeleihin tuli muutaman kuukauden tauko, venyikin kausi aina pitkälle elokuuhun asti.

Messin lähipiiri olettaa, että kauden keskeytyminen ja venyminen jatkoi myös purkupykälän voimassaoloa elokuun loppuun saakka. Barcelona-johdossa puolestaan ilmeisesti lähdetään siitä, että takaraja on takaraja, ja Messin olisi pitänyt ilmoittaa seurajohdolle aikeistaan viimeistään kesäkuun alussa.

Voi olla, että edessä on vielä lihava riita, josta pahimmassa tapauksessa kumpikaan ei selviä voittajana. Mikäli Barcelona ei tule asiassa vastaan ja pitää vastahakoisen Messin riveissään vielä yhden kauden, on riskinä, että haitat kasvavat hyötyjä suuremmiksi. Ainakaan ensimmäiset merkit eivät viittaa siihen, että työskentelyolosuhteet uuden valmentajan Ronald Koemanin kanssa olisivat parhaat mahdolliset.

Messi perheineen vertaa asiaa siihen, että jos sopimus olisikin päättynyt tähän kauteen, olisi Barcelona odottanut hänen pelaavan sesongin loppuun koronatauosta ja kauden venymisestä huolimatta. Argumentti on tosin sikäli huteralla pohjalla, että monella muulla pelaajalla oli tänä vuonna sama tilanne – useimpien pelaajien sopimuksia jatkettiin muutamalla kuukaudella, mutta kaikkien ei.

[readmore from=Messi-Lionel]

Mikäli sopua ei löydy, riita jäänee asianajajien ratkaistavaksi. Tämä tuskin kuitenkaan palvelisi kummankaan osapuolen aitoja intressejä.

Jos Messin lähtötoive tosiaan pitää eikä ole bluffia, lieneekin todennäköisin skenaario se, että seurasiirto tapahtuisi siirtokorvauksen kautta. Messin palkka on myös erittäin muhkea, joten vaikka hän on markkina-arvoltaan Barcelonan ylivoimaisesti valovoimaisin pelaaja, voitaisiin Messin myynnillä saavuttaa myös koronavuoden aikana hyvin merkittäviä säästöjä.

Sopimusasioita selventänyt The Athletic arvelee, että Barcelonan hintapyyntö olisi korkeampi kuin Barcelonan Neymarista kesällä 2017 kuittaama 222 miljoona euroa. Joissain toisissa lähteissä arvellaan kuitenkin, että ykköselläkin alkava summa tulisi riittämään. Kun Cristiano Ronaldo siirtyi kesällä 2018 Real Madridista Juventukseen samanikäisenä kuin Messi nyt, maksettiin hänestä 100 miljoonan euron siirtokorvaus.