”Espanjan kansallinen televisio on vitsi” – Kosovon MM-karsintapeli Espanjassa sai median pois tolaltaan

© Kuva: Getty Images

Jo etukäteen oli tiedossa, että Kosovon vierailusta Espanjassa viime viikolla alkaneissa MM-karsinnoissa olisi luvassa eriskummallinen tapahtuma. Espanja ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä, ja kun maat arvottiin samaan karsintalohkoon, spekuloitiin aluksi jopa sillä, että ottelu saatettaisiin joutua pelaamaan puolueettomalla kentällä.

Laineet alkoivat lyödä, kun vajaat kolme viikkoa ennen ottelua Espanjan maajoukkueen viralliselta tilillä julkaistussa twiitissä puhuttiin Kosovosta ”Kosovon territoriona”. Kosovo uhkasi jo koko ottelun peruuntumisella, mikäli sitä ei kohdeltaisi asianmukaisesti, sen kansallislaulua ei soitettaisi eikä sen lippu olisi esillä.

Kosovo sai tahtonsa läpi, ja ottelu pelattiin keskiviikkona periaatteessa kaikkien normaalien periaatteiden mukaisesti. Protestoinnista vastasi kuitenkin espanjalaismedia, omilla eriskummallisilla tavoillaan. Kaikkein näkyvin tällainen oli se, kuinka TV-kuvassa Kosovon maalyhenne kirjoitettiin pienillä kirjaimilla.

– Espanjan kansallinen TV on vitsi. He kirjoittavat Kosovon pienillä kirjaimilla ja Espanjan isoilla kirjaimilla illan pelin aikana, Kosovon maajoukkueen epäviralliselta kannattajatililtä twiitattiin.

Se, kuinka Espanja on kohdellut Kosovoa ja Kosovon maajoukkuetta, kytkeytyy Katalonian itsenäistymispyrkimyksiin. Jos Espanja tunnustaisi Kosovon itsenäisyyden, se pelkäisi toimen antavan tuulta myös Katalonian purjeisiin.

Katalonialaisilta Kosovo onkin saanut tuntuvasti sympatiaa. Kongressiedustaja Miriam Nogueras twiittasi vielä keskiviikkoiltana, että Katalonian valtapuolue Junts per Catalunya (”Yhdessä Katalonian puolesta”) aikoo vaatia TV-yhtiön puheenjohtajaa todistamaan kongressin edessä.

– Pitipä Espanjan hallitus siitä tai ei, Kosovo on vapaa ja itsenäinen valtio, ja sitä täytyy kohdella sellaisena, Nogueras kirjoitti.

Jo ennen ottelua espanjalaismedian edustajien käytös oli herättänyt kummastusta. Toimittaja esitti valmentajalle kysymyksen, muttei suostunut sanomaan ääneen, minkä joukkueen valmentajaa hän tarkoitti. Toisin sanoen hän ei halunnut lausua ääneen sanaa ”Kosovo”.

Oudosta tilanteesta poistuivat lopulta voittajina Kosovon sveitsiläisvalmentaja Bernard Challandes ja hänen vierellään istunut Kosovon maajoukkueen edustaja, joka penäsi sinnikkäästi toimittajalta vaadittua tarkennusta. Molempien kasvoille levisi leveä hymy, kun toimittajan oli pakko sanoa Kosovo ääneen.

Kosovon jalkapalloliiton virallinen Twitter-tili on käsitellyt keskiviikon ottelua analyyttisen asiallisesti, mutta epävirallinen tili on lyönyt löylyä parhaansa mukaan. Ottelun jälkeen se julkaisi Twitterissä kuvan Espanjan kartasta, josta saksitaan Katalonia pois. Tekstiksi se kirjoitti näin:

– Kosovo hävisi, mutta voitti miljoonien Espanjasta irtaantumista haluavien katalonialaisten sydämet!

Itse ottelun päättyi Espanjan 3-1-voittoon. Espanja johtaa lohkoaan seitsemällä pisteellä kolmesta ottelusta. Kosovo on kahden pelatun ottelun jälkeen yhä nollakerhossa.

Kosovon muut vastustajat karsintalohkossa ovat Georgia, Kreikka ja Ruotsi, ja koko nelikosta ainoastaan Ruotsi on tunnustanut Kosovon itsenäisyyden.

Kosovo julistautui itsenäiseksi valtioksi helmikuussa 2008. Suomi tunnusti Kosovon itsenäisyyden ensimmäisten joukossa saman vuoden maaliskuussa. Nyt itsenäisyyden on tunnustanut 22 valtiota EU:n 27 jäsenmaasta, sekä kaikkiaan 90 YK:n jäsenvaltiota. Naapurimaa Serbia, jonka alaisuuteen Kosovo aiemmin kuului, ei ole Kosovon itsenäisyyttä tunnustanut. UEFA:n ja FIFA:n jäsen Kosovo on ollut toukokuusta 2016 lähtien.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.