Näkökulma: Marcus Forss ja Aapo Halme ovat väärässä maajoukkueessa – eikö Markku Kanerva käytä huippusaumaa?

© Kuva: Getty Images

Pikkuhuuhkajien päävalmentaja Juha Malinen ilmoitti jo tänään, keskiviikkona, ryhmänsä tuleviin alle 21-vuotiaiden EM-karsintaotteluihin. Pikkuhuuhkajien ryhmään kutsuttiin vuoden tauon jälkeen Malisen sanoin ”tulikuuma” Brentfordin hyökkääjä Marcus Forss. Se oli vahva signaali siitä, ettei Forssia nähdä Huuhkajien mukana tulevissa maaotteluissa.

On toki mahdollista, että Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva ilmoittaa vielä, että Forss onkin Huuhkajien mukana, kun Suomi kohtaa Nations Leaguen otteluissa Irlannin ja Bulgarian. Harvemmin näin on kuitenkaan käynyt, jos Malinen on valinnut pelaajan ennen Kanervaa alle 21-vuotiaiden maajoukkueen mukaan.

Pikkuhuuhkajat pelaa kaksi merkityksetöntä ottelua EM-karsintojen kannalta. Suomi kohtaa vieraissa Pohjois-Irlannin 9. lokakuuta ja 13. päivä Tanskan.

Huuhkajien urakka käynnistyy jo aikaisemmin harjoitusottelulla Puolaa vastaan, joka pelataan 7. lokakuuta Gdanskissa. Sen jälkeen Huuhkajat pelaa kotikentällä Bulgariaa vastaan 11. päivä ja Irlantia vastaan 14. lokakuuta.

Forss ja Pikkuhuuhkajien kapteeni Aapo Halme pelaavat Englannin Mestaruussarjassa, jossa lokakuussa pidetään maajoukkuetauko. Harjoitusmaaottelu Puolaa vastaan olisi loistava sauma ajaa Forss ja Halme sisään Huuhkajiin. Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei tämä toteudu. Herää kysymys: Miksi ei?

Loistava sauma jää käyttämättä

Kanervalla on Puola-ottelussa ennennäkemätön sauma tehdä kokeiluja ennen Nations Leaguen virallisia otteluita. Voisi kuvitella, että Kanerva nimeää myöhemmin normaalia suuremman ryhmän tuleviin maaotteluihin nimenomaan Puola-peliä silmällä pitäen.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Aapo Halme pelasi viime kaudella isossa roolissa Barnsleyn riveissä. Kuva: Getty Images.

Miksi sitten Forss ja Halme ovat siitä huolimatta Pikkuhuuhkajien mukana merkityksettömissä EM-karsintaotteluissa? Eikö nyt olisi erinomainen sauma ajaa uusia nuoria pelaajia ryhmään?

Kanerva nosti viime syyskuun otteluissa ryhmään Nicholas Hämäläisen ja Ilmari Niskasen. Lisäksi Daniel O’Shaughnessy sekä Nikolai Alho nousivat joukkueeseen mukaan pitkän tauon jälkeen. Syyskuussa nähty Huuhkajat olikin Kanervalta varsin kokeileva nippu, mikä osittain johtui myös siitä, että MLS:ssä pelaavat Robin Lod, Jukka Raitala sekä Lassi Lappalainen jäivät pois koronakaranteenin takia. Lisäksi luottotopparit Paulus Arajuuri ja Joona Toivio olivat poissa. Arajuuri loukkaantumisen takia ja Toivio perheenlisäyksen johdosta.

Lokakuun otteluissa vakiokasvot luultavasti palaavat, jos vain ovat kunnossa ja saavat luvan. Kanervalla olisi erinomainen mahdollisuus nyt tarjota Forssille ja Halmeelle kivuton sauma nousta Huuhkajien ydinryhmään mukaan. Forss ja Halme ovat alle 21-vuotiaiden maajoukkueen pelaajista lähimpänä nousta ensi kesän EM-joukkueeseen.

