Palloliiton hallitus kertoi maanantai-iltana päätöksestään hylätä HIFK Soccer rf:n hakemus siirtää kilpatoiminta HIFK Fotboll Ab:ltä rf:n alle. Liigalisenssiin sillä voi olla merkitystä, mutta lisenssien kohtalosta päätetään vasta myöhemmin.

Käytännössä Palloliiton hallituksen päätös tarkoittaa sitä, ettei HIFK onnistunut siirtämään kilpatoimintaa Ab:ltä rf:n alle. HIFK Fotboll Ab:n pääomistaja on kiinalainen Lucas Jin Chang. HIFK katsoi, että Chang olisi rikkonut lisenssimääräystä, kun hän ei maksanut seuralle luvattuja investointeja.

– Mitään sellaista lisenssimenettelyyn liittyvää virhettä ei ole ollut, Palloliitton lakimies ja kilpailutoiminnan johtaja Pekka Soini totesi puhelimitse SuomiFutis-sivustolle.

HIFK Soccer rf:n hallituksen puheenjohtaja Christoffer Perret kertoi aiemmin, että seuralla olisi ollut Changin kanssa sijoitussopimus, jonka mukaan Changin piti investoida seuraan 1,75 miljoonaa euroa. Tätä investointia ei ole ainakaan kokonaisuudessaan maksettu HIFK:lle. Palloliitto ei silti pitänyt HIFK:n ja Changin välistä sijoitussopimusta vielä riittävänä, jotta lisenssimääräystä olisi rikottu.

Oliko tämä investointiraha, jota ei ikinä tullut, se, mitä HIFK esitti rikkomuksena?

– Kyllä, tai joku tämän tyyppinen heidän sisäinen kysymys, Soini vastasi.

HIFK:lla on mahdollisuus vielä valittaa Palloliiton hallituksen päätöksestä, jos se katsoo sen aiheelliseksi.

– Kaikista Palloliiton hallituksen päätöksistä voi valittaa Urheilun oikeusturvalautakuntaan, Soini kertoi.

”Se oli tietysti pettymys”

HIFK Soccer rf:n hallituksen puheenjohtaja Christoffer Perret myönsi Palloliiton hallituksen päätöksen olleen pettymys. Joka tapauksessa kilpailutoiminta on siirtymässä ensi vuonna Ab:lta yhdistykselle.

– Se (Palloliiton hallituksen päätös) oli tietysti pettymys, mutta ei se kuitenkaan vaikuta. Nyt oli kyse siitä, että siirtyykö se (kilpailutoiminta Ab:lta rf:lle) ennenaikaisesti vai vasta maaliskuussa, Perret kertoi SuomiFutis-sivustolle ja totesi samalla lisenssimenettelyn jatkuvan normaalisti.

[readmore from=hifk]

Perret ei lähtenyt kommentoimaan sitä, hakeeko IFK nyt Ab:n vai rf:n nimissä Veikkausliigan lisenssiä. Molemmat hakemukset on kuitenkin jätetty.

– Molemmat ovat sisällä. Se varmaan selkiytynee tänään. En halua sitä sen enempää nyt kommentoida.

– Halusimme sillä Palloliiton hakemuksella saada vähän selkeyttä tilanteeseen, että Palloliitto olisi purkanut sen, niin olisi ollut yksinkertaisempaa. Prosessi jatkuu, Perret kertoi ja lupasi, että HIFK tiedottaa asiasta vielä myöhemmin tiistain aikana.

HIFK tiedottikin asiasta pian tämän artikkelin julkaisun jälkeen. Tiedotteen voit lukea täältä.

– Oletamme, että HIFK:lle myönnetään Veikkausliiga-lisenssi, tiedotteessa todetaan.

Liigalisenssit ehkä ennen joulua

Veikkausliigan lisenssien kohtalo on yhä auki. Lisenssit jaetaan aina kausi kerrallaan, joten HIFK Fotboll Ab:lla ei ole mitään voimassa olevaa liigastatusta tällä hetkellä.

– Lisenssit menevät pois voimasta, kun jalkapallokausi päättyy. Sen jälkeen lisenssiä pitää hakea aina uudestaan, Palloliiton seuralisenssipäällikkö Mikko Aitkoski avasi SuomiFutis-sivustolle.

Palloliiton hallituksen tuore päätös ei suoranaisesti vaikuta liigalisenssin saamiseen. On kuitenkin selvää, että tilanne menee hyvin monimutkaiseksi. Esimerkiksi, jos Palloliiton lisenssikomitea päättäisi antaa lisenssin HIFK Fotboll Ab:lle, liigapaikka käytännössä menisi silloin pääomistaja Changille, jonka kanssa HIFK ei halunnut jatkaa yhteistyötä.

Toisaalta voiko lisenssikomitea edes käytännössä enää antaa lisenssiä HIFK Soccer rf:lle, jos Palloliiton hallituskaan ei myöntänyt kilpailutoiminnan siirtoa Ab:lta rf:lle? Perret toisaalta totesi, että kilpailutoiminta olisi siirtymässä yhdistykselle joka tapauksessa.

Aitkoski ei halunnut kommentoida yksittäisten seurojen tilannetta tässä vaiheessa, koska lisenssien arviointi on yhä kesken.

– Kaikki käsittelyt ovat kesken, enkä saa, enkä voi kommentoida keskeneräisiä asioita.

Lisenssien osalta päätöksiä voidaan odottaa ennen joulua.

– Olemme aikataulusta jäljessä pariin viime vuoteen verrattuna, mutta se ei johdu tästä asiasta (HIFK:n lisenssiasiasta), vaan tästä koronasta.

– Toivottavasti ennen joulua, mutta ei ainakaan huomenna, Aitkoski avasi lisenssipäätösten aikataulua.

LUE MYÖS:

Muokattu 15.12. klo 11.32: Lisätty HIFK:n tiedote aiheesta mukaan juttuun linkkinä.