”Aika hel*etin epäselvää tämä on ollut” – Epävarmuus Veikkausliigan loppukaudesta syö kannattajien tunnelmaa Turun derbyn alla

© Kuva: Juha Tamminen

TPS kohtaa tänään, torstaina, rakkaan verivihollisensa FC Interin Turun derbyssä. Derby jo itsessään on kannattajille todella tärkeä ottelu, mutta nyt myös pelilliset panokset ovat erittäin kovat. Siitä huolimatta TPS:n kannattaja Dani Saarinen ei oikein tiedä, miten illan koitokseen pitäisi suhtautua.

Saarinen saattaa olla monelle Veikkausliigan seuraajalle tuttu hahmo esimerkiksi Twitteristä, jossa hänellä on yli tuhat seuraajaa. Palloseuran pitkäaikainen kannattaja kirjoitti Twitterissä keskiviikkona, että derby herättää tällä kertaa ”yllättävän vähän mitään fiiliksiä”. Miksi näin?

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

– Aikaisempiin vuosiin verrattuna nyt on ehkä vähän vaisumpi meininki. En tiedä sitten, johtuuko se tästä koronasta, kun tietää, ettei mitään yleisöryntäystä ole tulossa, Saarinen kertoo puhelimitse SuomiFutis-sivustolle.

Korona vaikuttaa osaltaan myös toiseen mahdolliseen syyhyn, miksi tunnelma derbypäivän iltapäivänä ei ole entisensä. TPS pelaa ratkaisevia otteluita sarjapaikkansa kannalta, mutta vielä ei ole selvyyttä siitä, pelataanko loppusarjoja ollenkaan. Päätös loppusarjojen osalta tehdään ensi viikolla. Silloin saattaa siis ratketa myös TPS:n loppusijoitus, huolimatta esimerkiksi derbyn tuloksesta.

– Päällä on ehkä ennen kaikkea sellainen epävarmuus. Kukaan ei oikein tiedä, mikä näidenkin pisteiden merkitys oikein on. Ovatko nämä nyt viimeisiä pelejä vai eivätkö ole? Pelataanko jatkosarjoja vai ei? Se ehkä eniten kalvaa monien mieltä. Jos olisi varmaa, että jatkosarjat pelataan, niin ehkä tässä olisi vähän erilainen fiilis taistella loppuun saakka. Nyt kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu, Saarinen päivittelee.

Veikkausliiga on ajautunut tilanteeseen, jossa sen tärkein kohderyhmä, kannattajat, eivät tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Se on valitettava tosiasia. Saarisen mukaan Veikkausliiga ei ole täysin onnistunut viestinnässään.

– Aika helvetin epäselvää tämä on ollut. Kukaan ei oikeasti tiedä, mitä tapahtuu seuraavalla viikolla. Pikkasen paremmin näistä asioista voisi viestiä.

Vaikka TPS luultavasti hyötyisikin siitä, että loppusarjat pelattaisiin, Saarinen ei itse koe kauden pitkittämisen olevan järkevää.

– Olen sitä mieltä, ettei niitä kannattaisi pelata. Tässä on muutenkin jo ihan tarpeeksi paljon otteluita todella tiiviiseen tahtiin. Mielestäni ei ole mitään mieltä sulloa siihen vielä lisää pelejä. Varsinkin tällaisena aikana, kun on muutenkin niin epävarmaa, pystytäänkö pelaamaan edes. Olisi ehkä kaikille reilumpaa, että vihellettäisiin pilliin ja lopetettaisiin runkosarjan päätöskierrokseen, Saarinen toteaa.

Sarjapaikka olisi mestaruus

TPS:n kausi on ollut pitkälti sellainen, kun sen odotettiin olevan. TPS:llä on mahdollisuus vielä nousta turvaan ja säilyttää sarjapaikka suoraan, mutta todennäköisyys on sen puolella, että TPS karsii sarjapaikasta Ykkösessä toiseksi sijoittuvan joukkueen kanssa. Saarisen mukaan kausi on mennyt pitkälti niin kuin sen odotettiin menevän.

– Jos mietitään mitä ennakkoon ajateltiin ennen kautta, niin kyllä tämä nykyinen sijoitus on juuri sitä, mitä silloin ajateltiin.

Kausi on kuitenkin osoittanut sen, ettei suora säilyjän paikka ole ollut mitään utopiaa.

– Kauden edetessä on huomattu sen, että RoPS on ollut hävyttömän surkea ja Haka ei sitten kuitenkaan ollut mikään keskikastin joukkue. Siinä olisi ollut saumat mennä Hakan ohi, jos kausi olisi lähtenyt paremmin liikkeelle. Näin jälkikäteen nälkä on kasvanut syödessä. Sitä olisi toivonut, että TPS olisi noussut (jo tähän mennessä) tuon yhden sijan suoralle säilyjän paikalle. Se on kuitenkin ollut Tepsille ”mestaruus” aina viime marraskuusta lähtien, kun liigapaikka varmistui.

Johansson on tuonut uskottavuutta

TPS:n kausi lähti käyntiin mollivoittoisesti Tommi Pikkaraisen johdolla. Pikkarainen sai jo neljän pelin jälkeen potkut ja vielä samana päivänä seura kertoi pestanneensa uudeksi päävalmentajaksi maajoukkuelegenda Jonatan Johanssonin.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Jonatan Johanssonin palkkaus toi TPS:lle uskottavuutta. Kuva: Tiina Pirilä.

– Se oli mielestäni rohkea ja hieno veto. Vähän siinä pelkäsin, että joku saunakaveri sinne otetaan mukaan selkään taputtamalla, mutta onneksi tuli vähän raikkaampi nimi. Esimerkiksi (Teemu) Tainion palkkaus Hakassa on ollut toimiva ratkaisu.

Sarjapaikan säilyttäminen on TPS:lle todella tärkeä asia jatkuvuuden ja uskottavuuden kannalta. Kannattajan näkökulmasta TPS pelaa loppukauden aikana valtavista asioista. Hissijoukkueen leimasta olisi päästävä eroon.

– Vuonna 2018 puhuttiin, että kaikki menee vessanpöntöstä alas, jos pudotaan. Niinhän sitä sitten pudottiin, eikä kaikki mennyt silti vessanpöntöstä alas, Saarinen muistuttaa ja jatkaa samaan hengen vetoon:

– On se silti tosi kova paikka nyt, jos pudotaan, varsinkin henkisesti. Kannattajien selkäranka on ollut koko ajan napsumassa. Jo pelkästään nuo karsinnat ovat sellaiset, että suurin osa ei jaksaisi taas kerran käydä niitä läpi. Jos näin monta kertaa pudotaan näin lyhyessä ajassa, niin kyllä se jossain varmasti jo näkyy.

Johanssonin saapumisen myötä seurassa on ollut aistittavissa positiivista toiveikkuutta. Sen päälle rakentaminen olisi ymmärrettävästi huomattavasti helpompaa Veikkausliigassa kuin Ykkösessä.

– Nyt olisi kaikki saumat rakentaa kestävämpää tulevaisuutta. Varsinkin, jos TPS onnistuu vielä hankkimaan urheilujohtajan taustalle ja pidettyä ”Tintin” mukana. Siinä olisi erinomainen pohja, jonka päälle rakentaa tulevaisuutta.

Pelaako TPS ensi kaudella liigassa?

– Pelaa, Saarinen vastaa.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta kannattajien usko ei ole ainakaan hiipunut.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.