UEFA valmis äärimmäisen koviin toimiin Superliigan estämiseksi – ”Kutsumme kaikkia jalkapalloa rakastavia mukaan taisteluun”

© Kuva: Getty Images

Huippujalkapalloilun mannerlaatat lähtivät oikein kunnolla liikkeelle sunnuntai-iltapäivänä. Useat arvovaltaiset kansainväliset mediat kirjoittivat, että 5-6 Valioliigan seuraa (Manchester United, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham ja mahdollisesti Manchester City), kolme Serie A:n seuraa ja kolme La Ligan seuraa ovat aikeissa julkaista niin sanotun ”Euroopan Superliigan” perustamisaikomuksen vielä sunnuntaina (lue uutinen).

Aikomuksen ajankohta ei ole sattumaa, sillä juuri maanantaina UEFA:n on tarkoitus esitellä mullistava formaattimuutoksensa Mestarien liigaan kaudesta 2024-2025 eteenpäin.

UEFA ei jää kilpailevan virityksen kanssa peukaloitaan pyörittämään, vaan julkaisi ripeästi kotisivuillaan kannanottonsa suunnitelmia koskien. UEFA kirjoittaa vastineensa paitsi omissa nimissään, niin myös kolmen keskeisen kansallisen liiton (Englannin jalkapalloliitto FA, Espanjan jalkapalloliitto RFEF ja Italian jalkapalloliitto FIGC) sekä kolmen asiaan liittyvän sarjaorganisaation (Valioliiga, La Liga ja Serie A) nimissä.

– Olemme kuulleet, että muutamat englantilaiset, espanjalaiset ja italialaiset seurat saattavat suunnitella julistavansa luoneensa suljetun niin sanotun Superliigan, tiedotteen alussa todetaan.

– Jos näin tulee tapahtumaan, haluamme korostaa, että me – UEFA, Englannin, Espanjan ja Italian jalkapalloliitot, Valioliiga, La Liga, Serie A sekä myös FIFA ja kaikki jäsenliittomme – aiomme pysyä yhtenäisinä pyrkimyksissämme pysäyttää tämän kyynisen projektin. Projektin, joka perustuu muutamien seurojen itsekkäille intresseille aikana, kun yhteiskunta tarvitsee solidaarisuutta enemmän kuin koskaan.

UEFA lupaa, että se on valmis koviinkin toimenpiteisiin estääkseen suljetun Superliigan syntymistä.

– Aiomme harkita kaikkia meille mahdollisia toimenpiteitä, kaikilla lakiteknisillä ja urheilulllisilla tasoilla estääksemme niin käymästä. Jalkapallo perustuu vapaisiin kilpailuihin ja urheilullisiin meriitteihin. Mikään ei voi muuttaa sitä.

UEFA:n keinovalikoimassa merkittävimmät asiat ovat Superliigaan osallistuvien seurojen sulkeminen pois kansallisista sarjoista sekä näiden seurojen pelaajien mahdollinen maajoukkue-edustuksen evääminen.

– Kuten FIFA ja kuusi maanosaliittoa ovat aiemmin ilmoittaneet, asianomaisia seuroja estettäisiin pelaamasta missään muussa kilpailussa kotimaisella, eurooppalaisella ja maailman tasolla. Heidän pelaajiltaan voitaisiin evätä mahdollisuus edustaa maajoukkueitaan.

– Kiitämme niitä seuroja muissa maissa, etenkin ranskalaisia ja saksalaisia seuroja, jotka ovat kieltäytyneet lähtemästä mukaan. Kutsumme kaikkia jalkapalloa rakastavia, kannattajia ja poliitikkoja, liittymään kanssamme taisteluun tällaista projektia vastaan, jos sellainen julistetaan. Tämä sinnikäs muutamien seurojen oman edun tavoittelu on jatkunut jo liian pitkään. Liika on liikaa, tiedote päättyy.

Superliigan suunnitelmissa on tiettävästi vakituisen paikan antaminen kuudelle Valioliigan seuralle, kolmelle Serie A:n ja La Ligan seuralle, kahdelle Bundesliigan seuralle ja yhdelle Ligue 1:n seuralle. Lisäksi Superliigassa pelaisi viisi vaihtuvaa joukkuetta, jotka vaihtuisivat menestykseen perustuen.


PÄIVÄN VIHJE: CHELSEA – ARSENA

Onko Arsenal paikallistaistelussa helppo pala huippuvireiselle Chelsealle?