Tässä Huuhkajien topit ja flopit – Suomi sai Puolalta karua esimakua EM-kisojen vaatimustasosta

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen A-maajoukkue koki keskiviikkoiltana Gdanskissa tylyn 1-5-tappion Puolalle. Rutinoitunut arvokisäkävijä näytti tylyllä tavalla Huuhkajille, mitä on maailman huippulaatu. SuomiFutis-sivusto arvioi Huuhkajien onnistujat ja epäonnistujat Puola-ottelussa.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva lähti odotetusti hyvin kokeilevalla kokoonpanolla harjoitusotteluun Puolaa vastaan. Myös Puola antoi peliaikaa vähemmän maajoukkueessa pelanneille. Ykköstähti Robert Lewandowski katseli Suomen onneksi peliä katsomosta.

– Kokonaisuudessaan vastustaja oli oikeastaan joka jalkapallon perusasiassa parempi. Toki Puolan taso oli jo ennakkoon tiedossa, Kanerva kommentoi V Sportille ottelun jälkeen.

Kanerva oli eittämättä oikeassa. Suomen pallollinen pelaaminen ensimmäisellä puoliajalla oli suorastaan surkeaa. Toisella puoliajalla Suomi vaihtoi 5-3-2-muodosta perinteisempään 4-4-2-muotoon, ja sen avulla pallollinen peli parani. Peliesitystä auttoivat myös toisella puoliajalla nähdyt kuusi vaihtoa.

Huuhkajien TOPIT

Ilmari Niskanen
Keskikentän oikea laita/oikea laitahyökkääjä
45 minuuttia
1 maali

Suomen ehdottomiin onnistujiin kuului KuPS:sta hiljattain Saksan Kolmosliigaan, Ingolstadtin riveihin, siirtynyt Ilmari Niskanen, joka teki Suomen ainokaisen komealla vasemman jalan laukauksellaan 68. minuutilla. Niskanen tuli toisella puoliajalla kentälle ja oli Suomen vaarallisimpia pelaajia hyökkäyssuuntaan.

Niskanen pelasi oikeana laiturina, josta hän usein leikkasi syvälle keskustaan. Niskanen teki tarpeellisia syvyysjuoksuja Puolan puolustuslinjan selustaan ja pääsi muutamaan otteeseen laukomaan boksin sisällä. Laiturin tontti vaikutti sopivan Niskaselle huomattavasti paremmin kuin wingbackin rooli, jossa hänet nähtiin Walesia vastaan.

Toinen A-maaottelu ja ensimmäinen maali. Niskanen on tullut jäädäkseen Huuhkajiin. Näytöt olivat sitä luokkaa, että Niskanen nousee ryminällä Pyry Soirin ja mahdollisesti jopa Lassi Lappalaisen ohi nokkimisjärjestyksessä. Robin Lodin ollessa poissa, Niskanen kärkkyy tällä hetkellä jopa avauksen paikkaa oikean laiturin tontille Bulgariaa vastaan riippuen toki hieman peliryhmityksestä, jolla Kanerva Bulgaria-ottelua lähestyy.

Glen Kamara
Keskikentän keskusta
28 minuuttia

Rangersin keskikenttäpelaaja tuli toisella puoliajalla kentälle reilun tunnin kohdalla, kun tilanne oli jo 4-0 Puolalle. Glen Kamara osoitti jälleen kerran, kuinka tärkeä pelaaja hän on Kanervalle. Kamara on Suomen keskikenttäpelaajista laadukkain yksilö, ja se näkyy hänen kaikessa tekemisessään. Seinäpeli Rasmus Karjalaisen kanssa oli komeaa katsottavaa, vaikka viimeinen ratkaisu epäonnistui liukastumisen takia.

Kuten Kanerva painotti Puolan olleen parempi jalkapallon perusasioissa, Kamara osoitti minkälaista laatua huipputasolla näissä perusasioissa vaaditaan. Syötöt, haltuunotot, katkot, pallon suojaaminen, kaikki nämä perusasiat ovat Kamaralla todella laadukkaalla tasolla. Se on erinomainen asia Suomen kannalta, mutta Puola-peli muistutti myös siitä tosiasiasta, että Kamaran takana laatu heikkenee dramaattisesti.

Fredrik Jensen
Toinen hyökkääjä/hyökkäävä keskikenttä
82 minuuttia
1 maalisyöttö

Huuhkajien ”supersub” pääsi nyt näyttämään kyntensä avauksesta lähtien. Fredrik Jensen oli totaalisen yössä ensimmäisellä puoliajalla, mutta niin oli koko joukkue. Jensenin välimatka kasvoi 5-3-2-ryhmityksessä aivan liian pitkäksi keskikentän pelaajiin, jotta hän olisi päässyt mukaan peliin pallollisena. Jos Jensenille pelattiin, ne olivat todella vaikeita palloja, ja Jensen oli lähtökohtaisesti selkä vastustajan maalia kohti.

