Nämä jalkapallomaailman isokenkäiset ovat kohutun Superliigan vetovastuussa – Man United -legenda jyrähti suunnitelmista: ”Täydellinen skandaali”

© Kuva: Getty Images

Jalkapallomaailmaa vavisuttavat sunnuntaina valtavat uutiset. Eri kansainväliset viestintävälimet kertovat, että kuusi Valioliigan suurinta seuraa, kolme Serie A -seuraa ja kolme La Liga -seuraa aikovat julkistaa illalla aikomuksensa perustaa uusi Euroopan Superliiga. Daily Mailin mukaan tiedote asiasta tulee ulos kello 23.30 Suomen aikaa.

UEFA julkaisi jo aihetta koskien jyrkän vastalauseensa, uhaten muun muassa kyseisten seurojen sulkemista ulos kansallisista sarjoistaan ja seurojen pelaaminen maajoukkue-edustuksen eväämisellä. Edessä on näillä näkymin raskaan sarjan kamppailu arvovallasta ja laillisista oikeuksista UEFA:n ja Euroopan mahtavimpien jalkapalloseurojen välillä.

Superliigassa on kyse käytännössä lähes suljetusta jättiläisten leikkikentästä. Superliigan 15-18 joukkueesta 15:lla olisi kilpailuun automaattinen ja vakituinen paikka, ja kaikki nämä 15 lukeutuvat Euroopan ehdottomiin eturivin seuroihin.

Liigahankkeen takana liikkuu luonnollisesti massiivisesti rahaa, ja nimenomaan yhdysvaltalaista rahaa. Rahoitus tulee ennen muuta yhdysvaltalaiselta pankkijätiltä JP Morganilta, joka on Daily Mailin mukaan lainaamassa Superliigalle massiivisen 5,3 miljardin euron summan. Tulopuolelle budjetoidaan luonnollisesti massiivisia TV-tuloja.

Superliigan merkittävimpänä puuhamiehenä ja ideoijana pidetään Real Madridin pitkäaikaista puheenjohtajaa Florentino Péreziä. Espanjalaisesta olisi Daily Mailin mukaan tulossa myös Superliigan johtokunnan puheenjohtaja. Varapuheenjohtajiksi nousivat Liverpoolin taustavaikuttaja John W. Henry, Manchester Unitedin Joel Glazer ja Arsenalin omistaja Stan Kroenke – kaikki yhdysvaltalaisia.

Neljäs varapuheenjohtaja olisi Juventuksen puheenjohtaja Andrea Agnelli. Agnellia on pidetty tähän saakka UEFA:n puheenjohtaja Aleksander Ceferinin uskollisena liittolaisena, ja Ceferinin uskotaan olevan raivoissaan Agnellin petturuudesta.

UEFA:n tavoin myös Valioliiga julkaisi sunnuntaina tuohtuneen vastineensa Superliiga-suunnitelmille.

– Minkä tahansa englantilaisen tai eurooppalaisen seuran fanit voivat tällä hetkellä haaveilla joukkueensa noususta huipulle pelaamaan parhaita vastaan. Me uskomme, että Euroopan Superliigan konsepti tuhoaisi tämän unelman, Valioliigan tiedotteessa sanottiin.

Vieläkin äkäisempi suunnitelmille oli Manchester Unitedin legenda Gary Neville, joka kommentoi hanketta Unitedin ja Burnleyn sunnuntaisen valioliigaottelun yhteydessä.

– En vastusta jalkapallon modernisaatiota, mutta tällaisten ehdotusten esilletuominen keskellä koronapandemiaa on täydellinen skandaali, Gary Neville latasi.

– Unitedin ja muiden kuuden suuren tähän mukaan lähteneen sietäisi hävetä. En pysty edes keskittymään. Vähentäkää niiltä kaikilta pisteitä siitä hyvästä, että he tekevät näin keskellä kautta. Tämä on täysi vitsi.

Ennen Superliigan toteutumista matkassa on vielä massiivisia mutkia. Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal ja Tottenham eivät suunnittele Valioliigasta lähtemistä, mutta ne tarvitsevat Valioliigan luvan liittyäkseen uusiin kilpailuihin. Todennäköisesti Valioliigan johtokunta ei tätä lupaa tulisi niille myöntämään. Näin seurojen olisi pakko hylätä Valioliiga. Tämä puolestaan vaarantaisi niiden pelaajien pelaamisen MM- ja EM-kisoissa.

Superliiga-suunnitelmat ovat saaneet tyrmistyneen vastaanoton myös joiltain asiaa kommentoineilta englantilaisilta poliitikoilta sekä englantilaiselta kannattajayhdistykseltä FSA:lta.

– Projektia ei motivoi mikään muu kuin kyyninen ahneus. Seurojen miljardööriomistajat luovat kilpailun selkiemme takana, eikä heillä ole tippaakaan kunnioitusta lajin perinteitä kohtaan, FSA:n tiedotteessa todettiin.


PÄIVÄN VIHJE: CHELSEA – ARSENA

Onko Arsenal paikallistaistelussa helppo pala huippuvireiselle Chelsealle?