USA:n kovatasoisen NWSL-liigan Portland Thornsiin kaudeksi 2021 siirtynyt Natalia Kuikka vietti jalkapalloilullisesti mahtavaa vuotta 2020. Helmarien luottopuolustaja valittiin Damallsvenskanin parhaaksi puolustajaksi, Captain’s Ball -gaalassa Suomen vuoden naisjalkapalloilijaksi sekä kaupan päälle myös Guardianin listalle maailman sadan parhaan naispelaajan joukkoon.

25-vuotias Kuikka sai kuitenkin vuoden päätteeksi ikäviä uutisia. Seura, jossa Kuikka voitti tänä vuonna Ruotsin-mestaruuden, Kopparbergs/Göteborg FC, ilmoitti nimittäin tiistaina lakkauttavansa naisten edustusjoukkueensa.

Kuikka otti uutisen raskaasti ja jakoi pettymyksensä Twitterissä.

– Olen järkyttynyt. Entisiltä joukkuetovereiltani vietiin elinkeino hetkessä, kaiken heidän seuralle antamansa kovan työn jälkeen. Toivon, että he kaikki päätyvät pian jonnekin, missä heitä arvostetaan sellaisina uskomattomina pelaajina, kuin he ovatkin. He ansaitsevat parempaa. Naisten jalkapalloilu ansaitsee parempaa, Kuikka kirjoitti.

Natalia Kuikka

@nataliakuikka
I am devastated. My former teammates have their livelihood taken away in an instant, and after the hard work they poured into the club. I hope they all land soon where they are valued for the incredible players that they are. They deserve better. Women's football deserves better.

Guardian sport

@guardian_sport
'It's tragic': Swedish women's champions dissolved a month after title win @SuzyWrack theguardian.com/football/2020/…

Kopparbergs/Göteborg FC:n dramaattinen päätös tuli vain reilu kuukausi sen jälkeen, kun joukkkue oli voittanut seurahistoriansa ensimmäisen ruotsinmestaruuden. Kaikki joukkueen pelaajat ovat nyt vapaita etsimään itselleen uutta seuraa.

Seuran johtokunta teki päätöksen joukkueen lakkauttamisesta 17. joulukuuta, päivä sen jälkeen, kun joukkue oli hävinnyt Manchester Citylle 0-3 Mestarien liigassa ja pudonnut jatkosta kilpailussa yhteismaalein 1-5. Seuran koko työntekijäkunnalle kerrottiin päätöksestä vasta tiistaina.

Miesten Allsvenskania pelaavasta IFK Göteborgista riippumaton Kopparbergs/Göteborg FC jatkaa edelleen juniorijoukkueidensa toimintaa alle 19-vuotiaisiin saakka. Seuran nimisponsori, laajasta siiderivalikoimastaan ja Sofiero-oluestaan tunnettu Kopparberg-panimo on kuitenkin lopettanut sijoittamisensa seuraan.

Kopparbergs/Göteborg FC perustettiin vuonna 2003. Seuran puheenjohtaja Peter Bronsmanis, joka toimii myös Kopparbergin panimon toimitusjohtajana, toivoi Göteborgs-Postenin haastattelussa, että kaupungin muiden jalkapalloseurojen – kuten IFK Göteborgin, Häckenin, ÖIS:in ja Gaisin – pitäisi nyt kantaa vastuuta naisten jalkapalloilusta.

– Minun ja johtokunnan mielestä naisten huippujoukkueen pitäminen ei ole järkevää vuonna 2021. Neljällä suurella miesten seuralla on omat naisten joukkueensa. Me teimme, mitä olimme luvanneet. Loimme paljon roolimalleja ja saimme monet tytöt aloittamaan jalkapalloilun, Bronsmanis kommentoi.

[readmore from=Kuikka-Natalia]

Bronsmanisin mukaan seura ei voinut enää kilpailla Bayern Münchenin ja Manchester Cityn kaltaisten jättiseurojen kanssa. Juuri nuo seurat pudottivat Kopparbergs/Göteborg FC:n Naisten Mestarien liigasta viimeisten kahden kauden aikana. Miesten jalkapalloilun jättiseurat ovat alkaneet satsata viime vuosina yhä enemmän myös naisjoukkueisiinsa.

– Tämä tuli salamana kirkkaalta taivaalta. Minulla ei ollut tästä aavistustakaan, eikä kellään muullakaan. Olin todella järkyttynyt, surullinen ja hämilläni. En ymmärtänyt mitään. Toivon yhä, että joku voisi tulla ja pelastaa seuran, keskikenttäpelaaja Elin Rubensson kertasi tuntojaan Fotbollskanalenille.

Kopparbergs/Göteborg FC:n lakkauttamisen myötä peräti yhdeksän maajoukkuetason pelaajaa jäi yhtäkkiä ilman työpaikkaa. Yksi heistä on Helmarien keskikenttäpelaaja Emma Koivisto.

Lähde: Guardian