Näkökulma: Miksi neljäs erotuomari ei voi sanoa ”tuo musta pelaaja”?

© Kuva: Getty Images

Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon mahdollisesti viimeinen kohtaaminen kentällä. 16-vuotiaan Youssoufa Moukokon pelaaminen Mestarien liigassa historian nuorimpana pelaajana. Manchester Unitedin pullahtaminen ulos pudotuspeleistä lohkovaiheen hyvästä startista huolimatta.

Näin hienoja tapahtumia tarjosi tiistain Mestarien liiga -kierros, mutta siitä huolimatta kaikista suurin puheenaihe on jo 14 minuutin jälkeen keskeytetty PSG-Basaksehir -ottelu, jossa ei ehditty nähdä ennen keskeytystä maalin maalia.

Syy keskeytykseen on rasismissa. Vitsauksessa, joka on piinannut kansainvälistä jalkapalloilua vuosia, ja jota vastaan UEFA pyrkii sinnikkäästi kamppailemaan. UEFA julkaisi rasisminvastaisen julkilausumansa vuonna 2013, on esitellyt ”No to Racism” -tekstejä näkyvästi kentän laidoilla, mainosspoteissa, hihanauhoissa ja viireissä sekä tehnyt tiivistä yhteistyötä vuonna 1999 perustetun FARE-verkoston (Football Against Racism in Europe) kanssa.

Sen jälkeen, kun UEFA kovensi otteitaan rasismia vastaan vuonna 2013, otteluja on keskeytetty hetkellisesti tai pysyvästi, seuroille on määrätty osoittaisia katsomoporttikieltoja ja pelaajille monen ottelun pelikieltoja.

LUE MYÖS: Näkökulma: Milloin UEFA ottaa rasismin tosissaan? Tässä viisiportainen asteikko vakavan ongelman ratkaisemiseksi

Uutta tiistain ottelukeskeytyksessä oli kuitenkin se, ettei sitä aiheuttanut katsomokäyttäytyminen, sillä olihan Parc des Princes tyhjillään koronapandemian vuoksi. Myöskään pelaajilta ei rasistisia huutoja kuultu, vaan keskeytykseen johti neljännen erotuomarin, 43-vuotiaan Sebastian Coltescun rasistiseksi tulkittu sanavalinta.

Mikäs sen huolestuttavampaa olisikaan? Jos kenttien ulkopuolella kansalaiset haluavat luottaa poliisiin ja juristeihin oikeutta saadakseen, on kentillä sama tehtävä erotuomareilla. Koko tuomariston pitää pystyä käsittelemään joukkueita ja pelaajia absoluuttisen puolueettomasti, ja jokainen pelaaja ja toimihenkilö ansaitsee kunnioittavan kohtelun.

– Mahdollisiin rangaistuksiin sisältyy erotuomarien rohkaiseminen pysäyttämään, keskeyttämään tai jopa tuomitsemaan pelin päättyneeksi, jos siinä tapahtuu rasistisia välikohtauksia, UEFA:n seitsemän vuoden takaisessa julkilausumassa todettiin.

Käsillä täysin poikkeuksellinen tilanne

Tätä ohjenuoraa on alettu noudattamaan pikkuhiljaa aiempaa tunnollisemmin, mutta tilanne oli uusi, kun rasistisesti käyttäytyikin yksi tuomareista eikä joukkueiden edustaja. Kuten PSG:n tähtipelaaja Kylian Mbappé tiettävästi toivoi, olisi kokenut päätuomari Ovidiu Hategan ehkä voinut ajaa Coltescun ulos kentältä pelin jatkamiseksi. Koska hän ei niin tehnyt, ottivat Basaksehir ja PSG ohjat omiin käsiinsä ja marssivat omin neuvoin pukukopppiin.

LUE MYÖS: Näkökulma: Futisstadioneilla jylläsi vaarallinen virus jo ennen koronaa – mitä voimme epidemiasta oppia?

Sebastian Coltescu ei tehnyt apinaääntelyitä tai herjannut suoraan ketään joukkueen jäsentä, vaan kertoi mikrofoniinsa Hateganille, ketä tämän pitäisi varoittaa.

– Musta kaveri tuolla. Käy katsomassa, kuka hän on. Tuo musta kaveri tuolla, tuolla tavalla ei voi käyttäytyä, Coltescu sanoi.

Kyseinen musta kaveri oli vierasjoukkue Basaksehirin apulaisvalmentaja, 38-vuotias Pierre Webó, joka pelasi Kamerunin paidassa kahdet MM-kisat. Webó kuuli Coltescun puheet, hiiltyi ja tivasi tältä, miksi tuomari puhui hänestä ”mustana kaverina”.

