Viron pääsarjassa nähtiin sunnuntaina hyvin eriskummallinen tilanne, kun Nōmme Kalju vaihtoi 16-vuotiaan pelaajansa pois kentältä vain 13 sekunnin pelin jälkeen. Kyseessä oli kenties yksi jalkapallohistorian nopeimmista debyyteistä ja loukkaantumiseen liittymättömistä pelaajavaihdoista.

Ensimmäistä kertaa urallaan Kaljun ykkösmiehistössä pelannut Lauri Suup teki sunnuntain ottelussa debyyttinsä Viron pääsarjatasolla. Ensiesiintyminen jäi kuitenkin varsin lyhyeksi, kun heti ensimmäisen pelikatkon koittaessa 22-vuotias Vladyslav Khomutov otti hänen paikkansa kentän vasemmalta laidalta.

Miksi Suup otettiin pois kentältä saman tien, jos kyse ei ollut edes loukkaantumisesta? Miksi hänet nimettiin edes avaukseen, jos hänet piti ottaa heti takaisin vaihtoon? Näihin ymmärrettäviin kysymyksiin löytyy varsin järkeenkäypä syy.

Juttu jatkuu videon jälkeen. Jos videoupotus ei näy, klikkaa tästä.

Guardian sport

@guardian_sport
Footballer substituted after 13 seconds in Estonian Premier League theguardian.com/football/video…

Viron pääsarjassa on käytössä sääntö, jonka mukaan jokaisen joukkueen on nimettävä vähintään kaksi seuran omaa kasvattia avauskokoonpanoon kauden jokaisessa ottelussa. Kentällä on myös oltava koko ajan yksi seuran itse kasvattama pelaaja.

Sama sääntö koski myös Kaljua, joka kohtasi sunnuntaina Levadia Tallinnan vieraissa.

Suurin osa Kaljun joukkueesta on kuitenkin viettänyt viimeiset kaksi viikkoa kotikaranteenissa, koska yksi seuran vanhemmista pelaajista sairastui hiljattain koronaan. Osa ykkösmiehistöstä oli yhä sivussa ja seuran omia kasvatteja ei ollut kamppailun alla tarjolla kovinkaan montaa, minkä takia joukkueen oli kikkailtava kokoonpanonsa kanssa heti pelin alussa.

[readmore from=Koronavirus]

Yksi Kaljun kiintiökasvateista oli joukkueen varamaalivahti ja muut kakkosjoukkueen 16-vuotiaita nuorukaisia. Kalju päätti tästä syystä nimetä yhden kakkosjoukkueensa nuorukaisista (Laurin) avaukseen ja korvata hänet saman tien ykkösjoukkueen pelaajalla.

Aikainen pelaajavaihto jäi lopulta Kaljun ainoaksi sunnuntain ottelussa, joka päättyi Levadian 2-1-voittoon A. Le Coq Arenalla. Ottelu oli hyvin tärkeä kummallekin joukkueelle, sillä sekä Kalju että Levadia taistelevat sarjan TOP2-sijoituksesta. Levadia on sarjataulukon kolmantena 41 pisteessä, kolme pistettä Kaljun edellä ja pisteen jäljessä kakkossijasta.