The Athletic: Entinen valmentaja huomannut muutoksen Glen Kamarassa: ”Hän voisi helposti pelata jossain Englannin neljästä suurseurasta”

© Kuva: Getty Images

25-vuotiaasta Glen Kamarasta on tullut viime vuosina Suomen A-maajoukkueen ehdottomasti kantavia voimia. Keskikenttäpelaajan itseluottamus, pallovarmuus, peliäly ja tekniikka nousevat esiin kerta toisensa jälkeen, ja Kamara on ollut useissa maaotteluissa Huuhkajien parhaita pelaajia, ellei paras.

Olarin Tarmon kasvatti muutti Englantiin ollessaan 12-vuotias. Koulujoukkueesta Kamara eteni ensin Southend Unitediin, josta hän sai sopimuksen Arsenaliin ollessaan 17-vuotias. Gunnersissa ei kuitenkaan läpimurtoa tapahtunut. Nyt Kamara pelaa Skotlannin sarjakärki Rangersissa, jonne hän sai paljon puhutun huippuedullisen 50 000 punnan siirron Dundee FC:stä tammikuussa 2019 oltuaan kaudella 2017-2018 Dundeen paras pelaaja.

Kamaran siirtoa Dundee FC:hen edesauttoi toisen Arsenalin akatemian kasvatin Roarie Deaconin hankinta samaan seuraan kesällä 2017. Vauhdikas laitalinkki oli Dundeen uuden managerin Neil McCannin ensimmäinen hankinta, ja juuri Deaconin agenttitoimiston OYS Sports Managementin kautta myös Kamara siirtyi Skotlantiin.

– Kerroin heille etsiväni keskikenttäpelaajaa, ja he tarjosivat minulle Gleniä. Tein taustatyöni, mutta kovin paljon materiaalia ei ollut tarjolla. Pyysin häntä tulemaan harjoituksiimme näytille, ja tapasin hänet Dundeen lentokentällä, McCann muistelee The Athleticin artikkelissa Kamaran hankintaa.

Aivan yksinkertainen siirto ei ollut, sillä OYS:n piti taivutella Kamaraa kolmen viikon ajan Skotlantiin muuttaakseen. Kamaraa tarjottiin myös saman sarjan Heartsille, mutta Hearts empi siirtoa. McCann sen sijaan vakuuttui saman tien.

– Tiesin kymmenen minuutin treenien jälkeen, että meidän on tehtävä hänen kanssaan sopimus. Etsin pelaajaa, joka olisi tarpeeksi rohkea hakeakseen pallon maalivahdilta tai toppareilta ja rakentamaan peliä alhaalta.

– Kamara ei ole iso ja fyyinen kaveri, mutta hänet on tehty raudasta ja hän on todella vahva. Tiesin heti, että hän osasi käsitellä palloa paineen alla eikä luopuisi siitä, McCann kehui.

Kamara ei saanut Dundeen vuoden pelaaja -palkintoa omakseen, sillä seura käyttää samoja pystejä joka vuosi. Nyt suomalainen pelaa Rangersissa astetta isommissa ympyröissä, mutta Neil McCann on varma siitä, että Kamaraa odottavat vielä paljon suuremmat haasteet.

– Glen sai minulta muutaman kerran ”hiustenkuivaajakäsittelyn”, mutta teen niin vain, jos odotan pelaajalta enemmän. Hän on erityinen lahjakkuus, McCann kertoi.

– Joskus sanoin hänelle, että hän pystyy parempaan kuin mitä hän näyttää. Hän on salamannopea, mutta ei näytä sitä. Hän on pelaaja, joka ottaa ohjeet hyvin vastaan.

McCannin mielestä Kamara pelaa hieman eri tavalla Suomen maajoukkueessa kuin Rangersissa, sillä Huuhkajissa Kamaralla on enemmän vapauksia nousta. Tämä on kuitenkin muuttumassa myös Rangersissa.

– Olen huomannut Glenissä muutoksen viime kuukausina, etenkin europeleissä. Hän osallistuu pelintekoon enemmän ja nousee ylemmäs enemmän.

– Minusta Glen voisi helposti pelata jossain Englannin neljästä parhaasta joukkueesta. Se voi kuulostaa kaukaa haetulta, mutta joukkueet tarvitsevat pelaajia, jotka tunnistavat vaikeudet, käsittelevät hyvin palloa ja pelaavat yksinkertaisesti.

– Glen voi pelata, missä haluaa, mutta joskus kyse on rohkeudesta tarttua tilaisuuteen. En epäile hetkeäkään, etteivätkö hänen esityksensä Suomen maajoukkueessa ja eurokentillä ole saaneet joitain seuroja kyselemään: ”Kuka tuo poika oikein on?”

Rangersin seuraava ottelu on edessä tänään torstaina kello 19.55, kun se kohtaa Eurooppa-liigan päätöskierroksella Lech Poznanin. Voitto varmistaisi Rangersille lohkovoiton.