Töölön jalkapallostadionilla nähtiin torstaina modernin ajan vauhdikkain derby. HIFK nousi lopulta 4-3-voittoon varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla nähdyllä osumalla.

Soihdut paloivat IFK:n kannattajapäädyssä. Kuva: Tuukka Ikkeläjärvi.

Stadin derbyt ovat olleet viime vuosina hyvin tarkkoja ja konservatiivisia otteluita, joissa tekopaikat ovat loistaneet poissaolollaan. Torstaina oli toinen ääni kellossa, ja se näkyi heti ensimmäisistä minuuteista lähtien.

HJK:n tifo. Kuva: Tuukka Ikkeläjärvi.
HIFK:n tifo. Kuva: Tuukka Ikkeläjärvi.

Vaikka otteluun ei voitu koronarajoitusten takia myydä kuin 2 900 lippua, oli tunnelma Töölössä heti alusta alkaen hieno. Molemmat kannattajapäädyt pitivät mukavasti meteliä läpi ottelun. Ottelun alussa nähtiin molemmissa päädyissä myös komeat tifot ja IFK:n kannattajapäädyssä nähtiin myös useita palavia soihtuja.

Sakkoja on varmasti luvassa, sillä IFK:n kannattajat ryntäsivät kahdesti kentälle. Ensimmäisen kerran kannattajat vyöryivät kentälle voittomaalin jälkeen ja toisen kerran ottelun päätyttyä.

Ja vielä taktinen avaus. Kohta mennään!

HJK sai heti ottelun alussa erinomaisia tekopaikkoja boksin sisällä, mutta joka kerta IFK:n pelaaja ehti laukauksen eteen blokkaamaan, loput hoiti maalivahti Arnold Origi. Samaisessa tilanteessa IFK:n toppari Joel Mero loukkasi itsensä. Mero yritti jatkaa peliä, mutta tuloksetta. Lopulta Meron tilalla vaihdettiin Jukka Halme.

Samalla IFK laski Sakari Mattilan keskikentältä topparin tontille, ja Halme otti Mattilan roolin keskikentällä.

HJK suorastaan vyöryi alkuminuutit kohti IFK:n maalia. Punapaidat eivät päässeet pallollisena mihinkään, kun HJK:n prässi toimi erinomaisesti.

Mitä vielä. HIFK siirtyi silti ottelussa johtoon. IFK iski ensimmäisestä hyökkäyksestään heti maalin. Pallo pomppi boksin sisällä Sakari Tukiaiselle, jonka tarkka pusku meni vasemman tolpan juureen. 1-0.

HJK oli ihmeissään, ja pian riitti vielä enemmän ihmeteltävää. HJK:n avauskokoonpanoon nostettu tuore hankinta Markus Halsti antoi karmaisevan harhasyötön, jonka päätteeksi Joel Mattsson pääsi läpi. Ivan Ostojic ei saanut Mattssonia kiinni, ja hyökkäävä keskikenttäpelaaja viimeisteli varmasti ohi Hugo Keton. 2-0.

Töölön illassa tilanteet muuttuivat sitä vauhtia, että heikompaa hirvitti. HJK kavensi 24. minuutilla erikoistilanteesta. Moshtagh Yaghoubi rikkoi vasemmalla laidalla boksin tuntumassa ja HJK sai vapaapotkun. Atomu Tanaka asettui pallon taakse ja laukoi tarkan, muurin yli putoavan laukauksen vasempaan nurkkaan. Origi sai näppinsä väliin, mutta ei riittävästi. 2-1.

Ennen puolta tuntia nähtiin vielä yksi osuma. Erotuomari Mattias Gestaranius katsoi Ivan Ostojicin tehneen rikkeen boksissa, ja pallo vietiin pilkulle. HJK:ta urallaan edustanut Yaghoubi laukoi pallon varmasti sisään HJK-kannattajien edessä. Mosan tuuletus sai HJK:n kannattajat raivon valtaan. 3-1.

Hurja ensimmäinen puoliaika päättyi näihin lukemiin.

HJK:n kiri käyntiin neljällä vaihdolla

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela teki hyvin poikkeuksellisen tempun toiselle puoliajalle, kun hän vaihtoi peräti neljä pelaajaa kerralla. Halsti, Luis Murillo, David Browne sekä Pyry Hannola tulivat vaihtoon, ja kentälle kirmasivat puolikuntoinen Rasmus Schüller, Lucas Lingman, Huuhkajissa pelannut Daniel O’Shaughnessy sekä Tim Väyrynen. HJK:n kiri oli alkanut.

Heti toisen puoliajan avausminuuteista pelin henki oli selvä. HJK haki kavennusta aggressiivisesti, ja IFK asemoitui matalaan blokkiin.

Paikkoja alkoi syntyä liukuhihnalta. IFK:n puolustus blokkasi laukauksia, minkä kerkesi. Lopulta Roope Riski onnistui. Vasemmalle laidalle tullut O’Shaughnessy lähetti loistavan keskityksen boksiin ja Riski puski pallon maaliin. 3-2.

IFK ei onnistunut purkamaan HJK:n painetta juuri ollenkaan. Pelin edetessä HJK:n tasoitus alkoi roikkua ilmassa. Paine kasvoi hetki hetkeltä.

Lopulta paine purkautui 80. minuutilla. Sakari Mattilan kyynärpää nousi korkealle ja osui Ostojicin päähän. Gestranius vei pallon pilkulle. Vaihdosta sisään tullut Tim Väyrynen kesti paineet ja tykitti pallon varmasti maaliin. 3-3.

Stadi on punainen

Tässä vaiheessa näytti vahvasti siltä, että HJK saattaisi vielä nousta jopa voittoon. IFK pysyi matalassa blokissaan, mutta yksi hyökkäys varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla riitti lopulta kotijoukkueelle.

Lingman rikkoi Mattssonia vasemmalla laidalla harmittomassa tilanteessa. IFK:lle vihellettiin vapaapotku. Yaghoubi asettui pallon taakse. Mosan keskitys lähti melko matalana etualueelle. HJK:n Rasmus Schüller yritti purkaa tilanteen, mutta pusku suuntautui takatolppaa kohti, josta ensimmäistä Stadin derbyä pelannut Eero-Matti Auvinen pääsi pukkaamaan pallon sisään. 4-3 ja 89 minuuttia pelattu.

Voittomaalin myötä IFK:n kannattajapääty räjähti. Kannattajat lähtivät juhlimaan osumaa kentän puolelle pelaajien kanssa. Lopulta IFK:n pelaajatkin rauhoittelivat tilannetta ja kannattajat saatiin takaisin katsomon puolelle.

Viimeiset minuutit HJK oli taas ihmeissään. Se haki tasoitusta, mutta yritykset jäivät ponnettomiksi. IFK puolusti ja sai lopulta palkinnon. Helsinki on torstai-iltana punainen.