Koronapandemian leviämisestä suurella voimalla Eurooppaan on kulunut reilu vuosi, eikä tilanne ole vieläkään merkittävästi helpottanut. Kolmas aalto jyllää paraikaa niin vahvana, että vaikka MM-karsinnat Qatarin ensi vuoden lopputurnaukseen aloitetaankin Euroopassa ensi viikolla, ovat olosuhteet joiltain osin hyvin poikkeukselliset – eivät siis ainoastaan tyhjien katsomoiden osalta.

Toki Euroopassa saadaan olla iloisia siitä, että ylipäätään pelataan. Etelä-Amerikan maaliskuun MM-karsintaottelut jouduttiin perumaan kokonaan, kun selvisi, ettei eurooppalaisten seurojen olisi pakko päästää pelaajiaan matkustamaan Atlantin yli. Myös Aasian maaliskuun MM-karsintapelit peruttiin kolmea poikkeusta lukuun ottamatta.

Itävallalle valtava takaisku karsinta-avaukseen

Euroopassa MM-karsintojen alkuun on aikaa vielä kahdeksan päivää. Toistaiseksi näyttää siltä, että kaikkien pahiten vaikeasta tilanteesta kärsii Itävalta, joka lähtee tavoittelemaan MM-kisapaikkaa samassa lohkossa muun muassa Tanskan, Skotlannin ja Israelin kanssa.

Syynä Itävallan vaikeuksiin ovat koronaviruksen niin sanotusta brittiläisestä muunnoksesta johtuvat pakolliset karanteenit muihin maihin palattaessa. Samasta syystä monet Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan pudotuspeliottelut brittiseuroja vastaan on pelattu puolueettomalla kentällä.

Itävallan karsinta-avaus pelataan Skotlantia vastaan Glasgowssa 25. maaliskuuta. Pulmalliseen tilanteeseen joukkuetta eivät aja kuitenkaan Ison-Britannian tai Itävallan koronamääräykset, vaan Saksan. Koska Isosta-Britanniasta Saksaan palaavat pelaajat joutuisivat pakolliseen karanteeniin, ei seurojen ole pakko vapauttaa pelaajiaan Itävallan maajoukkueen käyttöön.

Isku on kova, sillä Itävallan maajoukkueringissä on jopa parikymmentä bundesliigapelaajaa, ja nimen omaan terävimmästä päästä. Itävalta joutuu siis kohtaamaan Skotlannin vieraissa muun muassa ilman David Alabaa (Bayern München), Marcel Sabitzeria ja Konrad Laimeria (molemmat RB Leipzig), Florian Grillitschiä ja Christoph Baumgartneria (molemmat Hoffenheim) sekä Valentino Lazaroa ja Stefan Laineria (molemmat Borussia Mönchengladbach).

Harkinnassa oli myös, että koti- ja vieraspelien järjestystä olisi muutettu. Tästä ratkaisusta kuitenkin luovuttiin, sillä se olisi vaatinut Skotlannin maajoukkueelle poikkeuslupaa laskeutua Itävaltaan ja tuonut lisäksi Itävallalle syyskuulle raskaan kolmen vieraspelin (Moldova, Israel, Skotlanti) putken.

– Mitään tyydyttävää vaihtoehtoa tilanteeseen ei ollut, Itävallan valmentaja Franco Foda selvitti.

Valioliiga sai Etelä-Amerikan suhteen FIFA:n avustuksella tahtonsa läpi

Tilanne on joka tapauksessa maaotteluita ajatellen hyvin epäselvä. Päätös Etelä-Amerikan maaotteluiden perumisesta tehtiin pian sen jälkeen, kun Liverpoolin valmentaja Jürgen Klopp ja Manchester Cityn valmentaja Pep Guardiola olivat ilmoittaneet, etteivät päästäisi eteläamerikkalaisia pelaajia maaotteluihin.

– Jos 6-9 tärkeää pelaajaa ei voi pelata kymmeneen päivään, ei siinä ole mitään järkeä. He eivät lennä maaotteluihin. Jos he pääsevät heti palattuaan takaisin harjoituksiin, he saavat lentää. Me sijoitamme paljon aikaa ja rahaa, Guardiola kommentoi jo helmikuussa ennen päätöstä Etelä-Amerikan karsintapelin perumisesta.

