Armotonta rallia! – Huuhkajien laitapuolustajalla täysin absurdit neljä päivää rasituksen osalta: ”Se on, mitä on”

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajien oikeana laitapuolustajana 90 minuuttia sunnuntaina Bulgariaa vastaan urakoinut Jukka Raitala saapui maanantaiaamupäivällä median eteen silminnähden väsyneenä. Raitalalla on takanaan melkoiset neljä päivää ja viisi yötä.

Suomi voitti Bulgarian maalein 2-0, joten Raitala voi olla varsin tyytyväinen omaan panokseensa sunnuntai-iltana. Raitalan rasitus on nimittäin ollut melko poikkeuksellista. Raitala pelasi vielä keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa Montreal Impactin riveissä Columbusta vastaan vieraissa. Silloinkin Raitala kellotti 90 minuuttia, kun Impact voitti Crew’n maalein 2-1.

Raitala myönsi maanantaina SuomiFutis-sivuston haastattelussa, että jaloissa kieltämättä painaa.

– Rasitus on aika kova, aikamoinen hapotus on päällä. Ei sitä voi kieltää, kyllä se on rankkaa. Tyytyväinen olen, että jaksoin painaa eilen (sunnuntaina) 90 minuuttia. Nyt täytyy tehdä kaikki, mitä pystyy, että keskiviikkona olisi taas tikissä. Se on mitä on, näillä mennään. Kyllä se loppujen lopuksi on korvien välistä kiinni, Raitala avasi rasitustaan Talin urheilupuistossa Helsingissä.

Raitala liittyi joukkueen mukaan muuta joukkuetta myöhemmin. Myös seurakaveri Lassi Lappalaisen piti alustavasti tulla joukkueen mukaan Raitalan kanssa, mutta Lappalainen jäi lopulta pois vamman takia.

Raitala kertoi omin sanoin, minkälainen rumba hänellä on ollut viimeisen neljän päivän ja viiden yön osalta.

– Pelasimme Columbuksessa illalla (ottelu alkoi ke-to-yönä klo 02.30 Suomen aikaa). Me lensimme sieltä sitten New Jerseyyn, jossa asumme tällä hetkellä (koronarajoitusten takia). Torstai-aamu meni siinä ihan rauhassa ja vähän hoitoja. Joskus puoli kolmen aikaa iltapäivällä (New Jerseyn aikaa, eli 21.30 Suomen aikaa) lähdin lentokentälle ja olin puoli kahden aikaan Helsingissä perjantaina (Suomen aikaa päivällä). Siitä sitten koronatestiin ja sen jälkeen treeneihin valmistautumaan, Raitala kertoi väsyneellä naurulla höystettynä.

– Ei se optimaalinen tilanne ole. Se nyt on mitä on, näillä mennään, mies jatkoi.

Huomionarvoista pelaamisen ja reissaamisen lisäksi on aikaero. Suomen ja New Jerseyn aikaero on seitsemän tuntia. Eli kun kello on Suomessa 15, se on New Jerseyssä 08 aamulla. Vähemmästäkin menee unirytmi sekaisin.

– Ensimmäinen yö meni yllättävän hyvin. Sen jälkeen on ollut vähän… Viime yö oli aika nihkeä. Tietysti kun pelaa, niin se vähän vaikuttaa myös. Mutta en minä jaksa selitellä. Nyt vaan tehdään kaikki, mitä pystyy levolla, ravinnolla ja hoidolla, että jalat kulkevat taas keskiviikkona, Raitala sanoi.

Iso uhraus

Pohjois-Amerikassa pelaaville MLS-pelaajille ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys liittyä maajoukkueen mukaan. Robin Lod jäi esimerkiksi Minnesotaan, jossa tosin ilmeni hiljattain myös kaksi positiivista koronatestitulosta.

Sen lisäksi, että reissaaminen, aikaero ja kova pelitahti uuvuttavat, joutuu Raitala takaisin mennessään karanteeniin. Montreal Impactin kapteeni missaa Huuhkajien pelien takia neljä Impactin matsia yhteensä. MLS:ssä ei ole maajoukkuetaukoa, ja Impact pelasi viime yönä Philadelphia Unionia vastaan häviten 1-2.

Toisaalta karanteeni tuo Raitalalle ainakin ansaitun lepohetken.

– Kun palaan takaisin, niin ehdin huilata sitten karanteenissa. Näillä näkymin karanteeni on kymmenen päivää. Se ei ole sellainen karanteeni, että minun pitäisi olla vain hotellihuoneessa. Saan treenata yksin, mutta en voi olla joukkueen kanssa missään tekemisissä kymmeneen päivään.

MLS-sarjan ohjeiden mukaisesti pelaajia testataan 3-4 kertaa viikossa. Raitalan mukaan pelaajia testataan käytännössä joka toinen päivä, peliä edeltävänä päivänä ja pelin jälkeen.

– Tämä minun karanteenini on liigan säädös, koska New Jerseyssä ei muuten olisi karanteenia. Se on tietysti vähän harmittavaa. En ole asiantuntija, mutta 3-4 testillä voisin kuvitella pääseväni sitten jo joukkueen mukaan, mutta tällä hetkellä se on kymmenen päivää.

Huuhkajien mukana oleminen on Raitalalle tärkeää. Siksi mies ei pohtinut kahta kertaa, kun mahdollisuus edustaa Suomea aukesi.

– Tiesin sen (karanteenin), kun tänne tulin, ja se oli se uhraus, minkä halusin tehdä tämän reissun takia, Raitala kertoi.

Suomi kohtaa keskiviikkona Irlannin kotikentällään. Nähtäväksi jää tuleeko Raitalalle silloin jo kolmas ottelu viikon sisään. Ainakin Raitalan kommenteista päätellen hän aikoo tehdä kaikkensa, jotta olisi täydessä iskussa myös keskiviikkona.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.