Vaikka Suomen upea 2-0-vierasvoitto maailmanmestari Ranskasta tulikin ”vain” ystävyysottelussa, on tuloksella merkitystä muullekin kuin vain Suomen kunnialle, arvostukselle ja itseluottamukselle. Harjoituspelien tulokset kun vaikuttavat myös maarankingiin, jonka mukaan jaetaan arvontakorit vuoden 2022 MM-kisojen karsintojen arvontaan.

MM-karsinnat ovat alkaneet jo Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Euroopassa karsintoja pelataan vuoden 2021 ajan, alkaen maaliskuussa. Kymmenen kisapaikkaa menee lohkovoittajille vuoden 2021 loppuun mennessä ja loput kolme pilettiä jaetaan kevään 2022 playoff-vaiheessa.

Euroopan MM-karsintalohkot arvotaan 7. joulukuuta Sveitsin Zürichissä. Korijako puolestaan suoritetaan FIFA:n rankingin pohjalta, ja siinä Suomi on edelleen erittäin mielenkiintoisessa tilanteessa. Ranking-lista julkaistaan virallisesti 26. marraskuuta, mutta käytännössä järjestys selviää jo tulevan viikon sisällä.

Rankingin laskutapaa muutettiin vuonna 2018 sikäli, että harjoitusotteluiden merkitys on hieman aiempaa pienempi, mutta yhtä kaikki nekin vaikuttavat ranking-pisteisiin edelleen, joskin hieman Nations League-pelejä ja paljonkin lopputurnausotteluita vähemmän.

Arvontojen korijako lyödään lukkoon Nations Leaguen lohkovaiheen päätyttyä, eli toisin sanoen ensi viikon keskiviikkoiltana. Ennen tulevia Bulgaria- ja Wales-otteluita Suomi on neloskorin kärjessä ja ainoa maa, joka voi ylipäätään vielä neloskorista kolmoskoriin loikata. Eroa kolmoskorin viimeiseen maahan Kreikkaan on kutkuttavasti vain piste, mutta jollain tapaa iskuetäisyydellä on myös Bosnia ja Hertsegovina.

Mikäli Suomi siis hakee Bulgariasta ja Walesista hyvät tulokset tai jopa kaksi voittoa, voi se ohittaa jommankumman edelläolevista maista ja nousta arvontojen kolmoskoriin. Riippuen tietysti muidenkin tuloksista. Kreikka kohtaa vielä vieraissa Moldovan ja kotonaan Slovenian, ja Bosnia ja Hertsegovina puolestaan vieraissa Hollannin ja kotonaan Italian.

We Global Football

@We_Global
NEW: AS IT STANDS UEFA World Cup Qualifying Pots. Teams in Green are locked into their pots.

Pot 2/3 is going to be a wild ride over the next week.

Korijaon merkitystä ei voi täysin väheksyä, sillä jos Suomi nousee kolmoskoriin, olisi neloskorista vastaan tarjolla kenties vaikkapa Luxemburgin kaltainen lilliputtimaa. Kolmoskorissa ovat puolestaan esimerkiksi Islanti, Romania ja huipputasokkaiden nuorten tähtiensä avulla kovaa nousua tekevä Norja.

Kolmoskorin kaikki maat ovat kuitenkin vielä teoriassa täysin auki, siinä missä kaikissa muissa koreissa on jo joitain maita varmuudella selvillä (twiitin kuvassa vihreällä merkityt). Ykköskorissa ovat varmasti Belgia, Ranska, Englanti, Portugali, Espanja ja Kroatia sekä todennäköisesti myös Tanska, Italia ja Saksa. Hollanti kamppailee ykköskorin paikasta Sveitsin ja Puolan kanssa.

[readmore from=Huuhkajat]

MM-kisoihin selviytyvät suoraan kymmenen Euroopan lohkovoittajaa. Kymmenen lohkokakkosta pääsee tavoittelemaan kisapaikkaa jatkokarsinnassa, johon tulee mukaan myös kaksi parasta Nations Leaguen lohkonsa voittajaa, joilla ei kisa- tai jatkopaikkaa varsinaisten MM-karsintojen kautta lohkea.

MM-kisat pelataan Qatarissa 21.11.-18.12.2022.