TOP 10: Nämä tähtipelaajat ovat yhä ilman seuraa – vedonlyöntiskandaalissa rypenyt entinen Liverpool-hyökkääjä saisi vihdoin pelata

© Kuva: Getty Images

Euroopan TOP 5 -sarjoissa siirtoikkuna on jo mennyt kesän osalta kiinni. Erinomaisia huippupelaajia on kuitenkin vielä tarjolla vapaina agentteina. Listasimme Transfermarkt-sivuston markkina-arvojen pohjalta arvokkaimmat vapaat pelaajat.

10. Oumar Niasse, kh, 3,2M €
Evertonia vielä viime kaudella edustanut Niasse, 30, on tehnyt Valioliigassa 12 maalia 65 pelaamassaan ottelussa. Niasse on edustanut urallaan Evertonin lisäksi muun muassa Cardiffia, Hullia, Moskovan Lokomotivia sekä norjalaista Brannia. Viime kaudella vastuuta tuli Evertonin paidassa vain kolmessa valioliigaottelussa yhteensä 19 minuuttia

9. Kevin Stewart, pkk, 3,5M €
Stewart, 27, on listauksen nuorin pelaaja. Hullia kaudesta 2017-18 edustanut Stewart jäi ilman jatkosopimuksta viime kauden päätteeksi, vaikka vastuuta tuli suhteellisen runsaasti Mestaruussarjassa. Hull tosin putosi kauden päätteeksi Ykkösliigaan, joten Stewart etsinee tällä hetkellä uutta seuraa korkeammalta sarjatasolta. Stewart on Tottenhamin akatemian kasvatti.

8. Mario Mandzukic, kh, 4M €
Muun muassa Bayern Münchenia, Atlético Madridia sekä Juventusta urallaan edustanut Mandzukic on tällä hetkellä ilman seuraa. Viimeisin työpesti oli Qatarissa, jossa kroaatti pelasi Al-Duhailin riveissä. Qatarin pääsarjassa tilille tuli viisi ottelua ilman tehomerkintöjä. Ikää on mittarissa 34 vuotta, joten Mandzukicille luulisi löytyvän vielä ottajia.

7. Kwadwo Asamoah, vkk, 4M €
Viime kaudella Internazionalessa vähäiselle vastuulle muun muassa loukkaantumisten takia jäänyt Asamoah, 31, etsii parhaillaan uutta työnantajaa. Asamoah on pelannut Serie A:ssa 270 ottelua, joissa on syntyny 12 maalia. Mies on pitkällä urallaan ehtinyt edustaa Interin lisäksi muun muassa Juventusta, Udinesea sekä Torinoa.

6. Daryl Janmaat, op, 4M €
Viime kaudella 31-vuotias Janmaat pelasi Valioliigasta pudonneessa Watfordissa. Kausi kuitenkin meni pipariksi polvivamman takia, ja laitapuolustaja kuntoutuu edelleen vammastaan. Pitkän toipumisjakson jälkeen kokeneelle puolustajalle varmasti löytyy käyttöä. Janmaat on pelannut Valioliigassa Watfordin lisäksi Newcastlessa, ja tilille on kertynyt yhteensä 145 ottelua. Janmaatilta löytyy myös 34 ottelua Hollannin A-maajoukkueessa.

5. Fabio Borini, lh, 4M €
Chelsean akatemiasta ponnistanut Borini, 29, on kiertänyt urallaan useamman seuran. Nuorena Bolognasta Lontooseen muuttanut hyökkäyspään pelaaja on edustanut urallaan muun muassa Liverpoolia, Sunderlandia, AC Milania ja viimeisimpänä Hellas Veronaa. Viime kaudella Borini teki Serie A:ssa kolme maalia pelaamassaan 16 ottelussa. Jotain Borinin urasta kertoo myös se, että mies on pelannut urallaan kaikkia pelipaikkoja paitsi keskuspuolustajaa.

4. Alexandre Pato, kh, 4,8M €
Reissumiehen maineessa viime vuosina ollut 31-vuotias brassihyökkääjä pelasi viime kaudella Brasilian Serie A:ssa São Paulossa. Uransa pisimmän pätkän Pato vietti AC Milanissa, jossa hän teki 63 maalia 150 ottelussa.

3. Jack Wilshere, kk, 4,8M €
Arsenalin kasvatti jäi viime kaudella vähäiselle vastuulle West Hamissa ja sopimus lopulta purettiin. Wilshere, 28, kertoi olleensa pettynyt saamaansa rooliin David Moyesin alaisuudessa. Huhujen mukaan Wilshere on käynyt jo keskusteluja skotlantilaisen Rangersin kanssa sopimuksesta. Wilshere on kärsinyt urallaan lukuisista loukkaantumisista, mutta miehen omien sanojen mukaan hän oli viime kaudella pääosin täydessä pelikunnossa, mutta vastuuta ei vain tullut.

2. Ezequiel Garay, kp, 4,8M €
Kokenut toppari on tahkonnut La Ligassa kunnioitettavat 201 ottelua urallaan. Viime kausi meni lopulta loukkaantumisen takia pilalle, mutta ennen sitä vastuuta tuli Valencian alakerrassa runsaasti. Garay, 34, on varmasti ensimmäisenä vaihtoehtona monella La Liga -seuralla, jos joukkueessa tulee loukkaantumisia toppariosastolle. Komealla urallaan Garay on edustanut Valencian lisäksi muun muassa Real Madridia, Pietarin Zenitiä sekä Benficaa.

1. Daniel Sturridge, kh, 8M €
Ylivoimaisesti arvokkain vapaa pelaaja on urallaan muun muassa Liverpoolia, Chelseaa sekä Manchester Cityä edustanut Daniel Sturridge. 31-vuotias hyökkääjä pelasi viime kaudella Turkin Superliigassa, Trabzonsporissa, jossa tilille tuli lopulta 11 pelissä neljä maalia. Sturridge on tehnyt urallaan Valioliigassa 77 maalia.

Sturridgen ura koki kovan kolauksen viime vuonna, kun Englannin jalkapalloliitto (FA) määräsi hänet aluksi kuuden viikon pelikieltoon vedonlyöntisääntöjen rikkomisesta. Lopulta pelikieltoa pidennettiin neljään kuukauteen. Pelikiellon lisäksi Sturridge joutui maksamaan 75 000 punnan sakot. FA katsoi Sturridgen antaneen sisäpiiritietoa veljelleen mahdollisesta siirrostaan Sevillaan vuonna 2018. Lopulta Trabzonspor purki Sturridgen sopimuksen pelikiellon astuttua lopullisesti voimaan, ja kansainvälinen pelikielto tuli päätökseensä viime kesäkuussa. Sturridge ei koskaan lopulta siirtynyt Sevillaan.

Maininnat

Kymmenen kärjen takaa löytyy vielä mielenkiintoisia pelimiehiä. Yksi heistä on viime kaudella Bresciaa edustanut 30-vuotias hyökkääjä Mario Balotelli. Brescia putosi viime kauden päätteeksi Serie B:hen, ja seuralla ja Balotellilla meni koronan aikana sukset sen verran pahasti ristiin, ettei jatko seurassa ollut enää mahdollinen.

Muita tunnettuja vapaita agentteja ovat muun muassa Antonio Valencia, Shinji Kagawa sekä Samir Nasri. Suomalaisista pelaajista ilman sopimusta ovat muun muassa Huuhkajien mukana lokakuun otteluissa ollut maalivahti Niki Mäenpää sekä Inter-ikoni Mika Ojala.