Sveitsi-Suomi-maaottelun pelipaikka herättää ihmetystä Sveitsissä – tästä syystä ottelu pelataan St. Gallenissa

© Kuva: Getty Images

Huuhkajien maaliskuun kolmen maaottelun putki päättyy tänään keskiviikkona harjoitusotteluun kovatasoista Sveitsiä vastaan. Ottelu alkaa kello 21.45 ja sitä voi seurata ilmaiseksi Viafreen kautta sekä maksullisista V Sport – ja Viaplay-palveluista.

LUE MYÖS: Kattava ennakkopaketti maaotteluun Sveitsi–Suomi – mistä näet pelin ilmaiseksi, arvioidut avaukset, poissaolot ja kommentit

Ottelu pelataan alle 80 000 asukkaan St. Gallenissa aivan Saksan rajan tuntumassa. St. Gallen on vasta Sveitsin kahdeksanneksi suurin kaupunki, mutta silti siitä on tulossa tänä vuonna Sveitsin maajoukkueen kotipesä. Ottelustadion Kybunpark vetää toki lähes 20 000 katsojaa, mutta tänään sekin on tyhjillään koronarajoitusten vuoksi.

Sveitsissä on ihmetelty sitä, miksi otteluita pelataan juuri St. Gallenissa. Sveitsi kohtasi kaupungissa jo Liettuan viime sunnuntaina ja ainakin kolme seuraavaakin peliä pelataan St. Gallenissa. Ennen kesän EM-turnausta Sveitsi isännöi samalla stadionilla USA:ta (30.5.) ja Liechtensteinia (3.6.). Sveitsiläislehti Blick pitää mahdollisena, että myös syksyn MM-karsintaottelunsa Pohjois-Irlantia ja Bulgariaa vastaan Sveitsi pelaa St. Gallenissa.

Tärkeimmät ottelunsa maailman huippumaita vastaan Sveitsi pelaa edelleen Baselissa, sillä St. Jakob-Parkille mahtuu normaalioloissa 35 500 katsojaa. Vielä ei tiedetä, saako syksyllä ottaa otteluihin yleisöä rajoitetusti vai ei lainkaan, mutta joka tapauksessa syyskuinen Sveitsi-Italia aiotaan pelata Baselissa.

Muuten Sveitsissä on Blickin mukaan ihmetelty sitä, miksi ottelut keskittyvät tätä nykyä St. Galleniin. Syy siihen on selkeä: Länsi-Sveitsin jalkapallokaupungeissa Lausannessa, Neuenburgissa ja Luzernissa pelataan tätä nykyä keinonurmella, ja myös Genevessä vaihdetaan tänä kesänä luonnonnurmi tekonurmeen. Pääkaupunki Bernissä pelattiin maaottelu viimeksi kahdeksan vuotta sitten – vähän ennen kuin stadionin alustaksi vaihdettiin keinonurmi.

St. Gallenissakaan ei käytetä puhdasta luonnonnurmea, vaan pallo pyörii hybridinurmella. Luonnonnurmea on siis vahvistettu keinokuiduilla. Se on osoittautunut erinomaiseksi ratkaisuksi etenkin keväällä ja syksyllä.

– Meillä on erittäin hyviä muistoja St. Gallenista – myös minulla henkilökohtaisesti, Sveitsin tähtipelaaja Xherdan Shaqiri kommentoi ennen sunnuntain peliä.

Mitenkään puhtain paperein St. Gallenin stadion ei kuitenkaan sunnuntaisesta ottelustaan Liettuaa vastaan selvinnyt, sillä otteluun liittyi erikoinen skandaali. Toisen maalin toinen maalitolppa oli nimittäin kymmenen senttimetriä tavallista korkeammalla. Vino ylärima kuitenkin havaittiin jo alkulämmittelyn lopussa, joten peliä ei tarvinnut pelata epäreiluissa asetelmissa. Ainoastaan avauspotku viivästyi.

– Meille kerrottiin, että FIFA:n otteluvalvoja oli tarkistanut ja kuvannut maalit ottelua edeltävänä päivänä. Ottelupäivänä hän tarkisti ne uudelleen ja totesi ne hyviksi. Myös erotuomari oli samaa mieltä.

– Lämmittelyn päätteeksi maalivahtivalmentajamme huomasi, että maali oli toiselta puolelta liian korkea. Hän kertoi sen heti otteluvalvojalle. Lasermittauksen tuloksena huomattiin, että maalin toinen reuna oli kymmenen senttimetriä liian korkealla, Sveitsin jalkapalloliiton tiedottaja Adrian Arnold kommentoi.

Arnoldin mukaan maali oli kasvanut erotuomarin viimeisen tarkistuksen jälkeen. Syyn uskotaan olevan se, että toinen maalivahdeista on onnistunut nostamaan maalin siirreltävää ylärimaa kädellään alkuverryttelun aikana ilmaan hypätessään. Tuomarina ottelussa toimi suomalainen Mattias Gestranius.

Viivästys ei ollut ainoa, sillä maali piti vaihtaa toiseen, ja siirron yhteydessä varamaalin verkko vaurioitui. Niinpä sekin piti vielä parsia ehjäksi ennen kuin ottelu saattoi alkaa. Liettua ei jättänyt ongelmien takia protestia, eikä FIFA:kaan lopulta mätkäissyt Sveitsille asiasta sakkoja, joten asiasta selvittiin vain negatiivisella huomiolla. Sveitsi voitti pelin 1-0.


Saat kympillä 60 euroa pelirahaa ja ilmaiskiekat

Yhdellä 10 € talletuksella saat

  • 60€ pelirahaa
  • 25 ilmaiskierrosta Book of Deadiin
  • Bratislavan kasinomatkan arvonta