Huuhkajien keskikentän luottopelaaja Glen Kamara joutui 18. maaliskuuta kesken ottelun törkeän rasismin uhriksi. Meneillään oli Eurooppa-liigan ottelu Rangers-Slavia Praha, kun torikokouksen yhteydessä Slavian ja Tshekin maajoukkueen toppari Ondrej Kudela asteli Kamaran luokse, peitti kädellään suunsa kaiketi kameroiden varalta ja kuiskasi Kamaran korvaan rasistisen solvauksen.

Tapaus on saanut laajaa euroopanlaajuista huomiota. UEFA:n aloittama tutkinta on edelleen kesken, mutta Kudelalle langetettiin alustavasti yhden ottelun pelikielto. Hän ei siis saa pelata torstain Eurooppa-liigan puolivälierässä Arsenalin vieraana, mutta ei tosin pelaisi sairauden takia ottelussa muutenkaan.

Nyt Kamara on antanut ITV News Scotlandille avoimen haastattelun kohuottelun tapahtumista. Hän kertoo häkeltyneensä rasistisesta solvauksesta kesken ottelun täysin ja ottaneen sen raskaasti. Kamara puhui tapahtumista nyt ensimmäistä kertaa.

Kamaran mukaan tilanne käynnistyi siitä, kun Slavia Prahan pelaajaa taklattiin ja hän vaati siitä Rangersin pelaajalle varoitusta.

– Hän huusi tuomarille ja vaati tältä varoitusta, joten minä sanoin ”suu kiinni”. Sitten hänen pelikaverinsa nauroi. Se taisi olla numero 17 (Lukáš Provod), Kamara muisteli.

– Kudela nauroi ja sanoi: ”Odota hetki, ystäväni”. Hän tuli luokseni ja sanoi: ”Olet apina. Olet yksi v*tun apina ja tiedät, että olet”.

Kamaran mukaan Rangersin Connor Goldson kuuli, mitä Kudela hänelle sanoi.

– En tiedä, huusinko hänen olevan rasisti, mutta Goldson reagoi ja pelaajien kesken syntyi käsirysy. Yritin kertoa asiasta tuomarille, ja hän päätti lopulta varoittaa Connor Goldsonia ja Kudelaa.

Kamara kävi välittömästi päässään läpi todellisen tunteiden kirjon. Häntä hävetti.

– Mielessäni kävi kaikenlaisia tunteita: olin vihainen, harmistunut ja koin tulleeni nöyryytetyksi. Ajattelin perhettäni, ystäviäni, faneja ja kaikkia peliä katsovia. Koin olevani kuin pieni poika.

– En totta puhuen tiennyt, mitä minun pitäisi tuntea. Olin niin vihainen, että silmiini tuli kyyneliä. En ollut tuntenut mitään vastaavaa Luoja ties kuinka pitkään. Se oli todella outo tunne.

– Oli hullua, että sellaista joutuu kokemaan niin sanotun toisen ammattilaisen taholta. Sellaista ei odota tapahtuvan ottelussa. Sanat eivät riitä kuvailemaan tuntemuksiani. Toivottavasti minun ei tarvitse enää ikinä tuntea samoin.

Kamara kuvailee ystäviltä, faneilta ja Rangersin valmennusjohdolta saamaansa tukea mahtavaksi, mutta toista kertaa hän ei jäisi kentälle vastaavan jälkeen.

[readmore from=Kamara-Glen]

– Jos minua solvattaisiin uudestaan, kävelisin pois kentältä. Jos voisin nyt palata siihen hetkeen ottelussa, olisin sataprosenttisen varmasti kävellyt pois.

– Valmentaja yritti saada minut tulemaan pois kentältä, mutta olin omissa maailmoissani enkä kyennyt kuulemaan ketään. Kävin vain eri tunteita läpi enkä kuunnellut ketään.

– Tuollaisia asioita ei pitäisi tapahtua ottelussa. En tiedä, tulemmeko näkemään muutoksen omana elinaikanamme. Jos minä voin tehdä asian muuttamiseksi jotain, teen sen, Kamara lupasi.

ITV News

@itvnews
‘He came over and said you’re a f***** monkey’

For the first time since the incident, Rangers’ Glen Kamara has spoken about the alleged racist abuse he was subjected to by Slavia Prague’s Oleg Kudela itv.com/news/2021-04-0…