Cristiano Ronaldo nousi kaikkien aikojen maalintekijäksi – kuka oli hänen kanssaan ykköspaikan jakava Josef Bican?

© Kuva: Getty Images

Juventuksen tähtipelaaja Cristiano Ronaldo vietti sunnuntaina juhlavaa hetkeä, kun hän teki Sassuoloa vastaan pelaajauransa 759. maalin virallisissa otteluissa. Maali nosti Cristiano Ronaldon monien lähteiden mukaan kaikkien aikojen maalitilaston ykköspaikalle. Tässä vaiheessa ykköspaikka on tosin vielä jaettu vuonna 2001 kuolleen Josef Bicanin kanssa.

Kuka sitten oikein oli Josef Bican? Kaikki jalkapallon ystävät tietävät PelénDiego Maradonan, Alfredo Di StefanonFerenc Puskasin ja Johann Cruyffin, mutta Bican lienee monelle tuntemattomampi suuruus.

Josef Bican oli itävaltalais-tsekkiläinen hyökkääjä, joka syntyi Wienissä vuonna 1913. Hänen perheensä oli alun perin Prahasta. Bican koki läheltä kaksi eri maailmansotaa. Hänen isänsä taisteli ensimmäisessä maailmansodassa, ja toinen maailmansota pani Bicanin pelaajauran pakolliselle tauolle.

Bican varttui köyhissä oloissa siirtolaiskaupunginosassa, ja hän pelasikin usein ilman kenkiä, koska perheellä ei ollut jalkineisiin varaa. Bican itse laski maalimääräkseen paljon enemmän kuin edellä mainitut 759, tai FIFA:n tunnustamat 805 maalia, ja harmitteli sodan katkaisseen hyvän maalitehtailun. Ero tilastoissa johtuu siitä, että osa maaleista oli reservijoukkueen pelejä tai harjoituspelejä, ja tilastot vuodelta 1952 ovat puutteelliset.

– Tein koko urani aikana 5 000 maalia. Ymmärsin, että Pelé teki 1 500, jos lasketaan myös ystävyysottelut, Bican totesi Josef Pondelikin kirjoittamassa ”Bican pet Tisíc gólu”-elämänkerrassa (”Bican, 5000 maalia”).

– Lisäksi toinen maailmansota varasti minulta seitsemän hyvää vuotta, juuri kun olin parhaassa vireessäni. Kuinka monta maalia olisinkaan tehnyt noiden seitsemän vuoden aikana? Varmasti kunnioitettavan määrän.

Lempinimellä ”Pepi” tunnettu Bican nousi Rapid Wienin edustusjoukkueeseen 17-vuotiaana ja teki hattutempun heti debyytissään. Rapid Wieniä pidettiin 1930-luvun alussa yhtenä Euroopan parhaista seurajoukkueista.

Itävalta oli tuolloin myös maailman parhaita maajoukkueita. Se lähti vuoden 1934 MM-kisoihin mestarisuosikkina, mutta taipui välierissä isäntämaa Italialle ja jäi kisoissa neljänneksi. Bican teki kisoissa yhden maalin, mutta varsinainen tähti oli Bicanin lapsuusvuosien naapuri Mathias Sindelar, jota pidetään yhtenä Itävallan kaikkien aikojen jalkapalloilijoista. Sindelar tunnettiinkin lisänimellä ”Jalkapallon Mozart”. Nuo MM-kisat jäivät Bicanin ainoiksi, ja AS:n mukaan ehkä juuri siksi Bicanista ei puhuta yhtenä historian suurimmista.

Vuonna 1938 Itävalta ja natsi-Saksa yhdistyivät. Sekä Bican että Sindelar kieltäytyivät useaan otteeseen kutsuista maiden yhteisen maajoukkueen paitaan. Sindelar menehtyi vuonna 1939 tapaturmaisesti kotonaan häkämyrkytykseen. Hänen kuolemaansa pidettiin natsismin vastaisen taistelun symbolina.

Vuonna 1938 Bican puolestaan oli jo vaihtanut vanhempiensa kotimaan Tshekkoslovakian maajoukkueeseen. Historioitsija Román Horak oli muistanut, että Bican oli kaksikielinen ja kahden kulttuurin keskellä kasvanut, eikä hän tunnustanut natsifilosofiaa. Niinpä hyökkääjä houkuteltiin vaihtamaan maajoukkuetta.

Bicanin seurajoukkueura jatkui Slavia Prahassa, jossa hän teki 271 maalissa 534 maalia. Lisäksi hänen kerrotaan juosseen sata metriä aikaan 10,8 sekuntia, kun tuolloinen, Jesse Owensin nimissä ollut maailmanennätys oli 10,3 sekuntia.

Kaikkiaan Josef Bican teki 47 pelaamassaan maaottelussa 46 maalia. Itävallan ja Tshekkoslovakian maajoukkueiden väliin mahtuu yksi Saksan invaasion aikana pelattu ottelu Böömin ja Määrin maajoukkueessa. Tuossa vuonna 1939 pelatussa ottelussa vastaan asettui juuri Saksa, ja Bican teki hattutempun. Ottelu päättyi lukemiin 4-4.

Tammikuussa 2001 Bican sai urastaan hienon tunnustuksen, kun IFFHS (jalkapallon kansainvälinen historia- tilastoyhdistys) julisti hänet virallisesti jalkapallohistorian parhaaksi maalintekijäksi. Bican kuoli 11 kuukautta myöhemmin, 88 vuoden ikäisenä.

Bicanin lasketaan tehneen lähteestä riippuen siis joko 759 maalia 459 ottelussa tai 805 maalia 530 ottelussa. Jos ystävyysottelutkin lasketaan mukaan, on maaleja komeat 1 468.

Juhlapuheissa Bican jää kuitenkin usein muiden varjoon, johtuen kenties juuri siitä, että hän pelasi vain yhdet arvokisat. Toinen maailmansota pani pisteen uralle Itävallan maajoukkueessa ja EM-kisoja alettiin pelata vasta vuonna 1956, kaksi vuotta Bicanin uran päättymisen jälkeen. Bican jatkoi tämän jälkeenkin jalkapallon parissa parin vuosikymmenen ajan seurajoukkuevalmentajana.

Jutun lähteenä on käytetty AS:n artikkelia.


PÄIVÄN VIHJE: LEICESTER – CHELSEA

Onko hyvävireinen kettulauma Chelsealle liikaa?