Walesin maajoukkue otti tiistaina näkyvästi kantaa rasismia vastaan, kun se kohtasi MM-karsintojen kotiottelussa Tshekin. Reaktion takana oli tuore rasistinen häirintä, jonka kohteeksi Walesin pelaajat Ben Cabango ja Rabbi Matondo joutuivat Instagramissa lauantaisen Wales-Meksiko-ottelun jälkeen.

Walesin johtotähti Gareth Bale totesi pelin jälkeen liittyvänsä someboikottiin, ellei ”myrkyllistä” häirintää kohtaan ryhdytä kovempaan taisteluun. Legendaarinen Thierry Henry ilmoitti jo perjantaina poistuvasta sosiaalisesta mediasta alati pahenevan rasismin vuoksi.

Wales pukeutui lämmittelyssä T-paitoihin, joiden rintamuksessa luki ”Show Racism the Red Card”, ”Punainen kortti rasismille”. Selkäpuolella oli kansalaisoikeusaktivisti Angela Davisin kuuluisa rasisminvastainen sitaatti: ”In a racist society, it is not enough to be non-racist. We must be anti-racist”.

SRtRC Wales | Cymru 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿

@theredcardwales
Never underestimate the power of role models. Bravo @FAWales! #togetherstronger

Wales 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿

@Cymru
🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 🇨🇿

Na I Hiliaeth. No To Racism.

@theredcardwales

#WALCZE | #TogetherStronger | #WCQ

Walesin pelaajat myös polvistuivat Black Lives Matter -liikkeen hengessä ennen alkuvihellystä. Tshekin joukkue päätti toisin. He pysyivät seisaallaan, mutta koskettivat pelipaitojen ”Respect” -hihanauhaa walesilaisten polvistuessa.

Tshekin jalkapalloliitto ja A-maajoukkue julkaisivat ottelun alla yhteisen syrjinnänvastaisen kannanottonsa, joka kuului näin:

– Maajoukkue ottaa neutraalin epäpoliittisen kannan tiettyihin urheiluympäristössä viime aikoina puhuttaneisiin aiheisiin. Se koskettaa erityisesti Black Lives Matter -liikettä, jonka nimissä jotkut pelaajat polvistuvat ennen jalkapallo-otteluita.

– Osoittaakseen tukensa rasismin ja muun syrjinnän, kuten xenofobian ja antisemitismin vastaiselle taistelulle, Tshekin maajoukkue osoittaa ennen Wales-peliä pelipaitojensa vasemmassa hihassa olevaa UEFA Respect -merkkiä, joka viittaa UEFA:n samannimiseen kampanjaan.

– UEFA:n Respect-ohjelman päämäärä on työskennellä yhtenäisyyden ja kunnioituksen puolesta sukupuolten, rodun, uskonnon ja jokaisen yksilön kyvyt huomioiden. Lukuisat UEFA:n jäsenliitot tukevat vuonna 2008 käynnistettyä ohjelmaa.

– UEFA:n Respect-ohjelman ja UEFA:n Equal Game -ohjelman lisäksi Tshekin jalkapalloliitto ja maajoukkue ovat pitkään edistäneet muitakin sosiaalisia ohjelmia, tukien näkö- ja kuulorajoitteisia sekä fyysisesti ja henkisesti rajoitteisia, ikäihmisten ja veteraanien jalkapalloa sekä jalkapalloa lastenkodeissa. Näiden toimintojen laajuus on vertaansa vailla tshekkiläisessä urheilussa.

– Me uskomme, että jokaisella tulee olla mahdollisuus pelata jalkapalloa iästä, sukupuolesta, rodusta tai vammasta huolimatta. Samaan aikaan emme suvaitse minkäänlaista rasismia, xenofobiaa, antisemitismiä tai minkäänlaista suvaitsemattomuutta.

Daily Recordin mukaan jotkut ovat pitäneet Tshekin maajoukkueen suhtautumista ”tekopyhänä”.

Tshekin avauskokoonpanossa pelasi myös Slavia Prahan keskuspuolustaja Ondrej Kudela, joka on UEFA:n ja Skotlannin poliisin tutkinnan kohteena parin viikon takaisen Rangers-Slavia Praha -ottelun tapahtumia koskien. Kudelan väitetään solvanneen Huuhkajien keskikenttäpelaaja Glen Kamaraa ”v*tun apinaksi”. Myös Kamaran joukkuetoveri Bongani Zungu on vahvistanut tämän.

Ottelu Walesia vastaan jäi Kudelalta kuitenkin 87. minuutilla kesken, sillä hän sai Gareth Balelta voimakkaan kyynärpäälyönnin kasvoihinsa pallontavoittelutilanteessa. Bale vilkaisi hieman ennen osumaa taakseen, ja sosiaalisessa mediassa onkin reagoitu voimakkaasti tapahtuneeseen. Muun muassa käyttäjä Penny vitsaili Walesin jalkapalloliiton todenneen Balen lyönnistä samoin kuin Kudela väitti Kamaralle sanoneensa.

Welsh FA statement: Gareth Bale did not elbow Kudela in the face, he said “you fucking guy.”

Oldfirmfacts

@Oldfirmfacts1

Bale ei saanut huitaisustaan varoitusta. Viisi minuuttia aiemmin hän oli alustanut ottelun ainoaksi jääneen maalin, jonka puski verkkoon Manchester Unitedin Daniel James.

Kaksi ulosajoa pelissä kuitenkin nähtiin, molemmat vaarallisesta käsien käytöstä. 49. minuutilla suora punainen nousi Tshekin Patrik Schickille, joka löi kasvoihin Walesin Connor Robertsia. Roberts sai samasta tilanteesta varoituksen, ja lähti itsekin suihkuun toisella keltaisella 77. minuutilla.

Tshekki on karsintalohko E:n toisena saatuaan kolmesta pelistä neljä pistettä. Walesillä on kahden pelin jälkeen kolme pistettä. Lohkoa johtaa seitsemällä pisteellä kolmesta ottelusta Belgia, joka rökitti tiistaina Valko-Venäjää peräti maalein 8-0.

Lähteet: BBC ja Daily Record