Siitä huolimatta Jensenille avautui Suomen paras tekopaikka ensimmäisellä puoliajalla, vaikkakin Puolan puolustaja tönäisi tilanteessa Jensenin helposti pallosta pois. Jensenin suoritus oli koko joukkueen ensimmäisen puoliajan näköinen. Huono ensimmäinen kosketus ja huono tasapaino kaksinkamppailussa.

Toisella puoliajalla Kanerva muutti ryhmitystään, ja sai Jensenin aivan eri tavalla pelin sisään. Jensen sai palloja jalkaan paremmassa peliasennossa, pääsi haastamaan ja antamaan syöttöjä linjan taakse tai vaarallisille tekopaikoille. Siinä Jensen on hyvä. Tästä osoituksena erinomainen alustus Niskasen osumaan.

Toivottavasti vastuu kasvaa Augsburgissa, koska Jensen on ehdottomasti niitä pelaajia, joita Kanerva tarvitsee kovia maita vastaan huippukunnossa. Jensenin laatu riittää kovia maita vastaan, ja siitä toinen puoliaika Puolaa vastaan oli erinomainen näyte.

Huuhkajien FLOPIT

Kokonaisuudessaan Suomen joukkueen voi laittaa floppiosastoon ensimmäisen puoliajan näyttöjen perusteella. Toinen puoliaika ja vaihtorulianssi toivat kaivattua muutosta pelaamiseen. Kanerva halusi näyttöjä, ja niitä hän sai. Pelaajien kannalta varsinkin ensimmäisen puoliajan näytöt eivät vain olleet toivotunlaisia.

Topparikolmikko Leo Väisänen – Juhani Ojala – Daniel O’Shaughnessy
Väisänen 90 minuuttia
Ojala 90 minuuttia
O’Shaughnessy 45 minuuttia

Puola pääsi luvattoman helposti vetopaikoille Suomea vastaan. Tästä ei toki voi syyttää yksin Suomen topparikolmikkoa, koska yhteistyö keskikentän keskustan pelaajien kanssa jätti todella paljon toivomisen varaa. Suomen topparit puolustivat monessa tilanteessa aluetta ilman, että heidän alueellaan oli vastustajan pelaajia. Kolme maalia tehnyt Kamil Grosicki ja esimerkiksi kertaalleen osunut Krzysztof Piatek hakeutuivat usein laukomaan Suomen toppareiden ja keskikentän väliin.

Näissä tilanteissa Suomen topparit olivat liian kaukana ehtiäkseen peittämään laukauksia. Toisaalta Suomen keskikentän tuki oli myös auttamatta myöhässä. Boksin rajalla oli aivan liian isoja alueita vapaana aivan liian monta kertaa.

Myös kaksinkamppailuissa topparikolmikko jäi liian usein kakkoseksi. Reagointi tilanteisiin oli hidasta ja Suomi puolusti liian usein aluetta alibimaisesti. Eli niin, että tavallaan etäisyydet ovat lähellä oikeaa, mutta kun ratkaiseva syöttö tulee, puolustajat ovat myöhässä ja näyttävät lähinnä hitailta ja laiskoilta.

Pallollinen pelaaminen oli varsinkin ensimmäisellä puoliajalla 5-3-2-muodossa surkeaa. Suomi ei päässyt Puolan korkean prässin alta pois kuin purkupalloilla. Toisteisuutta ei ollut havaittavissa, ja pelin kulku kääntyi nopeasti Puolalle.

Rasmus Schüller
Keskikentän keskusta, kapteeni
90 minuuttia

HJK:n keskikenttäpelaaja löysi itsensä Puolaa vastaan auttamatta liian kovasta paikasta. Rasmus Schüllerille sattui aivan liian paljon helppoja syöttövirheitä, ja kun ne tapahtuivat keskikentän keskustassa, se tuotti aina vaarallisia tilanteita vastustajalle. Schüllerin puolustukseksi on sanottava myös se, että keskikenttäpelaajien etäisyydet pallollisena olivat liian pitkiä, jolloin helppojen syöttöjen antamisesta tulee vaikeaa.

Rasmus Schüllerille hyppäys Veikkausliigasta kansainvälisten pelien vaatimustasoon oli valtava. Kuva: Juha Tamminen.

