Ylihuomenna lauantaina vietetään suomalaisen jalkapalloilun merkkipäivää. Tuolloin maamme kaikkien aikojen menestyksekkäin jalkapalloilija Jari Litmanen täyttää 50 vuotta.

”Litti” on edelleen sekä Suomen A-maajoukkueessa eniten otteluita (137) pelannut että eniten maaleja (32) tehnyt pelaaja. Hän pelasi maajoukkueessa globaalistikin erittäin poikkeuksellisesti – ja luultavasti edelleen ainutlaatuisestikin – peräti neljällä eri vuosikymmenellä. Ura maajoukkueessa alkoi lokakuussa 1989 Trinidad & Tobagoa vastaan ja päättyi marraskuussa 2010 Helsingissä San Marinoa vastaan. Litmanen teki rankkarista maajoukkueuransa viimeisen maalin 8-0-voittoon päättyneessä EM-karsintaottelussa.

Litmanen itse tai Huuhkajien fanit eivät kuitenkaan tienneet, että tuo ottelu jäisi pitkäaikaisen kapteenin viimeiseksi Suomen paidassa. Jäähyväisottelua ei tapahtunut myöskään seurajoukkuetasolla, kun kausi 2011 HJK:ssa jäi kesken loukkaantumisen vuoksi. Niinpä viralliset hyvästit faneille ja pelikavereille ovat edelleen heittämättä, mutta kenties sellaiset vielä nähdään?

Radio Voimaan Litmasta haastatellut Matti Eve ehdottaa, että kasvattajaseura Reippaan päävalmentaja Tommi Kautonen heittäisi tulevana kesänä Kakkosessa Litmasen vielä kerran kentälle, mieluiten selässään numero 17. Vaikuttaahan Litmanen itsekin tällä kaudella Reippaan taustajoukoissa.

Näin ”Kuningas” vastasi ehdotukseen:

– Jos me tässä lyödään kättä päälle puhelimen välityksellä, niin uudistelulla Kisapuiston stadionilla mä lupaan pelata jäähyväisottelun, Litmanen vastasi puhelimitse nykyisestä asuinpaikastaan Tallinnasta.

– Matkan varrella useampikin ihminen on kysynyt, olisiko jäähyväisottelua mahdollista järjestää. En ole sitä itse miettinyt monestakaan syystä. Enhän minä ole vielä oikeasti lopettanut, vaan olen käynyt vuosien ajan tasaisin väliajoin pelaamassa milloin mitäkin näytösotteluita tai jotain turnausta.

– Viimeiseen vuoteen ei ole mitään missään järjestetty koronan takia, enkä itsekään ole ollut (sairastamani) koronan takia pelikunnossa. Esimerkiksi Wesley Sneijderin jäähyväisottelu siirrettiin viime kesältä tulevaan kesään. Nyt on kysymysmerkki, pystytäänkö sitä tänä kesänäkään pelaamaan.

Koska näytösotteluita on järjestynyt niin Ajaxin kuin Barcelonankin legendojen kautta, sanoo Litmanen olleensa koko ajan ”henkisesti yhä omalla peliurallaan”, vaikka ammattilaisura päättyikin jo vajaat kymmenen vuotta sitten. Pelaamisesta Litmanen on silti nauttinut edelleen.

[readmore from=Litmanen-Jari]

Litmanen aloitti uransa juuri Kisapuiston nurmella, joten ehto jäähyväisottelulle olisi se, että Kisapuisto pantaisiin remontin kautta edustukselliseen kuntoon.

– Jos tässä ajatellaan tilannetta toisinpäin, että peliura pitäisi lopettaa, niin sittenhän se minun tapauksessani tarkoittaisi, että sen jälkeen ei enää yhtään kertaa laiteta kenkää jalkaan. Sinänsä sitä (jäähyväisottelua) on vaikea luvata.

Radio Voiman haastattelun pääsee kuuntelemaan Spotifyn kautta täältä tai suoraan kanavan sivuilta tätä kautta.

LUE MYÖS:

Jari Litmasen viimeisestä maaottelusta tasan 10 vuotta – tältä näyttivät Kuninkaan jäähyväiset Olympiastadionilla

Kakkosen kaikkien aikojen vahvistus? Jari Litmanen väläyttelee paluuta pelikentille: ”Tämä on mielenkiintoinen kysymys”

IL: Koronan viime keväänä sairastanut Jari Litmanen myönsi karun totuuden voinnistaan

Laliiga.com: Jari Litmanen ei ole hellittänyt kurinalaisista tavoistaan peliuransa jälkeen – espanjalaislegenda: ”Hän on edelleen uskomaton”

”Oliko Jari noin itsekäs?” – Sami Hyypiä vitsaili 50 vuotta täyttävän Jari Litmasen kustannuksella UCL-studiossa