Ruotsin pääsarjan Allsvenskanin kausi 2020 pelattiin valmiiksi eilen sunnuntaina, Suomen itsenäisyyspäivänä. Mestaruuden voitti ylivoimaiseen tapaan Malmö FF, joka teki eroa sarjan kakkoseen Elfsborgiin yhdeksän pistettä. Ruotsinmestaruus on Malmölle seurahistorian 21:s, ja Allsvenskanin voitto 24:s. Epäsuhta selittyy sillä, että vuosina 1982-1992 mestaruus ratkaistiin kauden päätteeksi pelatuilla playoffeilla.

Hopeaa sai Elfsborg ja pronssia Häcken, joten myös suomalaispelaajien joukkueet lunastivat paikkoja ensi kauden eurokentille – tässä tapauksessa uuden Konferenssi-liigan karsintoihin. Elfsborgissa pelaa Huuhkajien toppari Leo Väisänen ja Häckenissä tämän virkaveli Joona Toivio sekä syksyllä polveaan loukannut Jasse Tuominen. Kaikkien kolmen sopimukset kattavat myös ensi kauden.

Neljäs paikka eurokentille ratkaistaan vasta ensi keväänä pelattavassa Ruotsin Cupissa. Mikäli cupin voittaa joku kolmikosta Malmö, Elfsborg tai Häcken, menee europaikka Allsvenskanin neljänneksi sijoittuneelle Djurgårdenille. Huuhkajien keskikenttäpelaaja Rasmus Schüller on huhujen mukaan lähellä siirtoa Djurgårdeniin.

Sarjasta putosivat suoraan Helsingborgs IF ja Falkenbergs FF. Kalmar FF joutuu karsintoihin, joissa se kohtaa toisen sarjatason Superettanin kolmosen Jönköpings Södran. Suoraan Allsvenskaniin nousivat Halmstad ja Degerfors. Vuonna 1907 perustettu Degerfors palaa pääsarjatasolle ensi kerran sitten vuoden 1997.

Joona Toiviolle ja Leo Väisäselle rajatonta luottoa

Allsvenskanin suomalaispelaajista suuriin onnistujiin lukeutuu ilman muuta Joona Toivio, joka oli todellinen teräsmies. Toivio pelasi alusta loppuun Häckenin kaikki 30 sarjaottelua sekä kauden 2019-2020 cupin kaikki tämän vuoden puolella pelatut neljä ottelua. Tilastoihin 32-vuotiaalle Toiviolle merkittiin yksi maali ja yksi varoitus.

Toivion ohella sarjan kenttäpelaajista ainoastaan Siriuksen Axel Björnström pelasi sarjassa täydet 2 700 peliminuuttia. Maalivahdeista samaan saavutukseen pystyi kolme pelaajaa.

Huuhkajien EM-karsinta- ja Nations League -menestyksessä suurta roolia näytellut Jasse Tuominen ehti pelata 15 sarjapeliä debyyttikaudellaan Ruotsissa ennen kuin polvivamma pakotti hänet pitkiksi ajoiksi kentän laidalle. Tuominen ehti tehdä ennen loukkaantumistaan sarjapeleissä yhden maalin ja alustaa kaksi osumaa.

Tuomisen tavoin täksi kaudeksi Ruotsiin siirtynyt Leo Väisänen pelasi debyyttikaudellaan 26 sarjaottelua. Väliin jäi yksi ottelu pelikiellon takia ja kolme viimeistä sarjapeliä marraskuun maaottelussa Ranskaa vastaan murtuneen jalan takia. Ennen loukkaantumistaan Väisänen oli Elfsborgin avauksessa aina käytettävissä ollessaan, ja pelasi yhtä ottelua vaille kaikissa näissä peleissä myös täydet minuutit. Väisäsen tilastoihin kirjattiin yksi maalisyöttö ja peräti seitsemän varoitusta.

Saku Eriksson noussut Ruotsissa parrasvaloihin

Kenties vähän suurelta yleisöltä piilossa hienon kauden pelasi myös suomalaismaalivahti Carljohan Eriksson, joka tunnetaan hyvin lempinimellä ”Saku”. 25-vuotias Eriksson pelasi 22 ottelua, joissa pallo meni selän taakse 34 kertaa. Nollapelejä Eriksson pelasi neljä.

HJK-kasvatti Eriksson oli nostamassa Mjällbyä viime kaudella Allsvenskaniin, ja hyvä meno jatkui tälläkin kaudella. Erikssonin sopimus kattaa myös ensi kauden. Mjällby sijoittui sarjanousijana Allsvenskanissa viidenneksi, sijoituksen ollessa koko seurahistorian paras. Kausi päättyi viiden ottelun voittoputkeen, eikä eroa Häckeniin jäänyt lopulta kuin kaksi pistettä.

Allsvenskanin kolmas Suomen maajoukkuepuolustaja Albin Granlund pelasi Örebron joukkueessa 22 ottelussa kaikkiaan 1 814 peliminuuttia. Granlund antoi kauden aikana yhden maaliin johtaneen syötön ja otti viisi varoitusta. Laitapuolustaja on pelannut Örebrossa ja Allsvenskanissa nyt kolme kautta, mutta kaudesta 2021 hänellä ei ole vielä sopimusta.

Saman seuran Rasmus Karjalainen on Allsvenskanin tuorein suomalaiskasvo, sillä hän siirtyi Örebroon elokuussa vuoden lainalla hollantilaisesta Fortuna Sittardista. Karjalaisen lainapesti ulottuu ensi heinäkuun loppuun. Kärkimies pelasi 13 ottelussa yhteensä 572 minuuttia ollen Örebron avauskokoonpanossa viisi kertaa. Maaleja Karjalainen teki neljä ja syötti yhden. Örebro sijoittui sarjassa seitsemänneksi.

21-vuotias Saku Ylätupa pelasi alkukauden aikana seitsemän ottelua Tukholman AIK:ssa ilman tehomerkintöjä. Heinäkuun puolivälissä suomalaislaituri putosi pelaavasta kokoonpanosta ja syyskuussa hänet lainattiin loppukauden ajaksi Veikkausliigan IFK Mariehamniin.

Myöskään Suomessa Ylätupa ei saanut kahdeksan ottelun aikana maali- tai syöttömerkintöjä. Kausi oli kokonaisuudessaan siis vaikea, mutta ainakin tämänhetkisen tiedon valossa Ylätupa palaa nyt AIK:n joukkueeseen, jonka kanssa hänellä on sopimusta vielä kaksi vuotta jäljellä.

Kauden suomalaisyllättäjä oli puolestaan Pikkuhuuhkajiin syksyllä noussut Robin Tihi. Ruotsissa syntynyt marokkolaisen isän ja suomalaisen äidin poika pääsi yllättäen pelaamaan AIK:n joukkueessa kolmetoista Allsvenskan-ottelua ja tuuletti avausmaaliaan heti debyytissään kauden avauskierroksella.

[readmore from=Suomalaiset-ulkomailla]

Juha Malinen kutsui Tihin Suomen U21-maajoukkuepaitaan syksyn ajaksi, mutta Tihi voi yhä valita A-maajoukkue-edustuksensa ainakin teoriassa Suomen, Ruotsin ja Marokon väliltä. Robin Tihin sopimus AIK:n kanssa jatkuu vielä kolme vuotta. AIK oli tällä kaudella Allsvenskanin yhdeksäs.

Allsvenskanin maalikuningas oli 28-vuotias Christoffer Nyman, joka teki Norrköpingille 18 maalia.

Tilastojen ja sopimustilanteiden lähteinä on käytetty Transfermarkt-sivustoa.