Huuhkajien osalta maajoukkuetauko päättyy keskiviikkona harjoitusotteluun Sveitsiä vastaan. Ottelu pelataan St. Gallenissa kello 21.45. Molemmat joukkueet luultavasti kierrättävät pelaajiaan ja tarjolla on viimeisiä näyttöpaikkoja maajoukkueessa ennen kesän EM-lopputurnausta.

Mistä näet pelin ilmaiseksi?

Huuhkajien harjoitusotteluiden tv-oikeudet omistaa NENT Group, jonka alaisuuteen kuuluvat Viafree, V Sportin kanavat sekä Elisa Viihde Viaplay.

Sveitsi-ottelu näkyy ilmaiseksi Viafreestä. Sen lisäksi ottelua voi seurata maksulliselta V Sport Jalkapallo -kanavalta sekä maksullisesta Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelusta. Pelin selostaa Ville Kuusinen.

V Sport tiedotti pari tuntia ennen aloitusvihellystä, että ottelun studio-osuus joudutaan perumaan sairastapauksesta johtuvan varotoimenpiteen takia, joten lähetys alkaa vasta kello 21.30.

Kuntopuntari

Edelliset kohtaamiset

19.11.2008: Sveitsi – Suomi 1-0 (harjoitusottelu)
6.9.1997: Sveitsi – Suomi 1-2 (MM-karsinnat)
6.10.1996: Suomi – Sveitsi 2-3 (MM-karsinnat)

Viisi edellistä ottelua: Sveitsi

28.3.2021: Sveitsi – Liettua 1-0 (MM-karsinnat)
25.3.2021: Bulgaria – Sveitsi 1-3 (MM-karsinnat)
Luovutus 17.11.2020: Sveitsi – Ukraina 3-0 (Nations League)
14.11.2020: Sveitsi – Espanja 1-1 (Nations League)
11.11.2020: Belgia – Sveitsi 2-1 (harjoitusottelu
13.10.2020: Saksa – Sveitsi 3-3 (Nations League)

Viisi edellistä ottelua: Suomi

28.3.2021:: Ukraina – Suomi 1-1 (MM-karsinnat)
24.3.2021: Suomi – Bosnia ja Hertsegovina 2-2 (MM-karsinnat)
18.11.2020: Wales – Suomi 3-1 (Nations League)
15.11.2020: Bulgaria – Suomi 1-2 (Nations League)
11.11.2020: Ranska – Suomi 0-2 (harjoitusottelu)

Arvioidut avauskokoonpanot

Suomi

Markku Kanervalla riittää pohdittavaa avauskokoonpanonsa kanssa. Maajoukkuetauko on nimittäin vaatinut uhrinsa. Hyökkääjä Rasmus Karjalainen joutui jäämään päävamman takia pois jo ennen ensimmäistäkään tapahtumaa. Bosnia-ottelun jälkeen Tim Sparv joutui jättämään joukkueen loukkaantumisen takia. Sparv ehti jo käydä leikkauksessakin.

Ukrainaa vastaan Kanerva joutui tekemään kolme vaihtoa erinäisten vammojen takia. Kentän jättivät laitapuolustaja Albin Granlund, Joni Kauko sekä Rasmus Schüller. Granlund jätti jo joukkueen päähän kohdistuneen tärskyn takia. Myös Schüllerin tai Kaukon pelaaminen Sveitsiä vastaan on hyvin epätodennäköistä.

Loukkaantumiset pakottivat Kanervan reagoimaan ja joukkueeseen kutsuttiin pikahälytyksellä hollantilaista PEC Zwollea edustava Thomas Lam, joka pystyy pelaamaan topparina tai keskikentän pohjalla. Suomen molemmissa MM-karsintaotteluissa täydet minuutit urakoinut Glen Kamara saanee myös huilivuoron. Kamara on nimittäin yksi eniten pelanneista pelaajista tällä kaudella maailmassa.

Kanervan peliryhmityspankista löytyvät tutut 5-3-2 ja 4-4-2. Molempia muotoja saatetaan nähdä Sveitsiä vastaan. Syy siihen on se, että Kanerva varmasti haluaa esimerkiksi nähdä laituri Pyry Soirin tositoimissa vielä ennen EM-kisoja. Soirin peluuttaminen vaatisi melkeinpä 4-4-2-ryhmityksen.

Jos Suomi pelaa 5-3-2-muodossa, keskikentän kolmikon miehittänee Robert Taylor, Thomas Lam sekä Onni Valakari. 4-4-2:ssa keskikentän keskustassa lienevät Lam ja Valakari. Laidalla vastuuta on luultavasti luvassa Soirille ja Taylorille.

Puolustuslinjassa nähdään varmasti myös muutoksia. Toppareina nähtäneen melko varmasti Juhani Ojala sekä Robert Ivanov. Puolustuksen laidalla minuutteja luultavasti on tarjolla ainakin Juha Piriselle.