– Ymmärrän palloliittojen tarpeet, mutta elämme aikaa, jossa ei voi tehdä kaikki tyytyväisiksi. Pelaajat saavat palkkansa seuroiltaan, joten meidät on pakko asettaa etusijalle, Klopp komppasi.

Tavallisesti pelaajat on pakko vapauttaa kilpailullisiin otteluihin, mutta FIFA muutti helmikuussa poikkeusajaksi (alustavasti huhtikuun loppuun) sääntöään pahimmilta tautialueilta palattaessa seuraavien pakollisten karanteenijaksojen vuoksi. FIFA:n tekemän sääntömuutoksen mukaan pelaajia ei ole pakko päästää maajoukkueeseen, jos he joutuisivat seurajoukkueeseensa palatessaan vähintään viiden päivän karanteeniin tulomaansa vuoksi.

Seurajohtajien ja -valmentajien huolet eivät kuitenkaan ole väistyneet. Näillä näkymin sadat pelaajat lentelevät maaliskuussa ristiin rastiin pitkin Eurooppaa ja jopa maailmaa. Pahimmassa tapauksessa koronatartunnat, -altistumiset ja -karanteenit voivat johtaa useiden otteluiden siirtoon – merkittäviä terveyshuolia toki unohtamatta.

– Pitäisin mieluiten täällä jokaisen pelaajan, joka joukkueessani vielä on. En kuitenkaan usko, että pelaaja tai minä onnistuisimme siinä. Meidän on pakko vapauttaa pelaajia, loukkaantuneena joka tapauksessa sivussa olevan Lukas Hradeckyn joukkueen Bayer Leverkusenin päävalmentaja Peter Bosz kommentoi.

[readmore from=Koronavirus]

Boszin huolen jakavat myös Arminia Bielefeldin valmentaja Frank Kramer ja Jürgen Klopp.

– Suhtaudun asiaan (maaotteluihin) erittäin kriittisesti. Lähetämme pelaajia kaikenlaisiin maihin, joissa suositukset, hygieniamääräykset ja rakenteet ovat täysin erilaisia, Kramer puuskahti.

– Aina, kun jonkun piti poistua viime kuukausina koronakuplasta, nähtiin maaottelutauon jälkeen enemmän tartuntoja kuin sitä ennen, Klopp muistutti.

Norjan ja Portugalin kotipelit evakossa

Ongelmalliseksi asian tekee pitkälti juuri se, että eri mailla – ja esimerkiksi Saksan tapauksessa jopa eri osavaltioilla – on erilaisia matkustusrajoituksia. Muun muassa Saksassa ja Isossa-Britanniassa ”punaiselle listalle” kuuluvat muun muassa Iso-Britannia, Portugali, Brasilia ja laajoilta osin muukin Etelä-Amerikka sekä Irlanti.

Matkustusrajoitusten ja niistä seuraavien tavallisesti kymmenen päivän mittaisten pakkokaranteenien vuoksi ainakin kaksi Euroopan MM-karsintaottelua on jo helmi-maaliskuun vaihteessa siirretty pelattaviksi puolueettomalla kentällä. Norja pelaa 27. maaliskuuta MM-karsintojen ensimmäisen ”kotipelinsä” Turkkia vastaan Espanjan Málagassa. Sille se on kätevä evakkokohde siksi, että kolme päivää aiemmin Norja kohtaa vieraissa Gibraltarin.

Portugali puolestaan siirsin 24. maaliskuuta pelattavan MM-karsinta-avauksensa Lissabonista Cristiano Ronaldon nykyiseen kotikaupunkiin Torinoon. Ottelussa vastaan asettuu Azerbaidzhan. Siirron myötä monet valioliigatähdet – kuten Manchester Cityn Rúben Dias ja Bernardo Silva, Liverpoolin Diogo Jota ja Manchester Unitedin Bruno Fernandes välttyvät pakkokaranteenilta leipätyöhön palatessaan.

Lähteet: Transfermarkt, AP ja BBC