Suomi pelaa Nations Leaguen lohkovoiton ratkaisevan ottelun Walesissa vasta huomenna, mutta merkkipäivää vietetään tänäänkin. Tänään tiistaina tulee nimittäin kuluneeksi tasan kymmenen vuotta siitä, kun Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmanen pelasi viimeisen A-maaottelunsa. Tai tarkemmin sanottuna viimeisimmän, sillä eihän ”Kuningas” koskaan ole virallisesti lopettamisestaan tiedottanut.

SuomiFutis

@SuomiFutis
👑 KUNINGAS 👑

Jari Litmasen viimeisimmästä maaottelusta tulee tänään kuluneeksi tasan 🔟 vuotta! 🇫🇮

Lopettamispäätöstä odotellessa... 😉🦉
#Huuhkajat #Kuningas

Suomi kukisti Litmasen jäähyväisottelussa Helsingin Olympiastadionilla San Marinon maalein 8-0, kaikkiaan 8 192 katsojan läsnäollessa. Litmanen itse tuli kentälle toisen puoliajan alkajaisiksi Daniel Sjölundin tilalle ja viimeisteli Suomen 6-0-maalin rangaistuspotkusta 71. peliminuutilla.

Suomen muut maalit ottelussa tekivät hattutempun viimeistellyt Mikael Forssell, kahdesti onnistunut Kasper Hämäläinen sekä maalin mieheen tehneet Mika Väyrynen ja Roni Porokara.

Alla on Juha Tammisen kuvaamaa kuvasatoa Litmasen viimeiseksi jääneestä maaottelusta. Juttu jatkuu vielä kuvien jälkeen.

Pohjoiskaarre oli luonnollisesti läsnä myös Litmasen viimeiseksi jääneessä maaottelussa. Kuva: Juha Tamminen
Näin tyylikkäänä 39-vuotias Kuningas taiteili marraskuisessa Helsingissä. Kuva: Juha Tamminen
Jari Litmanen asetteli pallon rangaistuspilkulle, kuten oli tehnyt uransa aikana niin usein ennenkin. Kuva: Juha Tamminen
Siitä lähtee… Kuva: Juha Tamminen
… ja sinne menee. Maalivahti Aldo Simoncini oli Litmasen taitojen edessä voimaton. Kuva: Juha Tamminen
Mikael Forssell ehti ensimmäisenä onnittelemaan. Kuva: Juha Tamminen
Litmanen 10. Hyvin tuttu näky Suomen maajoukkueen kannattajille vuosikymmenien ajan. Kuva: Juha Tamminen
Kuningas on poistunut näyttämöltä. Kuva: Juha Tamminen
Tältä näytti Suomen avausmiehistö Litmasen viimeiseksi jääneessä maaottelussa. Pelkkiä suomalaisen jalkapallon suurmiehiä. Kuva: Juha Tamminen

Lahden Reippaan junioreissa uransa aloittanut Litmanen oli viimeisessä maaottelussaan 39-vuotias. Hänen ainutlaatuinen maajoukkueuransa ulottui neljälle eri vuosikymmenelle, ainoana pelaajana maailmassa.

A-maajoukkuedebyyttinsä Litmanen teki 22. lokakuuta 1989, Trinidad ja Tobagoa vastaan. Litmanen oli tuolloin 18-vuotias ja edusti vielä Reipasta. Ensimmäisen maalinsa maajoukkueessa hän teki toukokuussa 1991 Maltan verkkoon, samalla Helsingin Olympiastadionilla kuin viimeisenkin maaottelumaalinsa. Kaikkiaan Litmanen teki 32 maalia 137 pelaamassaan A-maaottelussa.

Litmanen on edelleen Suomen tilastokärki sekä pelatuissa maaotteluissa että tehdyissä maaottelumaaleissa. Toiseksi eniten maaotteluita on 105 peliä Suomen paidassa pelanneilla Sami Hyypiällä ja Jonatan Johanssonilla. Maalitilaston ykköspaikka sen sijaan voi olla lähivuosina uhattuna, sillä 26 maalia tehnyt Teemu Pukki on Litmasesta enää kuuden maalin päässä. Väliin mahtuu vielä 29 maalia viimeistellyt Forssell.

Yhdeksän kertaa Suomen vuoden jalkapalloilijaksi valittu Litmanen voitti urallaan muun muassa Mestarien liigan ja kertaalleen Mestarien liigan maalikuninkuuden. Vuonna 1995 hän sijoittui Ballon d’Or-äänestyksessä kolmanneksi liberialaisen George Weah’n ja Saksan Jürgen Klinsmannin jälkeen. Uransa parhaat vuodet ”Litti” pelasi Ajaxissa, mutta hän edusti myös muun muassa Barcelonaa ja Liverpoolia.