Ottaako UEFA ison riskin? – Bayern Münchenin faneja varoitetaan matkustamasta Supercupiin

© Kuva: Getty Images

UEFA:n Supercup on perinteisesti ollut yksi uuden jalkapallokauden alun herkkupaloista ja kohokohdista. Nyt isot kansalliset liigat ovat käynnistyneet, mutta Budapestissa pelattavaan Supercupiin kohdistuu totutusti suuri huomioarvo. Eikä vain siksi, että UEFA on päättänyt laskea yleisöä sen alaiseen otteluun ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun.

Torstaina kello 22 alkavassa ottelussa ovat vastakkain Mestarien liigan voittanut Bayern München ja Eurooppa-liigan valloittanut Sevilla. Peli pelataan Budapestissa. Puskàs Arènan kapasiteetti on reilut 67 000 katsojaa, mutta peliin päästetään 30 % stadionin katsojakapasiteetista, eli 20 000 katsojaa.

Saksassa ollaan kuitenkin ottelusta hyvin huolissaan. Unkarin koronavirustilanne ei ole hyvä, ja Baijerin osavaltion pääministeri Markus Söder onkin suositellut Bayernin kannattajia olemaan matkustamatta Budapestiin.

– Budapest kuuluu Covid-riskialueisiin. Meidän pitää varoa hyvin huolellisesti massiivisia tartuntoja ja sitä, ettemme ota riskiä jalkapallo-Ischglistä (toim. huom. kevään korona-aallon ”koronalingoksi” ristitty itävaltalainen hiihtokeskus). Jo pelkkä sen ajatteleminen saa vatsani sekaisin, Söder totesi maanantaina.

Budapestissä todettiin viime viikolla 110-120 uutta tartuntaa 100 000 asukasta kohti. Se siis ylittää heittämällä riskialueen määritelmän. Siitä huolimatta UEFA haluaa tehdä Supercupista ”testiottelun” yleisön kanssa pelaamisesta.

– Se on sellainen asia, jota ei ole ihan helppo ymmärtää, Bayern Münchenin valmentaja Hansi Flick kommentoi ratkaisua.

Markus Söder aikoo ehdottaa, että Budapestin otteluun matkustaneita odottaa kahden viikon karanteeni tai pakollinen koronavirustesti. Muutoin Baijerissa on joutunut karanteeniin vain, jos on oleillut riskialueilla yli 48 tuntia.

– Meidän on pakko muuttaa tätä käytäntöä. Emme voi ottaa riskiä 2 000 – 3 000 mahdollisesti isoihin juhliin osallistuvan ihmismäärän kanssa. Se voisi johtaa valtavaan tartunta-aaltoon, Söder sanoi.

Mitään yleisöryntäystä ei Budapestiin kuitenkaan Unkarin ulkopuolelta odoteta. Bayern käytti 3 000 lipun kiintiöstään vain 2 100, ja maanantain aikana lippuja myös palautettiin sadoittain. Sevilla puolestaan palautti 2 500 lippua, joten Sevillan faneja Unkariin matkustaa tiettävästi vain noin 500.

Saksalaislähde ei puhu pakollisista koronatesteistä mitään, mutta AS:n mukaan UEFA ja Unkari vaativat ulkomailta saapuvilta faneilta negatiivista koronatestitulosta. AS kertoo kaikkien 500 Sevilla-fanin käyneen asianmukaisesti testeissä.

Saksan liittohallitus julkisti viime viikolla virallisen ja yleisen matkustusvaroituksen Unkariin. Unkarissa todettiin tiistaina 633 uutta Covid-19-tartuntaa. Kaikkiaan koronavirus on vaatinut Unkarissa 694 ihmisen hengen.

Lähteet: ASSport 1 ja Süddeutsche Zeitung