Sananvaihdon yhteydessä Coltescu puolustautui sanoen, ettei hän käyttänyt rasistista kieltä vaan hänen käyttämänsä sana ”negru” on romaniaksi täysin normaali tapa kuvailla ihmistä. Sanan rasistiset konnotaatiot kiisti myös romanialainen toimittaja Emanuel Rosu.

Todennäköisesti Pierre Webó ei osaa romaniaa, mutta sanan ”negru” hän kyllä varmasti ymmärsi. Webó pelasi uransa aikana kahdeksan kautta La Ligassa ja reilut kolme vuotta Uruguayn pääsarjassa, ja osannee hyvin espanjaa. Espanjaksi ”negro” tarkoittaa niin ikään väriä – ja myös ihonväriä – mutta sitä voidaan käyttää myös halventavasti merkityksessä ”n**keri”.

Varsinainen pihvi ei ole siinä, halusiko Coltescu käyttää tahallaan pilkkaavaa sanaa vai ei, vaan siinä, miksi hän ylipäätään turvautui ihonvärin kaltaiseen ulkoiseen aspektiin henkilöä kuvaillessaan. Ongelman puki hyvin sanoiksi Basaksehirin Valioliigastakin tuttu senegalilaishyökkääjä Demba Ba, joka säntäsi vaihtopenkiltä sivurajalle valmentajansa tueksi.

– Et ikinä sanoisi ”tuo valkoinen kaveri”, vaan sanoisit ”tuo kaveri”. Kuuntele minua. Kun puhut mustasta kaverista, miksi sinun täytyy sanoa ”tuo musta kaveri”, Demba Ba kysyi TV-kameroiden taltioitua sananvaihdon.

Tuomareita on koulutettu kutsumaan pelaajia ja toimihenkilöitä nimillä ja numeroilla. Pierre Webólla ei toki numeroa ollut ja päälläänkin hänellä oli paksu toppatakki Pariisin kylmässä illassa. Huolelliseen valmistautumiseen kuuluu silti myös asianosaisten nimien tunteminen. Jos Coltescu ei ollut tehtäviensä tasalla, eikä tunnistanut Pierre Webóa, olisi hänen täytynyt voittaa laiskuutensa, ottaa jokunen vaadittu askel ja käydä osoittamassa Webó vaihtopenkiltä.

Neljännen erotuomarin ei muutenkaan tarvitse tähystää koko aikaa kentän suuntaan, vaan valvoa tapahtumia kentän laidalla. Mestarien Liigassa VAR on tarpeen tullen apuna, jos joku silmäpari hellittääkin kenttätapahtumien seuraamisesta. Huomionarvoista on toki sekin, että tästäkään tapauksesta tuskin olisi ilman teknologiaa näin merkittävää kohua noussut. Nyt kamerat ja mikrofonit takasivat sen, ettei mikään mennyt suurelta yleisöltä ohi.

Kohtelun tulee olla yhdenvertaista kaikille osallistujille. Aivan kuten Demba Ba sanoi, on vaikea kuvitella, että Basaksehirin norjalaispelaaja Fredrik Gulbrandsenia puhuteltaisiin ”sinä valkoisena kaverina”. Puhumattakaan siitä, että joukkueen lukuisia turkkilaispelaajia eroteltaisiin ulkonäkönsä tai ihonvärinsä perusteella.

Yhtä lailla olennaista on sekin, että minun, Emanuel Rosun tai Sebastian Coltescun tehtävä tai varsinkaan oikeus ei ole määritellä sitä, millainen ilmaus on rasistista. Me kaikki olemme lähtökohtaisesti etuoikeutettuja edustaessamme valkoihoista enemmistöä. Huomattavasti suurempi painoarvo on annettava sille, miten mahdollisesti etnisen taustansa takia syrjitty vähemmistöryhmään kuuluva henkilö kulloisenkin tilanteen kokee.

Pierre Webón ja Demba Ban reaktiot paljastavat kirkkaasti, ettei tuomarin toiminta ollut heidän mielestään ok.

Eriarvoisuutta kentällä ja kentän ulkopuolella

Tummaihoisia on syrjitty, väheksitty ja halveksittu vuosisatojen ajan, eikä ongelma poistu itsestään siitä vaikenemalla. Jos jokin sana tai sanonta oli Suomessa tavallinen vielä 1970-luvulla, ei se tarkoita, että sen pitäisi olla sitä tänään.