Samanlaisia saumoja ei välttämättä aukene kovin montaa, koska maajoukkuekalenteri on koronaviruksen takia todella täyteen ängetty. Nations Leaguen lohkovaiheen ottelut pelataan vielä vuoden 2020 puolella. Sen jälkeen MM-karsintojen on määrä käynnistyä vuoden 2021 puolella. Harjoitusottelut tulevat olemaan harvinaista herkkua ennen ensi kesän EM-kisoja.

Taso riittää

Kanervalla on ollut tapana ajaa uusia pelaajia rauhallisesti mukaan joukkueeseen. Kanervalle on myös selkeästi muodostunut tietynlaisia lempipelaajia, mikä on täysin ymmärrettävää. Hyökkäysosastolla esimerkiksi Jasse Tuominen ja Rasmus Karjalainen ovat olleet viime valinnoissa vakiokalustoa.

Marcus Forss on laittanut seuransa pelit maajoukkueen edelle. Kuva: Juha Tamminen.

Tuominen on myös saanut mukavasti vastuuta Kanervan alaisuudessa Huuhkajissa. Vastuuta tuli varsinkin silloin, kun Joel Pohjanpalo oli loukkaantuneena.

On vähintäänkin erikoista, että Mestaruussarjassa erinomaisesti alkukaudella pelannut Marcus Forss ja viime viikonloppuna vaihdosta kentälle tullut Aapo Halme ovat nyt jäämässä ulos Huuhkajista. Tason pitäisi kyllä riittää.

Forss kestää vertailun Suomen hyökkäyspään pelaajiin. Siitä ei tarvitse edes käydä keskustelua. Ongelma vaikuttaa pyörivän nyt sen ympärillä, mitä Kanerva haluaa hyökkääjältään ja minkälaisen prosessin läpi Kanerva haluaa pelaajat A-maajoukkueeseen.

Forss ei ole ollut Malisen käytettävissä viimeisen vuoden aikana, koska hän on halunnut panostaa seurajoukkueensa peleihin. Ilmeisesti Pikkuhuuhkajia ei tulisi Forssin kohdalla noin vain ohittaa. Se on erikoinen näkemys. Eikö A-maajoukkueessa pitäisi pelata parhaat pelaajat, iästä riippumatta?

Samat sanat koskevat osittain myös Barnsleyssa Mestaruussarjaa pelaavaa Halmetta, joka on jo pidemmän aikaa kuulunut Pikkuhuuhkajien avainpelaajiin. Toisaalta Halmeen kohdalla tilanne on erilainen. Toppari on ollut aina Pikkuhuuhkajien käytettävissä. Pelitaidoissa Halme kestää vertailun vähintäänkin Huuhkajissa useaan otteeseen nähtyyn Sauli Väisäseen.

Halme ja Forss viettävät arkeaan äärettömän kovassa ympäristössä Englannissa. Forss ja Halme kestävät varmasti vertailun Kanervan joukkueeseen lopulta valittaviin pelaajiin, kohdistui valinta lopulta kehen tahansa. Kanerva on tarkka valinnoistaan ja siitä, miten valitut pelaajat vaikuttavat joukkuedynamiikkaan. Niin pitääkin. Mutta.

Se ihmetyttää, että Puolaa vastaan pelattava harjoitusmaaottelu avaa todella helpon ja kivuttoman tavan antaa Halmeelle ja Forssille ensikosketus A-maajoukkueeseen, mutta sitä ei hyödynnetä. Samanlaista mahdollisuutta ei välttämättä enää aukene.

Vielä voi toki moni asia muuttua, koska Kanerva ilmoittaa oman ryhmänsä vasta myöhemmin. Mikäli Forss ja Halme pelaavat tulevan maajoukkuetauon Pikkuhuuhkajien mukana, on se outo ratkaisu Kanervalta. Se on myös vahva signaali siitä, ettei Forssia ja Halmetta olla ajamassa Huuhkajiin sisään ainakaan vielä ensi kesän EM-kisoja silmällä pitäen. Se vasta outoa onkin.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen