Britanniassa huippujalkapalloilijat ja seurat aloittavat tänään, perjantaina, boikotin sosiaalisessa mediassa. Tarkoituksena on luoda painetta somejättien, kuten Facebookin, Instagramin ja Twitterin suuntaan, jotta yhtiöt panostaisivat enemmän vihapuheen tukahduttamiseen.

Huippupelaajien ja -seurojen boikotti kestää neljä päivää, ja sen on määrä käynnistyä perjantaina kello 17 Suomen aikaa. Pelaajien saama vihapuhe on lähtenyt totaalisesti käsistä sosiaalisessa mediassa. Pelaajat ovat kohdanneet somealustoilla muun muassa lukuisia rasistisia hyökkäyksiä.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

BBC Sport

@BBCSport
Leading football clubs and players will be joined by a number of sporting bodies in a four-day boycott of social media platforms in a move to tackle abuse and discrimination.

Rasististen hyökkäysten kohteeksi joutui sosiaalisessa mediassa myös Huuhkajien ja Rangersin keskikenttäpelaaja Glen Kamara. Kamaraa solvattiin myös kentän puolella, kun Slavia Prahan Ondrej Kúdela haukkui Eurooppa-liigan ottelussa Kamaraa törkeällä tavalla. UEFA langetti Kúdelalle kymmenen ottelun pelikiellon rasistisesta solvauksesta.

Myös UEFA kertoi Daily Recordin mukaan osallistuvansa someboikottiin. Kamaran lakimies Aamer Anwar piti UEFA:n osallistumista someboikottiin tekopyhänä. Anwar oli aiemmin vahvasti kritisoimassa Kúdelan pelikieltoa riittämättömäksi.

– Mitä pellejä! On todella ironista, kun muistetaan, miten näennäisesti UEFA reagoi Kudelan rasistiseen solvaukseen Kamaraa kohtaan.

Anwarin mukaan UEFA on jo pitkään tehnyt rasismin vastaista työtään puutteellisesti.

– UEFA ei onnistunut puuttumaan lujalla kädellä rasismiin, jota Glen kohtasi. UEFA suorastaan ruokki rasisteja tulemaan koloistaan, kun he tiesivät, ettei rasistisista solvauksista koidu seurauksia edes heidän seuralleen (Slavia Prahalle).

– En tiedä mitään muuta alaa, jossa samanlainen vihapuhe olisi hyväksyttävää työntekijöitä kohtaan, mutta UEFA on enempi kiinnostunut tekemän lisää rahaa kuin huolehtimaan mustien pelaajien hyvinvoinnista, Anwar antoi palaa.

Jalkapallotoimijat toivovat, että boikotin avulla somejätit tekisivät nopeasti toimenpiteitä vihapuheen lopettamiseksi.