Hyökkäyksessä Teemu Pukille on luvassa lähes satavarmasti lepovuoro. Näin ollen kärkeen olisivat tyrkyllä Joel Pohjanpalo sekä Brentfordin Marcus Forss. Maalissa jatkanee Jesse Joronen, sillä minuutit loppuvat taas kesällä, mikäli Bayer Leverkusenin Lukas Hradecky on pelikunnossa. Hradecky palasi viime viikolla jo Leverkusenin harjoituksiin.

Huuhkajien arvioitu avauskokoonpano Sveitsiä vastaan.

Sveitsi

Myös Sveitsin päävalmentaja Vladimir Petkovic lepuuttaa tähtipelaajiaan Suomea vastaan. Näin ollen voisi kuvitella, ettei ainakaan avauksessa nähdä Liverpoolin Xherdan Shaqiria tai Arsenalin Granit Xhakaa. Borussia Mönchengladbachin maalivahti Yann Sommer jätti joukkueen perhesyistä.

Laatua Sveitsin joukkueesta silti löytyy. Petkovic on suosinut 3-4-1-2-ryhmitystä, jossa ennen kaikkea Shaqirin rooli kymppipaikalla on ollut keskiössä. Mielenkiintoista onkin nähdä, kuka nousee Shaqirin rooliin Suomea vastaan vai muuttaako Petkovic muotoa Shaqirin mahdollisen lepovuoron takia.

Yksi varteenotettava vaihtoehto kymppipaikalle olisi ollut Wofsburgin Admir Mehmedi, mutta hän on pohjevamman takia sivussa. keskikentän kolmikossa yhtenä vaihtoehtona on Eintracht Frankfurtin 24-vuotias keskikenttäpelaaja Djibril Sow. Varmuudella kärjessä avaa Dinamo Zagrebin Mario Gavranovic. Vasemmalla laidalla wingbackin roolissa nähdään joko Eintrachtin laitapelaaja Steven Zuber tai Augsburgin Rubén Vargas.

Vastuuta on myös varmasti luvassa Borussia Mönchengladbachin keskikenttäpelaaja Denis Zakarialle, joka tuli myös karsintaotteluissa vaihdosta sisään molemmissa otteluissa.

Maalinsuulla Sommerin korvaa luultavasti PSV:n 26-vuotias maalivahti Yvon Mvogo.

Sveitsin arvioitu avauskokoonpano Suomea vastaan.

Kommentit

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva myönsi loukkaantumistilanteen vaikuttavan Sveitsi-ottelun pelaajavalintoihin.

– Täytyy sanoa, että tuossa tuli vähän loukkaantumishuolia. Katsotaan tämän päivän (tiistain) harjoituksen jälkeen, ketkä ovat pelikykyisiä. Se on ihan selvää, että kun pelataan tiiviissä tahdissa, niin se tuo tiettyjä muutoksia avauskokoonpanoon.

Kanervan mukaan odotukset ottelua kohtaan ovat suuret. Sveitsi on Kanervan mukaan erinomainen mittari EM-lopputurnausta silmällä pitäen.

– Kun huomioidaan vastustajan taso, niin kyllä siinä otetaan meidän joukkueesta mittaa.

– Itse ainakin ja toivottavasti myös pelaajat ovat innoissaan siitä, että päästään kohtaamaan tämän tason vastustaja. Jos katsotaan FIFA-rankingia, niin on Sveitsi näistä kolmesta maajoukkueesta tämän maajoukkuetapahtuman aikana kovin.

– Erittäin taitava ja dynaaminen joukkue. Tulokset puhuvat puolestaan, kaksi karsintapeliä ja kaksi voittoa. Nations Leaguessa vielä tasapelit Saksaa ja Espanjaa vastaan, Kanerva luetteli.

Sveitsin päävalmentaja Petkovic oli vielä melko vaitonainen pelaajavalinnoistaan Suomea vastaan, mutta kertoi ainakin tärkeimmät poissaolot, kuten Admir Mehmedin poissaolon.

– 99 prosentin varmuudella hän (Mehmedi) on sivussa. Hänellä oli tuntemuksia pohkeessa, teemme vielä tänään (tiistaina) lisätutkimuksia.

Maalivahti Yann Sommer jätti joukkueen perhesyistä, mutta avaako maalinsuulla Montpellierin Jonas Omlin vai PSV:n Yvon Mvogo?

– Täytyy keskustella molempien kanssa ja maalivahtivalmentajan kanssa ensin. Pelaavan maalivahdin on tiedettävä asiasta ennen toimittajia, Petkovic totesi.

LUE MYĂ–S:

Artikkeli päivitetty 31.3.2021 klo 20.22: Lisätty tieto V Sportin studio-osuuden peruuntumisesta.