Schüller teki puolustussuuntaan kohtalaisesti pallonriistoja, mutta vertailussa esimerkiksi Kamaraan, Schüller ei pystynyt pallonriiston jälkeen viemään Suomen peliä eteenpäin. Schüller pysyy silti Kanervan luottomiehenä. EM-kisojen kannalta olisi tärkeää, että Schüller saisi kuluvan veikkausliigakauden jälkeen siirron kovempaan sarjaan, jotta hyppäys seurajoukkueen peleistä kansainvälisiin otteluihin ei olisi vaatimustasoltaan näin suuri.

Thomas Lam
Keskikentän pohja
45 minuuttia

Hollannin pääsarjassa tällä kaudella keskikentän pohjalla Zwollessa pelannut Thomas Lam ei vakuuttanut Puolaa vastaan oikeastaan millään mittarilla. Lam on pitkään ollut Huuhkajien mukana, mutta Puolaa vastaan näytti siltä, että hän oli jokaisessa tilanteessa sekunnin myöhässä ja metrin verran väärässä paikassa.

Lamin kohdalla herää kysymys, onko Kanervan pelityylissä jotain, mitä hän ei ole sisäistänyt, vai onko kyse vain siitä, että Lam on yksinkertaisesti pelannut todella vähän Suomen riveissä. Lamista on povattu työn jatkajaa Tim Sparville, kun hän aikanaan jää pois Huuhkajista. Tällä hetkellä Sparvin saappaisiin hyppääminen vaatii Lamilta aivan liian monta villasukkakerrosta.

Juha Pirinen
Vasen wingback
45 minuuttia

Slovakian Fortuna Ligassa pelaava Pirinen ei ollut syyskuussa Huuhkajien mukana, mutta nyt paikka jälleen aukesi. Alustavasti Pirinen nousi mukaan ryhmään varmasti Puola-ottelua silmällä pitäen. Kanerva halusi Piriseltä näyttöjä, mutta taso oli tällä kertaa auttamatta liian kova.

Näillä näkymin Pirinen ja syyskuussa mukana ollut Niko Hämäläinen kisaavat samasta roolista Jere Urosen takana EM-kisajoukkueeseen. Puola oli toki vastustajana todella kova, mutta näillä näytöillä ei ole kahta sanaa siitä, kumpi tällä hetkellä on lähempänä kisapaikkaa. Sen on oltava ylivoimaisesti Hämäläinen.

Lisäksi

Kuten aiemmin jo mainitsin, Suomen ensimmäinen puoliaika oli niin heikko, ettei yksikään pelaaja saanut niin sanotusti puhtaita papereita esityksestään. Toinen puoliaika oli selvästi parempi, mikä esimerkiksi nosti Nikolai Alhon osakkeita huomattavasti.

Joni Kauko pääsi myös paremmin peliin sisään toisella puoliajalla. Kaukon otteissa näkyi silti se, että mies pelaa tällä hetkellä Tanskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja vastassa oli Serie A:ssa, Valioliigassa ja Puolan Ekstraklasassa meritoituneita huippupelaajia.

Hyökkäyksestä mainittakoon se, että Joel Pohjanpalolle peli oli todella vaikea. Ensimmäisellä puoliajalla Suomi pääasiassa puolusti omaa boksiaan, ja Pohjanpalon tehtävänä oli kärkkyä nopeita positiivisia tilanteenvaihtoja. Tehtävässa oli täysin mahdotonta onnistua, vaikka ei Pohjanpalokaan parasta peliään pelannut.

Jesse Joronen päästi viisi maalia, joista ehkä jokunen olisi ollut huipputorjunnalla otettavissa, mutta ei häntä voi takaiskuista millään syyttää. Jorosen kohdalla tilanne on vaikea. Lukas Hradecky on itseoikeutettu ykkösvahti, ja sen muuttamiseksi pitäisi tapahtua todella paljon.

Puola-peli oli ja meni. Seuraavaksi Suomi kohtaa sunnuntaina Nations Leaguen ottelussa Bulgarian kotikentällään Olympiastadionilla. Kuten Kanerva jo lupaili, silloin nähdään hyvin erilainen Huuhkajat.

Ykköskorin pelaajat nousevat avaukseen ja pelillinen laatu tulee nousemaan kertaheitolla. Vastassa on myös huomattavasti Puolaa heikompi joukkue. Näin ollen Puola-harjoituspelin antia on turha korostaa liikaa. Sen tosiasian Puola-peli kuitenkin osoitti, ettei Huuhkajilla ole varaa avainpelaajien poissaoloihin EM-kisoissa, muuten kyyti on kylmää.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.