Helmarit voitti tiistaina Skotlannin vieraskentällä 1-0 ja varmisti siten vähintään paikkansa EM-jatkokarsinnassa. Ottelun ainoa maali nähtiin vasta 95. minuutilla pelin viimeisestä tilanteesta.

Scotland National Team

@ScotlandNT
Your Scotland team taking on Finland at Easter Road this evening.

Kick-off is 7.30pm – you can watch live on @BBCAlba.

#SCOFIN | #SWNT

Helmarit

@HelmaritFI
𝐀𝐯𝐚𝐮𝐬𝐤𝐨𝐤𝐨𝐨𝐧𝐩𝐚𝐧𝐨 I EM-karsintaottelu: Skotlanti - Suomi 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿🆚🇫🇮 I Mitä mieltä olet, kommentoi alle! 💬👇

Päävalmentaja Anna Signeul on nimennyt avauksensa klo 21.30 alkavaan otteluun.

#AnnaÄänesi ja katso suorana Yle TV2:ssa!

#Helmarit #SCOFIN #WEURO2022

Suomi aloitti ottelun vahvasti ja oli tehdä maalin jo ensimmäisellä minuutilla. Helmarit riisti pallon keskikentällä ja lähti nopeaan hyökkäykseen, jonka päätteeksi Linda Sällström lähetti vaarallisen keskityksen maalille, mutta syöttö ei aivan löytänyt perille.

Avausjakson edetessä hallinta siirtyi hiljalleen Skotlannille, mutta ei kotijoukkuekaan huipputonteilla juhlinut. Vajaan vartin kohdalla Skotlanti rummutti kulmapotkuja Helmarien maalille, mutta Suomi sinnitteli ja kesti paineen.

Tauon kynnyksellä kummankin joukkueen pelaajaa muistettiin varoituksella, kun ensin keltaista katseli Suomen Ria Öling ja hetkeä myöhemmin Skotlannin Kim Little.

Toisella jaksolla jatkettiin siitä, mihin ensimmäisellä jäätiin. Suomi otti vastaan, mutta pystyi pitämään Skotlannin pääosin mallikkaasti kurissa. Helmarien onneksi kotijoukkue myös tuhri pari isoa paikkaa.

Kaikesta paistoi, että tasatilanne kelpasi Suomelle paremmin kuin Skotlannille. Helmarit piti riskitason todella matalalla koko jälkimmäisen puolikkaan ajan. Ajoittain kaikki Suomen pelaajat olivat korkeintaan 30 metrin päässä omasta maalista. Hyökkäämään lähdettiin erikoistilanteita lukuun ottamatta vain parin pelaajan voimin.

Viimeisillä minuuteilla Skotlanti puski raivokkaasti päälle, mutta Suomen puolustus heittäytyi uhrautuvaisesti usean vedon tielle ja piti oman maalinsa puhtaana.

Suomen puolustustaistelu tuotti tulosta viimeisellä mahdollisella hetkellä, kun juuri kentälle tullut maajoukkuedebytantti Amanda Rantanen karkasi pelin viimeisellä minuutilla läpiajoon. Skotlannin maalivahti Lee Alexander torjui Rantasen laukauksen, mutta pallo kimposi torjunnasta Rantasen naamaan ja pomppi siitä maaliin. Ottelu vihellettiin päättyneeksi heti maalin jälkeen.

Helmarit

@HelmaritFI
MIKÄ LOPPU! 🙌

Juuri kentälle tullut A-maajoukkuedebytantti Amanda Rantanen karkaa läpiajoon ja viimeistelee voittomaalin lisäajalla!

OI SUOMI ON! 🇫🇮 #Helmarit #SCOFIN

Helmarit nousi voiton myötä takaisin lohkokärkeen ja varmisti samalla paikan vähintään EM-jatkokarsinnassa. Suomen perässä on Portugali, joka on sen kanssa tasapisteissä. Kolmantena majaileva Skotlanti on seitsemän pistettä perässä kärkikaksikkoa, kun kaksi kierrosta on pelaamatta, joten sen kisahaaveet on nyt haudattu.

Lohkon loppuasetelmat varmistuvat helmikuussa, jolloin Suomi kohtaa vielä Portugalin ja Kyproksen.

Yhdeksästä karsintalohkosta suoraan lopputurnaukseen pääsevät kaikki lohkovoittajat sekä kolme parasta lohkokakkosta. Kuusi muuta lohkokakkosta pelaavat lopuista kolmesta kisapaikasta huhtikuussa pelattavissa kaksiosaisissa playoff-pareissa.