Jari Litmanen täyttää tänään, lauantaina, 50 vuotta. Huikea jalkapalloura on pitänyt sisällään uskomattomia hetkiä ja toinen toistaan upeampia pelikavereita. Yksi heistä on AC Milanissa yhä kovalla tasolla pelaava 39-vuotias Zlatan Ibrahimovic.

Ibrahimovic on usein kehunut Litmasta ja sanonut Litmasen olleen iso esikuva hänelle nuorena. Litmanen ja Ibrahimovic pelasivat samaan aikaan Ajaxissa vuosina 2002-04. Tuolloin Zlatan oli vasta kasvamassa supertähdeksi, kun taas Litmanen oli jo kokenut pelimies takanaan pestit Barcelonassa ja Liverpoolissa.

– Me pelasimme siinä oikeastaan peräkkäin. Yksi minun tehtävistäni olikin, kun palasin (Ajaxiin), käydä asioita läpi näiden nuorten pelaajien kanssa. Meillä klikkasi oikeastaan heti ensimmäisistä harjoituksista lähtien. Olemme monessa mielessä hyvin erilaisia ihmisinä ja siinä, miten toimimme elämässä. Mutta kentällä ja pukukopissa meillä oli hyvät välit, Litmanen kertoo syntymäpäiväjuhlan kunniaksi järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Ibrahimovic on pystynyt venyttämään huimaa uraansa ja tällä kaudella hän on ollut erittäin vahvassa vireessä Serie A:ssa. Pienestä loukkaantumisesta huolimatta Ibrahimovic on iskenyt tällä kaudella jo 14 maalia Italian pääsarjassa. Se on vain kaksi maalia vähemmän kuin maalipörssiä johtavat Romelu Lukaku ja Cristiano Ronaldo.

Litmanen on otettu siitä, että Zlatan on arvostanut häneltä saamiaan vinkkejä ja ohjeita Ajax-ajoilta.

– Hän on sen sanonut monessa yhteydessä, hän on sanonut sen suoraan minulle ja julkisesti, niin ilman muuta onhan se isoa asia minulle, että olen pystynyt nuorta pelaajaa auttamaan.

Toinen suuri pelaaja, joka on kehunut julkisesti Litmasen vaikutusta uralleen on Barcelona-legenda Xavi. Xavi oli vasta ottamassa ensiaskeleitaan Barcelonassa, kun Litmanen hankittiin Camp Noulle lopulta hyvin pieneen pelilliseen rooliin. Kun peliaikaa ei tullut, Litmanen otti asiakseen koulia nuorista pelaajista parempia.

– Xavi on myös moneen kertaan ilmoittanut, että hän seurasi tarkkaan minun liikkumistani ja pallollista tekemistäni. Moni valmentaja nimenomaan ohjeisti silloin 18-vuotiaalle Xaville, että kannattaa minua seurata, että siitä on hänen tyyliselle pelaajalle paljon apua.

– Onhan se tietysti hienoa, että on voinut omilla sanomisillaan ja tekemisillään auttaa. Molemmista pelaajista on tullut oman aikakautensa suurimpia pelaajia, niin on se upea asia, Litmanen myöntää

Litmanen korostaa, että hänelle nuorten pelaaminen oli luontaista. Se kuului joukkueen dynamiikkaan.

– Tein sen tietysti mielelläni pelaajien ja joukkueen eteen. Siinä oli paljon sitä, mitä minä itse sain nuorempana pelaajana Lahdessa vanhemmilta pelaajilta tai Ajaxissa esimerkiksi Danny Blindiltä tai Frank Rijkaardilta. Tavallaan minä tein sitä, mitä minä koin että oli hyvä ja tärkeä tehdä, ja mitä minulle tehtiin.

– Sama juttu oli Liverpoolissa Steven Gerrardin ja Michael Owenin kanssa. Siellä olimme myös siinä tilanteessa, että minä olin kokenut pelaaja ja he olivat nuoria ja urallaan eteenpäin meneviä pelaajia.

[readmore from=litmanen-jari]

Näitä kaikkia pelaajia yhdistää Litmasen mukaan yksi asia.

– Muistan hyvin, kun katsoin kokeneena pelaajana Ajaxissa, Barcelonassa tai Liverpoolissa näitä nuoria pelaajia, niin tuli ne omat ajat nuorempana mieleen. Sitä oli nälkäinen ja halusi oppia. Siinä mielessä nämä kaikki pelaajat ovat samanlaisia, että kaikilla heillä oli se kova halu oppia ja he olivat avoimia ja pitivät silmät ja korvat auki.

– Enkä nyt sano sitä, että olisin ollut näille pelaajille jokin suurin auttaja heidän urien kannalta, mutta varmasti olen oman panokseni sinne antanut. Se on aina kokonaisuus. Ensin pitää olla omaa halua kehittyä ja sitoutua. Siihen kuuluu hyvät ja huonot hetket, mutta pitää myös olla valmis ottamaan kokeneemmilta pelaajilta oppia, Litmanen sanoi.

Paljon onnea Jari Litmanen, 50 vuotta!

LUE MYÖS: