Naisten A-maajoukkueessa joulukuun alussa ikimuistoisen debyytin tehnyt Amanda Rantanen nosti kertaheitolla statustaan PK-35:n ja Kansallisen liigan tähtipelaajasta jopa kansainväliseen tähtiluokkaan, kun hänen kasvoillaan Skotlannin verkkoon lisäajalla tekemä voittomaali nousi hitiksi ulkomaita myöten. Maalista kirjoitti muun muassa espanjalainen urheilujätti Marca. Rantasen 1-0-maali vei Helmarit jo aivan EM-kisojen kynnykselle.

Hetken aikaa koko suomalainen jalkapalloyhteisö puhui vain Rantasen ”naamamaalista”. Sankariteko ei ole vaipunut unholaan joulun lähestyessäkään, sillä torstaina Helsingin urheilutoimittajat palkitsi Rantasen ”Vuoden urheiluteosta” (lue lisää).

– Muistan sen fiiliksen, kun pallo osui naamaani. Sitten näin maalin ja maalissa pallon. Kaikki se jännitys ja ilo purkautuivat yhtä aikaa. Se oli hieno hetki, vaikka nenästä tuli verta ja vähän sattui, Rantanen kertasi Urheilutoimittajain liiton uutisessa.

Naamamaali sai torstaina myös harvinaisempaa kunniaa, sillä Kotimaisten kielten keskus KOTUS valitsi naamamaalin myös joulukuun ”Kuukauden sanaksi”.

Kuukauden sana joulukuussa 2020 on #naamamaali. Amanda Rantanen teki joulukuun alussa erikoisen maalin ottelussa Skotlantia vastaan: hän laukaisi kohti maalivahtia, josta pallo kimposi Rantasen kasvojen kautta maaliin. kotus.fi/nyt/kuukauden_… #kuukaudensana @HelmaritFI
kotus.fi

Kuukauden sana joulukuussa 2020 on naamamaali

Jumalan kädestä Jumalan nenään.

– Naamamaalin tekijän mukaan hänen kyyneleensä olivat onnen kyyneliä, vaikka osuma naamaan tekikin kipeää. Maajoukkuedebytantti Rantanen kertoi saaneensa katsojilta liikuttunutta ja riemastunutta palautetta – ja kuittailua nenämaalista, tiedotteessa kuvaillaan.

Kotus antaa lisäksi kunniamaininnan ”Jumalan nenä” -lisänimelle, joka on ollut leikillinen viittaus marraskuun lopussa edesmenneen Diego Maradonan legendaariseen ”Jumalan käteen”.