Esimerkiksi Meksikossa aika ajoin yhä kuultu sanonta ”trabajando como negro” (merkityksessä ”tehdä töitä n**kerin lailla) ei ole tässä ajassa poliittisesti korrekti eikä millään muotoa ok. Oppirahoja makseli viime viikolla myös Manchester Unitedin Edinson Cavani, joka käytti ystävästään Instagram -postauksessaan termiä ”negro”. Cavanin aikomus ei varmasti ollut paha, mutta sanavalinnalla saattaa edesauttaa rasistisen syrjinnän jatkumista.

Orjuus on onneksi virallisesti kielletty jo kauan sitten, mutta yhä edelleen tummaihoisiin kohdistuu monitahoista syrjintää ja hyväksikäyttöä esimerkiksi työmarkkinoilla. Eriarvoisuus on pitkälti synnynnäistä, ja vain harva saa lähtökohtaisesti likimainkaan samoja mahdollisuuksia kuin valkoihoinen ikätoverinsa.

Tämän päivän huippujalkapalloilussa on valtavasti tummaihoisia pelaajia kirkkaimpienkin supertähtien joukossa, mutta montako Euroopassa työtään tekevää tummaihoista tuomaria, valmentajaa tai seurajohtajaa mieleenne juolahtaa? Tuskin montaa, vaikka epäilemättä osaavia halukkaita näihinkin tehtäviin olisi runsaasti. Yhdenvertaisuusasioissa on paljon skarpattavaa.

Karmeimpana esimerkkinä on tietysti tummaihoisiin kohdistuva poliisiväkivalta etenkin Yhdysvalloissa. Se sai aikaan Black Lives Matter -liikkeen leviämisen Atlantin molemmille puolille. Kesäkuusta lähtien Euroopassa on säännöllisesti polvistuttu ennen otteluiden alkua asian esillä pitämiseksi. Kaiken tämän luulisi pysyvän paremmin myös tuomarien mielissä.

Emanuel Rosu kertoi, että Romanian jalkapalloliitto on ilmoittanut tuoreeltaan suhtautuvansa asiaan vakavasti ja odottavansa UEFA:lta jatko-ohjeita.

Romaniassa toteutettiin jo syksyllä 2006 ”Racism breaks the Game” -kampanjaa tietoisuuden lisäämiseksi, mutta työn sarkaa on selvästi yhä jäljellä. Syksyllä 2019 ruotsalaiseen Alexander Isakiin arveltiin kohdistuneen rasistista huutelua vieraskentällä pelatussa maaottelussa Romaniaa vastaan, mutta aihetta sanktioihin ei kuitenkaan nähty.

Ovidiu Hategan puolestaan oli rasismiskandaalin polttopisteessä jo lokakuussa 2013, kun hän ei UEFA:n tuoreiden ohjeiden vastaisesti keskeyttänyt TsSKA Moskovan ja Manchester Cityn välistä Mestarien liigan ottelua, vaikka Cityn tähtipelaaja Yaya Toure valitti tälle kotiyleisön häneen kohdistamista ”apinahuudoista” (lue lisää).

43-vuotiaalla Coltesculla oli joka tapauksessa menossa uransa viimeinen kansainvälinen tuomarikausi. Nyt voidaan hyvällä syyllä olettaa, että tuo ura päättyi eilisiltana Pariisiin. Ottelua jatketaan tänään uuden tuomarinelikon voimin.

Tiistain ottelusta tuli ikävä tahra Mestarien liigan historiaan, mutta tärkeämpää on katsoa eteen- kuin taaksepäin. Rasismi vähenee vain siihen puuttumalla, ja jos tulevat tuomarisukupolvet oppivat tapauksesta jotain, kannatti se hinta maksaa.

Seuraava sukupolvi on aina voinut oppia sitä edeltäneen virheistä tai epäkohdista. Maailma on nyt tasa-arvoisempi ja oikeudenmukaisempi paikka kuin sata vuotta sitten, ja on toivottavasti myös kymmenen vuoden päästä tasa-arvoisempi ja oikeudenmukaisempi kuin nyt.

Lähteet: SportBible, Chronicle Live, AS ja UEFA:n kotisivut

LUE MYÖS: Mestarien liigassa täysi kaaos: PSG ja Başakşehir kävelivät kesken kaiken koppiin – tuomaria syytetään rasismista

LUE MYÖS: Jälkipyykki rasismin vuoksi keskeytetyn Mestarien liigan ottelun ympärillä jatkuu – jopa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan pani lusikkansa soppaan

LUE MYÖS: AS: Näin tilanne eteni: Mestarien liigassa nähtiin täysin poikkeuksellinen tapahtumaketju – pelaajat jättivät kentän rasistisen kommentin takia

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.